ΑΘΗΝΑ
09:49
|
27.04.2024
Όταν η Αγιούσο κάνει μεγάλα σχέδια με κομπασμό χωρίς να υπολογίζει την «Όμικρον» και τις πραγματικές δυνατότητές της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όταν πριν 15 ημέρες η υπερσυντηρητική Περιφερειάρχης της Μαδρίτης, Ισάβελ Αγιούσο Ντίαθ, προανήγγειλε με υπερβάλλοντα κομπασμό τα σχέδιά της για τους εορτασμούς των γιορτών των Χριστουγέννων, χωρίς κανέναν περιορισμό στις μετακινήσεις, τις συναθροίσεις και με παροχή ενός τεστ για κάθε Μαδριλένο, προφανώς δεν λογάριαζε τη μετάλλαξη «Όμικρον», αλλά και τις ίδιες τις πραγματικές δυνατότητες να προμηθευθεί τα 4 εκατομμύρια τεστ που είχε υποσχεθεί πως θα μοιράσει. Το αποτέλεσμα είναι, παραμονές των εορτών, οι πολίτες στην ισπανική πρωτεύουσα μάταια να αναζητούν τα δωρεάν τεστ. Μάλλον, οι πολίτες που θα θελήσουν να τα προμηθευθούν θα πρέπει να περιμένουν τα Φώτα, οπότε γιορτάζονται οι Ρέγιες Μάγος (οι Μάγοι Βασιλείς) που παραδοσιακά είναι η μέρα που ανοίγονται τα δώρα για τις γιορτές.

Η ραγδαία εισβολή της «Όμικρον» και η μεγάλη ζήτηση, όχι μόνον από τους καταναλωτές, αλλά και από τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, άφησαν έκθετο το μόνο «σχέδιο» που είχε η Αγιούσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η λαϊκίστικη προσέγγισή της, που επ’ ουδενί ήθελε να διαψεύσει την εικόνα της ως σημαιοφόρου της «ελευθερίας» -σε αντίθεση με την «κόκκινη» κυβέρνηση που επιζητεί να επιβάλλει περιορισμούς- ανήγαγε το απλό τεστ ως το μόνο και πιο αποτελεσματικό μέτρο για να περιορισθεί η μετάδοση στον πληθυσμό ενόψει του συνωστισμού των γιορτών.

Εντούτοις, η νέα μετάλλαξη αντιπροσωπεύει πλέον το 30% των κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται καθημερινά και η ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται,  έχει αρχίσει να ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές, καθώς ο αυξημένος ρυθμός της, που προς το παρόν καταγράφει 472 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ανεβαίνει όλο και περισσότερο. Με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει εάν οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Ιδίως στη Μαδρίτη, όπου οι διαγνωστικές έρευνες δείχνουν πως στην ισπανική πρωτεύουσα η «Όμικρον» καλπάζει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Ο αδήριτος ρεαλισμός των επίσημων επιστημονικών στοιχείων θέτει εν αμφιβόλω τα σχέδια της Αγιούσο, η οποία όπως ξαναγράφαμε προχώρησε σε απολύσεις 690 γιατρών και δήλωσε πως δεν θα ανανεώσει στις 31 Δεκεμβρίου τις συμβάσεις άλλων 7.5000 ιατρικού προσωπικού. Με το νέο κύμα πανδημίας της «Όμικρον» επί θύραις τα νοσοκομεία κι οι πρωτοβάθμιες δομές της Μαδρίτης κινδυνεύουν συνεπώς να βρεθούν χωρίς προσωπικό.

Μέσα σε όλο αυτό το πρόβλημα διάθεσης θα πρέπει να προστεθεί και η αδυναμία 600.000 κατοίκων να τα παραλάβουν καν από τα φαρμακεία, διότι δεν διαθέτουν την κάρτα υγείας (βιβλιάριο), που απαιτείται να επιδείξουν για να τους χορηγηθούν τα τεστ.

Τα 3.000 φαρμακεία στην Περιφέρεια της Μαδρίτης σχεδόν στο σύνολό τους έχουν ξεμείνει από διαγνωστικά τεστ και ούτε ήλθαν στις 15 και 16 Δεκεμβρίου οι δωρεάν παρτίδες που έταξε η Αγιούσο.  Απλώς, υπό το βάρος των νέων δεδομένων, ο περιφερειακός υπεύθυνος Υγείας, Ενρίκε Ρούιθ Εσκουδέρο, με ένα tweet του απλώς αρκέσθηκε να ζητήσει συγγνώμη και μετέθεσε για την επόμενη εβδομάδα  την παραλαβή των  πρώτων τεστ της Περιφέρειας.

Όπως φαίνεται η Αγιούσο δεν το βάζει κάτω και θέλει με κάθε τρόπο να στηρίξει ένα μέτρο που η ίδια η πραγματικότητα το καθιστά ανεπαρκές, έως επικίνδυνο. Τόση είναι η ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Περιφερειάρχης τη φρενήρη τροχιά της μετάδοσης της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, που με  επιπολαιότητα και κυνισμό επιχείρησε να υποβαθμίσει τη νόσηση ενός περιφερειακού συμβούλου της σε γιορτή της παράταξής της, δηλώνοντας πως «αυτά θα συμβαίνουν τώρα κάθε μέρα!» Σάμπως, με περισσή ανευθυνότητα να στέλνει μήνυμα στους πολίτες της Μαδρίτης πως, τι να κάνουμε, θα νοσήσουμε που θα νοσήσουμε, ας βγούμε να χαρούμε τα Χριστούγεννα τουλάχιστον!

Αλλά ούτε και έχει εκδώσει η Αγιούσο κάποιες οδηγίες για τις συναθροίσεις, οικογενειακές και σε εστιατόρια για τα παραδοσιακά γλέντια για τις γιορτές. Βέβαια, σε αυτόν τον τομέα  κι άλλες Περιφέρειες δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη περιορισμούς εξαιρέσει της Ναβάρας και της Γαλικίας, που θέσπισαν περιορισμούς στους συνδαιτυμόνες στα εορταστικά τραπέζια κι εν στενώ οικογενειακώ κύκλω. Ενώ η Καταλονία επαναφέρει το μέτρο της καραντίνας για τις κοντινές επαφές ενός κρούσματος, βλέποντας ότι το 20% των κρουσμάτων οφείλονται στη μετάλλαξη «Όμικρον». Βέβαια, σε αντίθεση με τη Μαδρίτη, όλες οι υπόλοιπες Περιφέρειες αυτές παραμένουν εν αναμονή περαιτέρω ενδείξεων για τη σοβαρότητα της κατάστασης, με στόχο ανά πάσα στιγμή να λάβουν περιοριστικά μέτρα, ενώ  ήδη έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις προς τους πολίτες για μεγάλη προσοχή και σύνεση απέναντι στη νέα απειλή της «Όμικρον». Μάλιστα, η τοπική κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων ζήτησε άδεια να αυστηροποιήσει το διαβατήριο Covid, ενόψει του κύματος εκδρομέων για τα Χριστούγεννα, που παραδοσιακά συρρέουν στο συγκρότημα των νήσων με το τροπικό κλίμα για διακοπές.

Εν τούτοις, στην Περιφέρεια της πρωτεύουσας και  για να δείξει την πεποίθησή της ότι φιέστες, όπως π.χ οι ταυρομαχίες, δεν συνεισφέρουν στη μετάδοση και οι ρέκτες τους θα είναι «ελεύθεροι» να τις απολαύσουν, η Αγιούσο τις μέρες αυτές εν χορδαίς και οργάνοις μία ganaderia με ταύρους, διαμηνύοντας πως «όποιος αντιτίθεται (στο αιματηρό τούτο έθιμο) την έχει άσχημα στη Μαδρίτη». Και επικαλέσθηκε τον εκθειασμό του εθίμου των ταυρομαχιών στους πίνακες του Γκόγια και του Πικάσο, τους στίχους του Λόρκα και τα γραπτά του Χέμινγουεϊ. «Εδώ έχουμε δύο αρχές, τον Δήμο και την Περιφέρεια (ΣτΣ. αμφότερες κυβερνώσες με τη στήριξη του ακροδεξιού Vox) που συσπειρώνονται για να στηρίξουν την ελευθερία, τις παραδόσεις την Ισπανία», συνέχισε στο ακροδεξιό της παραλήρημα η Περιφερειάρχης, κλείνοντας το μάτι στο Vox.

Προς το παρόν η Αγιούσο ενδιαφέρεται μόνο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, που εγκρίθηκε με τη συνεργασία του Vox, επιταχύνοντας αναχρονιστικούς νόμους με σαφώς ακροδεξιές αποκλίσεις, ή αποφεύγοντας να πάρει θέση απέναντι στις προτάσεις των ακροδεξιών για την κατάργηση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα της  ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας -αν και έχει δεσμευθεί απέναντι στους ακροδεξιούς γι’ αυτό, προκειμένου να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό και δηλώνει πρόθυμη για μεταρρύθμισή τους, ώστε να μην φανεί τελείως ακροδεξιά! 

Ή πάλι η Αγιούσο συμπλέει με το Vox καταργώντας νόμους για προστασία του περιβάλλοντος, που υποτίθεται ότι περιορίζουν τις «ελευθερίες» και εμπνέονται από τους «μοδάτους» οικολόγους. Για παράδειγμα καταργείται το πρόγραμμα Central Madrid για την κυκλοφορία στο κέντρο, τη στιγμή μάλιστα που τα επίπεδα ρύπανσης στην ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας βρίσκονταν στα ύψη. Η Αγιούσο, με πλησίστια πανιά, έχει αποπλεύσει για να διεκδικήσει πλέον ανοικτά την πρωτοκαθεδρία στο κόμμα της από τον Πάβλο Κασάδο, αμφισβητώντας κάθε απόφασή του, ακόμη και για τη διαχείριση της πανδημίας, με αφορμή την απόφαση του επικεφαλής του ΡΡ να απαγορεύσει τις «φιέστες» για τα Χριστούγεννα στα διάφορα γραφεία του κόμματος. Η Αγιούσο, που βλέπει ακόμη και σε αυτή την απόφαση μία συνωμοσία της Οδού Χένοβα να την αποκόψει από τη βάση της, ορθώνεται κι ως άλλη Ζαν Ντ’ Αρκ για να προασπισθεί και την «ελευθερία» μέσα στο ίδιο της το κόμμα. Μόνο που τα καθυστερημένα τεστ κορονοϊού, η πανάκεια όπως εκείνη θεωρεί για την καλπάζουσα νέα πανδημία, μπορεί να την «κάψουν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τι θα ζυγίσει την ψήφο στις Ευρωεκλογές; Πλημμυρίδα εξώσεων, αύξηση ενοικίων, αντικειμενικών αξιών. Ισπανοί και Πορτογάλοι νιώθουν πως η καθημερινότητα διαψεύδει τις προβλέψεις των Βρυξελλών.

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Η γενοκτονία στη Γάζα δεν επιτρέπεται να περνά απαρατήρητη σε ένα παγκόσμιο γεγονός, που υποτίθεται ότι προωθεί τις υψηλές αξίες της ανθρωπότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Ο καιρός σήμερα: Παροδικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα