ΑΘΗΝΑ
08:38
|
28.04.2024
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο διαδηλωτής σκοτώθηκε όταν έσκασε στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία του Μινσκ κατέφυγε στη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, προκειμένου να διαλύσει τις συγκεντρώσεις των Λευκορόσων που αμφισβητούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και ανέδειξαν νικητή με συντριπτική πλειοψηφία τον νυν και ‘ισόβιο’ πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουασένκο.

Ο υπουργός εσωτερικών της Λευκορωσίας ενημέρωσε ότι ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός όταν εξερράγη στα χέρια του αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Είναι ο πρώτος θάνατος που επιβεβαιώνεται επισήμως από την έναρξη των βίαιων συγκρούσεων της αστυνομίας με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες.

Το ανεξάρτητο δίκτυο Belsat TV (έχει την έδρα του στην Πολωνία) μετέφερε εικόνες από το Μινσκ που δείχνουν αστυνομικούς να επιτίθενται σε πλήθος διαδηλωτών, να ρίχνουν χημικά και χειροβομβίδες κρότου / λάμψης και να πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες.

Κάποιοι διαδηλωτές απάντησαν με μολότοφ, ενώ σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας έγιναν απόπειρες για το στήσιμο αναχωμάτων. Η αστυνομία προχώρησε σε νέες συλλήψεις (μετά τις 3000 συλλήψεις των πρώτων ωρών μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος), ενώ ανάμεσα στους τραυματίες της χθεσινής νύχτας είναι και μία ρεπόρτερ.

Εν τω μεταξύ, το Ίντερνετ, το οποίο “υπολειτούργησε” την Κυριακή των εκλογών έχει διακοπεί στις περισσότερες πόλεις της Λευκορωσίας, όπως καταγγέλλει το online παρατηρητήριο NetBlocks.

Πηγές: BBC World, RT.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα