ΑΘΗΝΑ
03:36
|
28.04.2024
Σαφείς οι προειδοποιήσεις Πούτιν για τις «κόκκινες« γραμμές της Μόσχας σχετικά με την Ουκρανία, ενόψει των συνομιλιών της Γενεύης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία δεν επιθυμεί σύγκρουση με την Ουκρανία, αλλά οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να παράσχουν στη Μόσχα εγγυήσεις «άνευ όρων ασφάλειας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν πυραύλους στο «κατώφλι της Ρωσίας» και «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Δύσης» σε σχέση με την ασφάλεια στην περιοχή, ενώ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία στις αρχές του επόμενου έτους στη Γενεύη, κίνηση που χαρακτήρισε «θετική».

«Οι Αμερικανοί εταίροι μας λένε ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν αυτές τις διαπραγματεύσεις στις αρχές του επόμενου έτους στη Γενεύη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. Συνοψίζοντας την πρόταση της Μόσχας, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε: «Χωρίς κόλπα, θέσαμε απλώς το ερώτημα ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξει άλλη κίνηση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά».

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα παράσχει εγγύηση για μη εισβολή στην Ουκρανία εάν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο Πούτιν είπε: «Οι ενέργειές μας θα εξαρτηθούν από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα των συνομιλιών». Παράλληλα, τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες της Δύσης η Ρωσία είναι μια χώρα που για πολλούς λόγους δεν μπορεί να περικυκλωθεί.

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη να λύσει τα προβλήματα που δημιούργησε

Συνεχίζοντας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι «άδικο» να κατηγορείται η Μόσχα για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού «η Gazprom εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της» για την προμήθεια φυσικού αερίου.

«Η Ευρώπη δημιούργησε τα δικά της προβλήματα με το φυσικό αέριο και αυτή πρέπει να τα επιλύσει», είπε, προσθέτοντας ότι υποψιάζεται ότι κάποια ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου μεταπωλήθηκε τελικά στην Ουκρανία.

«Η Gazprom όφειλε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια πριν προχωρήσει σε προμήθεια αερίου στην spot αγορά και οι χώρες που έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια – όπως η Γερμανία – τώρα διαθέτουν φυσικό αέριο σε πολύ χαμηλότερες τιμές και μπορούν ακόμη και να μεταπωλήσουν αέριο σε γειτονικές τους χώρες με κέρδος», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Ο άνδρας είναι άνδρας, η γυναίκα είναι γυναίκα»

Ερωτηθείς σε σχέση με την κατάσταση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη χώρα του ο Ρώσος ηγέτης δεν δίστασε να «ξεσπαθώσει» κατά του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό της έμφυλης ταυτότητας.

«Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά πρόσφατα διάβαζα πως στις ΗΠΑ κρατούμενος καταδικασμένος για βιασμούς γυναικών άλλαξε την ταυτότητα φύλου του, μεταφέρθηκε σε γυναικείες φυλακές και επιδόθηκε πάλι σε βιασμούς. Άλλες φορές άνδρες ισχυρίζονται πως βρίσκονται σε διαδικασία φυλομετάβασης και συμμετέχουν σε αθλητικούς διαγωνισμούς, θέτοντας εν αμφιβόλω την ίδια την ουσία του γυναικείου αθλητισμού», δήλωσε ο Πούτιν.

«Πιστεύω πως η παραδοσιακή προσέγγιση είναι σωστή. Ο άνδρας είναι άνδρας, η γυναίκα είναι γυναίκα. Η μητέρα, μητέρα κι ο πατέρας, πατέρας. Και η κοινωνία μας έχει το ανοσοποιητικό σύστημα να μας προστατεύσει από όλο αυτό», συμπλήρωσε ο Ρώσος ηγέτης, προσθέτοντας πως η Ρωσία ως ομοσπονδιακή χώρα έχει μάθει να σέβεται τις παραδόσεις και τα έθιμα πολλών διαφορετικών πολιτισμών και λαών, γεγονός που καθιστά ανθεκτική απέναντι σε αυτού του είδους την «ανοησία».

Απαράδεκτο το διπλωματικό μποϊκοτάζ των ΗΠΑ στις χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Ως προς το ζήτημα του διπλωματικού μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Πεκίνο το 2022 από τις ΗΠΑ ο Ρώσος πρόεδρος δεν δίστασε να το χαρακτηρίσει «λάθος και απαράδεκτη ενέργεια».

«Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη και λανθασμένη. Είχα μια συζήτηση με έναν από τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ και μου είχε πει ότι τα μποΐκοτάζ των Ολυμπιάδων στο Λος Άντζελες και στην Μόσχα ήταν ένα μεγάλο λάθος και για τις ΗΠΑ, αλλά οι ΗΠΑ συνεχίζουν το ίδιο χαβά. Πού οφείλεται αυτό; Στις απόπειρες να περιοριστεί η ανάπτυξη της Κίνας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Ο αθλητισμός, όπως και η τέχνη, πρέπει να ενώνουν τους ανθρώπους. Και όταν στερούν από τον αθλητισμό τις βασικές του αξίες, βλάπτεται όλη η παγκόσμια κοινότητα. Η στήριξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών καταργείται, αυτό είναι λάθος».

Πηγές: RT, SkyNews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα