Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα έχει τις πρώτες του επίσημες συνομιλίες με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐρ Μπολσονάρου στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής την επόμενη εβδομάδα στο Λος Άντζελες, επιβεβαίωσε ο κορυφαίος σύμβουλος του Μπάιντεν για τη Λατινική Αμερική, Χουάν Γκονζάλες, τονίζοντας τη σημασία των σχέσεων ΗΠΑ-Βραζιλίας.
Αφού αρχικά εξέπεμψε μηνύματα ότι μπορεί και να μην συμμετέχει στη Σύνοδο, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, άλλαξε πλεύση την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας ότι θα παρευρεθεί και θα συναντήσει τον Μπάιντεν στο περιθώριο των εργασιών, παρότι έχει κάνει λόγο για «πάγωμα» στις σχέσεις Βραζιλίας-ΗΠΑ από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περσινό Ιανουάριο.
Ερωτηθείς εάν ο Αμερικανός πρόεδρος υπάρχει περίπτωση να διατυπώσει ανησυχίες σχετικά με την αμφισβήτηση του εκλογικού συστήματος της Βραζιλίας από τον Μπολσονάρου , ο σύμβουλος του Μπάιντεν για τη Λατινική Αμερική περιορίστηκε να απαντήσει ότι οι ΗΠΑ «έχουν εμπιστοσύνη στους εκλογικούς θεσμούς της Βραζιλίας που έχουν αποδειχθεί ισχυροί».
Ο ακροδεξιός Μπολσονάρου, ένας από τους τελευταίους παγκόσμιους ηγέτες που αναγνώρισε την προεδρική νίκη του Μπάιντεν, ισχυρίζεται επί μήνες χωρίς κανένα στοιχείο ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας είναι επιρρεπές σε νοθεία.
Δικαστικοί και άλλοι εμπειρογνώμονες έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς του, κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει να σπείρει αμφιβολίες ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου στη Βραζιλία σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα – αντιγράφοντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ , τον οποίο μιμείται σε πολλά.
Ο Μπολσονάρου αντιμετωπίζει μια σκληρή πρόκληση από τον πρώην αριστερό πρόεδρο Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, διατηρεί σημαντικό προβάδισμα στην εκλογική κούρσα.
Περιφερειακή Σύνοδος Κορυφής μετ’ εμποδίων
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής προκειμένου να οικοδομήσει έναν συνασπισμό για την αντιμετώπιση πιεστικών προκλήσεων στην περιοχή, κυρίως την αύξηση της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με μια σειρά χώρες της περιοχής που είχαν πληγεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ.
Ωστόσο, τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν καν αρχίσει η Σύνοδος καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν να παραστούν σε αυτήν μόνο οι ηγέτες που «σέβονται τη δημοκρατία» δημιουργώντας προβλήματα για τη συμμετοχή της Κούβας, της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας.
Την περασμένη Παρασκευή, η Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA), μια ένωση 10 λατινοαμερικανικών χωρών που ίδρυσαν η Βενεζουέλα και η Κούβα, απέρριψε «τους αποκλεισμούς και τις διακρίσεις στην λεγόμενη Σύνοδο της Αμερικής» κάνοντας λόγο για «αυθαίρετο, ιδεολογικά και πολιτικά υποκινούμενο» αποκλεισμό και επιμένοντας ότι πρόκειται για μια μονομερή απόφαση που «συνιστά σοβαρή και ιστορική οπισθοδρόμηση στις σχέσεις των χωρών του ημισφαιρίου».
Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στη σύνοδο αν δεν προσκληθούν όλες οι χώρες της περιοχής και παραμένει ασαφές εάν θα ταξιδέψει στο Λος Άντζελες. «Θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής ή θα είναι η Σύνοδος Κορυφής των φίλων της Αμερικής;» αναρωτήθηκε.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, χαρακτήρισε την προσεχή σύνοδο «αλλοπρόσαλλη» και χαιρέτισε την απόφαση της ALBA και τη στάση του προέδρου του Μεξικού, ο οποίος, όπως είπε «ύψωσε το ανάστημά του για να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας μιας ολόκληρης ηπείρου».
Ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία περίπτωση στη Σύνοδο εξαίροντας «τη θαρραλέα και αξιοπρεπή στάση των χωρών που εναντιώθηκαν στους αποκλεισμούς».
Ο πρόεδρος του Μεξικού, μαζί με τους ηγέτες της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Χιλής, της Γουατεμάλας και της Ονδούρας, έχουν απειλήσει να μποϊκοτάρουν τη σύνοδο αν αποκλειστούν ορισμένες χώρες, ενώ η Αργεντινή και η Χιλή ζήτησαν να μην αποκλειστεί καμία χώρα.
Θα συμμετέχει ο πρόεδρος της Αργεντινής
Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Αμερικανό ομόλογό Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει τελικά στη Σύνοδο.
Ο κ. Φερνάντες πίεζε το τελευταίο διάστημα την αμερικανική κυβέρνηση να προσκαλέσει την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα στη Σύνοδο, όπως και άλλοι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων στην περιοχή, ιδίως ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, που έχει διαμηνύσει πως δεν θα συμμετάσχει εάν δεν είναι παρόντες όλοι οι ηγέτες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο αργεντινός ομόλογός του συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης ότι πρέπει να τεθούν στο τραπέζι μεταξύ άλλων ζητήματα όπως η ασφάλεια του εφοδιασμού με τρόφιμα και η ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας στο Μπουένος Άιρες.
Ο κ. Φερνάντες θα επιστρέψει στις ΗΠΑ τον Ιούλιο για κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Μπάιντεν αφιερωμένες στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, στην ανανεώσιμη ενέργεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του.
Με πληροφορίες από Al Jazeera, Telesur