ΑΘΗΝΑ
20:08
|
30.04.2024
Εμπόδια ορθώνονται σε ακόμη μια φιλόδοξη νομοθετική μεταρρύθμιση του προέδρου Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρικλοποδιά στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου για την προώθηση μίας μεγάλης εκλογικής μεταρρύθμισης που θα εξασφάλιζε την προστασία του δικαιώματος των Αφροαμερικανών στην ψήφο έβαλε απόψε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών στην Αριζόνα, Κίρστεν Σίνεμα.

Η Σίνεμα ανέβηκε στο βήμα της Γερουσίας ξεκαθαρίζοντας πως μολονότι συμφωνεί με το πνεύμα του νομοσχεδίου αντιτίθεται στην τακτική που ακολουθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα το κόμμα της. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν η Σίνεμα δεν δώσει την ψήφο της, εξανεμίζονται οι ελπίδες της κυβέρνησης Μπάιντεν για έγκριση της «μεγάλης νομοθετικής μεταρρύθμισης».

Once Again, Sinema Joins Manchin in Rejecting Abolition of the Filibuster |  National Review
H γερουσιαστής Κίρστεν Σίνεμα

Για να περάσει το νομοσχέδιο από τη Γερουσία χρειάζονταν θεωρητικά 60 ψήφοι, ώστε να τηρηθεί ο λεγόμενος κανόνας του filibuster, στόχος του οποίου είναι θεωρητικά να ενθαρρυνθεί η μετριοπάθεια και ο διάλογος μεταξύ των κομμάτων. Στην πράξη ωστόσο, ο κανόνας αυτός δίνει στην αντιπολίτευση ένα τεράστιο πλεονέκτημα να μπλοκάρει τις προτάσεις, ιδίως όταν οι ισορροπίες είναι τόσο εύθραυστες.

Οι Δημοκρατικοί δεν είχαν παρά μόνο μία λύση για να σώσουν τη μεταρρύθμιση: να καταργήσουν τον κανόνα και να περάσουν το νομοσχέδιο με απλή πλειοψηφία. Αυτή ακριβώς τη ρύθμιση δεν επιθυμεί η Κίρστεν Σίνεμα, καθώς εκτιμά ότι «απλώς θα τροφοδοτήσει τον διχασμό».

Οι αντιστάσεις των Δημοκρατικών

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σίνεμα και ένας άλλος Δημοκρατικός γερουσιαστής, ο Τζο Μάντσιν, μπαίνουν στον δρόμο του Μπάιντεν. Οι δύο συντηρητικοί γερουσιαστές, που εκπροσωπούν τη δεξιά πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα σχέδια του προέδρου, τα οποία κρίνουν ως πολύ παρεμβατικά, πολύ ακριβά, πολύ ιδεολογικά.

Μοναδική διέξοδος πλέον για τον Μπάιντεν θα ήταν να πείσει κάποιους Ρεπουμπλικάνους να στηρίξουν το σχέδιό του.

Κάτι τέτοιο όμως φαντάζει εξαιρετικά απίθανο, αφού οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων είναι σφόδρα αντίθετοι τόσο στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου όσο και στον τρόπο επέλεξαν οι Δημοκρατικοί να το προωθήσουν προς ψήφιση.

Ο επικεφαλής τους στη Γερουσία, ο Μιτς ΜακΚόνελ, κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο ότι ακολουθεί «έναν σκανδαλώδη δρόμο που διχάζει», ενώ χαρακτήρισε την ομιλία του «αναντίστοιχη του ανώτατου αξιώματος της χώρας».

Μιτς ΜακΚόνελ κατά Τραμπ: Παρακίνησε με ψέματα το πλήθος για να μπει στο  Καπιτώλιο | mononews

Μια νέα αποτυχία θα ήταν δύσκολο να την ξεπεράσει ο Μπάιντεν, που ήδη εμφανίζεται ιδιαίτερα τρωτός στις δημοσκοπήσεις και κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο του Κογκρέσου, κατά τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου φθινοπώρου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα