ΑΘΗΝΑ
04:56
|
28.04.2024
Οι αγορές νέων μεταγωγικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών ανεφοδιασμού εν πτήσει μαρτυρούν επικίνδυνους σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιπροσωπεία αξιωματούχων του Ισραηλινού υπουργείου Άμυνας υπέγραψε στις ΗΠΑ συμφωνία για την αγορά 12 στρατιωτικών μεταγωγικών ελικοπτέρων τύπου CH-53K Sikorsky και CH-53K King Stallion καθώς και ακόμη δύο αεροπλάνων ανεφοδιασμού εν πτήσει τύπου Boeing KC-46 με στόχο την ανανέωση τμήματος του στόλου της πολεμικής αεροπορίας μπροστά στις απειλές και τα σχέδια που φαίνεται πως αφορούν τις ισραηλινές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου (και όχι μόνον έναντι του Ιράν).

An undated photograph of a Sikorsky CH-53K King Stallion heavy transport helicopter, which Israel signed an agreement to purchase from the United States on December 30, 2021. (Lockheed Martin)

Παράγοντες του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας κοστολογούν σε περίπου 3,1 δις. δολάρια το πακέτο αγοράς ελικοπτέρων και αεροσκαφών υποστηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «απαραίτητη» στο πλαίσιο αντιμετώπισης «απειλών που τίθενται από το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα». Πέρα από τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα ανεφοδιασμού μαχητικών εν πτήσει, προβλέπονται αγορές πυρομαχικών για βομβαρδιστικά, νέα συστήματα αεράμυνας σε πλατφόρμες εν πλω ή χερσαίες.

CH-53K King Stallion: Το ισχυρότερο και ακριβότερο ελικόπτερο των ΗΠΑ  (βίντεο) | Pentapostagma

Τα πρώτα από τα 12 ελικόπτερα CH-53K αναμένονται στο Ισραήλ το 2026 με την προοπτική αυτά να αυξηθούν πιθανώς κατά έξι μεσοπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά την αγορά άλλων δύο αεροσκαφών για ανεφοδιασμό μαχητικών εν πτήσει (Boeing KC-46) αυτή αντανακλά τους σχεδιασμούς των ισραηλινών δυνάμεων για κλιμάκωση της δράσης τους στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, εντός και εκτός του πλαισίου των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ», όπως π.χ. αυτή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα