ΑΘΗΝΑ
11:44
|
30.04.2024
Παρατείνεται έως το 2035 η θητεία του προέδρου Λουκασένκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 65%, σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή, οι πολίτες της Λευκορωσίας ενέκριναν με το χθεσινό δημοψήφισμα, τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα να φιλοξενήσει πυρηνικά

Με μεγάλη συμμετοχή που κυμάνθηκε στο 78,63% τοις εκατό, το αποτέλεσμα δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη και εδραιώνει πέραν των άλλων την εξουσία του προέδρου Λουκασένκο, που κυβερνά τη χώρα από το 1994, καθώς του επιτρέπει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2035 και του παρέχει ισόβια ασυλία από κάθε δίωξη μετά την αποχώρησή του.

Μιλώντας σε εκλογικό κέντρο την Κυριακή, ο Λουκασένκο είπε ότι θα μπορούσε να ζητήσει από τη Ρωσία να επιστρέψει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. «Εάν [η Δύση] μεταφέρεις πυρηνικά όπλα στην Πολωνία ή στη Λιθουανία, στα σύνορά μας, τότε θα στραφώ στον Πούτιν για να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα που του έδωσα χωρίς όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Δύση, που έχει επιβάλει  κυρώσεις στο Μινσκ κατηγορώντας τον Λουκασένκο για εκλογική νοθεία το 2020, έχει δηλώσει ότι δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που θεωρεί ότι έγινε υπό καθεστώς καταστολής της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Όπως υποστηρίζει, οι διαδηλωτές που απαιτούσαν νέες εκλογές και την απομάκρυνση του Λουκασένκο αντιμετώπισαν καταστολή από τις αρχές, με περισσότερες από 35.000 συλλήψεις, ενώ βασικά στελέχη της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Σβιατλάνα Τσιχανουσκάγια, της κύριας αντιπάλου του Λουκασένκο στις εκλογές, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, μαζί με χιλιάδες Λευκορώσους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ Χαμάς-Φατάχ στο Πεκίνο

Την αποπομπή του Βαρτζόπουλου από κυβέρνηση και Κ.Ο. ζήτησε ο Κασσελάκης

Ρωσικό «δάκτυλο» βλέπουν οι Εσθονοί για τη διατάραξη σήματος GPS στο Τάρτο

Ως 18 ετών ήταν το 24% των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. το 2023

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα