ΑΘΗΝΑ
22:55
|
27.04.2024
Ένα βήμα πίσω του στην περιοδεία στα νησιά του Ειρηνικού η Αυστραλή ομόλογός του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι έφτασε σήμερα στο νησιωτικό κράτος Βανουάτου για συνομιλίες καθώς συνεχίζει την περιφερειακή περιοδεία του στα νησιά του Ειρηνικού, δύο ημέρες αφότου απέτυχε να υπογράψει μια φιλόδοξη συμφωνία με 10 κράτη του Νότιου Ειρηνικού.

Παρότι το Πεκίνο δεν κατάφερε να επιτύχει συναίνεση σχετικά με το πολυμερές σχέδιο ασφάλειας και οικονομίας που προτείνει, στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα νησιά Φίτζι αφού πολλά έθνη εξέφρασαν ανησυχίες, σημειώνει μικρότερες νίκες υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες με πολλές από τις χώρες που επισκέπτεται ο Κινέζος αξιωματούχος.

Ο Γουάνγκ έφτασε στο Βανουάτου από την Τόνγκα , όπου υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών για την πρόληψη και τον μετριασμό των καταστροφών, τη γεωργία, την αλιεία και την υγειονομική περίθαλψη, με τον πρωθυπουργό Σιαόσι Σοβαλένι, ενώ υποσχέθηκε και την υποστήριξη της Κίνας για αθλητικά έργα και έργα αιολικής ενέργειας. Στη Σαμόα στα τέλη του περασμένου μήνα, ο υπέγραψε μια διμερή συμφωνία που περιελάμβανε ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός αστυνομικού εργαστηρίου δακτυλικών αποτυπωμάτων, επιπλέον της ήδη ανακοινωθείσας αστυνομικής ακαδημίας στη χώρα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε υπογράψει σειρά δέκα συμφωνιών με την κυβέρνηση του Κιριμπάτι.

Η περιοδεία του πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενων διεθνών ανησυχιών για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες του Πεκίνου και τον έλεγχο φυσικών πόρων στην περιοχή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε ότι οι ΗΠΑ καθώς και οι σύμμαχοι και εταίροι τους στον Ειρηνικό έχουν έντονες ανησυχίες για τις «αδιαφανείς, σκιώδεις συμφωνίες» της Κίνας.

Ο Πράις είπε ότι είχε δει αναφορές για τοπικά και διεθνή ΜΜΕ να μπλοκάρονται ή να συναντούν σημαντικά εμπόδια όταν προσπαθούσαν να καλύψουν την περιοδεία του Γουάνγκ.

Η Κίνα, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η συνεργασία μεταξύ του Πεκίνου και των νησιωτικών χωρών επεκτείνεται σε μια εξέλιξη ευπρόσδεκτη από αυτές τις χώρες που βασίζεται στην μακρά παράδοση της Κίνας να βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η περιοδεία του Γουάνγκ συνεχίζεται μέχρι το Σάββατο. Εκτός από τα Φίτζι, την Τόνγκα και το Βανουάτου, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών έχει επισκεφθεί τα νησιά του Σολομώντα, το Κιριμπάτι και τη Σαμόα. Σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί την Παπούα Νέα Γουινέα και το Ανατολικό Τιμόρ.

Σε Σαμόα και Τόνγκα η νέα ΥΠΕΞ της Αυστραλίας

Ένα βήμα πίσω από τον Κινέζο ομόλογό της νέα υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένυ Γουόνγκ, επισκέπτεται σήμερα τη Σαμόα και την Τόνγκα, σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει ξανά τις σχέσεις με τα νησιά του Ειρηνικού σε ένα δεκαήμερο ταξίδι στην περιοχή.

Καθώς η Αυστραλία και η Κίνα μονομαχούν για επιρροή στην τεράστια θαλάσσια περιοχή του Ειρηνικού, η Γουόνγκ ανακοίνωσε το σχέδιό της να «ανανεώσει και να ενισχύσει τους βαθείς δεσμούς φιλίας και οικογένειας της Αυστραλίας».

Από την ορκωμοσία της, πριν από εννέα ημέρες, η Γουόνγκ έχει ήδη επισκεφθεί την Ιαπωνία — για μια τετραμερή συνάντηση ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Αυστραλίας και Ινδίας, και τα νησιά Φίτζι, καθώς δίνει  μεγάλη έμφαση στην οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων με τις χώρες του Ειρηνικού, των οποίων οι ηγέτες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η δράση για την κλιματική κρίση είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα για αυτές από τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Με πληροφορίες από Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα