ΑΘΗΝΑ
14:53
|
27.04.2024
Έχασε το υπουργικό του συμβούλιο, έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά αρνείται να ακούσει τον λαό του ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα δεν προτίθεται να παραιτηθεί του αξιώματός του, ανακοίνωσε σήμερα στο κοινοβούλιο της νησιωτικής χώρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι πολιτικοί αντίπαλοι και ο λαός ζητούν την αποχώρηση του Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα από την προεδρία κρίνοντάς τον υπεύθυνο για την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η οργή του λαού της Σρι Λάνκα για τις ανατιμήσεις σε καύσιμα και βασικά αγαθά οδήγησε στην παραίτηση σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης ενώ και η αντιπολίτευση απέρριψε την πρόταση του Προέδρου για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο συνασπισμός του κόμματος «Sri Lanka Podujana» (SLPP) του προέδρου Ρατζαπάκσα μέχρι πρότινος ήταν το πιο ισχυρό κόμμα στο κοινοβούλιο, όμως σήμερα τουλάχιστον 41 βουλευτές του ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους. Παράλληλα την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα και ο Άλι Σάμπρι, τον οποίο διόρισε στη θέση του υπουργού Οικονομικών ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα μόλις την περασμένη Δευτέρα. «Ως μια υπεύθυνη κυβέρνηση δηλώνουμε ότι ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα δεν θα παραιτηθεί της θέσης του σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζόνστον Φερνάντο στα μέλη του κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης ήρθη η αμφιλεγόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί από τον πρόεδρο της Σρι Λάνκα μετά το μαζικό κύμα διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησής του και της οικογένειάς του. Πολλά μέλη της οικογένειας Ρατζαπάκσα κατέχουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις. Ο αδελφός του είναι ο Πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης προέβλεπε τη σύλληψη υπόπτων χωρίς ένταλμα. Αυτό που είχε τρομάξει ιδιαίτερα τον Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα ήταν οι διαδηλώσεις έξω από το σπίτι την 1η του Απρίλη.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού μείωσε τα έσοδα από τον τουρισμό και τις μεταφορές χρημάτων και, αντιμέτωπη με μεγάλη έλλειψη ξένου συναλλάγματος, η Σρι Λάνκα δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της, που φθάνει τα 51 δισεκ. δολάρια. Οικονομολόγοι επισημαίνουν επίσης τις μειώσεις φόρων που στέρησαν έσοδα από το κράτος.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948 και ζήτησε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όμως οι διαπραγματεύσεις με τον χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσινγκτον ενδέχεται να διαρκέσουν ως το τέλος της χρονιάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα