ΑΘΗΝΑ
03:31
|
28.04.2024
Οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ρουμανίας που συνάντησαν σήμερα τον Ζελένσκι του έταξαν άμεση απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπέρ της «άμεσης» απόδοσης στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως βεβαίως αυτό να αποκλείει μία μακρά και επίμονη διαπραγμάτευση μέχρι την πλήρη ένταξη τάχθηκαν σήμερα το απόγευμα στο Κίεβο οι ηγέτες Γερμανίας Όλαφ Σολτς, Γαλλίας Εμανουήλ Μακρόν, Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και ο Ρουμάνος Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Και οι τέσσερις υποστηρίζουμε το καθεστώς της υποψήφιας (χώρας) προς άμεση ένταξη» είπε ο Μακρόν, μετά τις συνομιλίες προσθέτοντας ότι «αυτό το καθεστώς θα συνοδεύεται από έναν οδικό χάρτη και θα περιλαμβάνει επίσης τη συνεκτίμηση της κατάστασης στα Βαλκάνια και τις γειτονικές χώρες, ειδικότερα στη Μολδαβία».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την ίδια θέση λέγοντας πως η χώρα του «θέλει την Ουκρανία στην ΕΕ» και «θέλει η Ουκρανία να έχει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και θα υποστηρίξει αυτήν τη θέση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Στη συνέχεια όμως υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να είναι μακρύς ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Η Ευρώπη είναι δίπλα σας, θα παραμείνει έτσι για όσο χρειαστεί» ανέφερε στη συνέχεια καθησυχαστικά ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Ζελένσκι.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αποφασίσουν στη σύνοδο κορυφής στις 23-24 Ιουνίου αν θα αποδώσουν στην Ουκρανία αυτό το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, κάτι που συνιστά το πρώτο βήμα μιας πολυετούς διαδικασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να γνωστοποιήσει την Παρασκευή τη σύστασή της.

Αναφορικά με τον βαρύ οπλισμό που απαιτεί το Κίεβο εδώ και εβδομάδες για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία επιπλέον έξι αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar. «Πέραν των δώδεκα Caesar που έχουν ήδη παραδοθεί, έλαβα την απόφαση να στείλουμε άλλα έξι», είπε ο Μακρόν μετά τις συνομιλίες με τον Ζελένσκι.

Τι απάντησε ο Ζελένσκι

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι εξέφρασε την προθυμία της χώρας του να εργαστεί για να γίνει ένα «πλήρες μέλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε: «Οι Ουκρανοί έχουν ήδη κερδίσει το δικαίωμα να μπουν σε αυτό το μονοπάτι και να αποκτήσουν το καθεστώς υποψηφίας» για ένταξη χώρας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή στη χώρα του ισοδυναμεί με επιθετικότητα εναντίον όλης της Ευρώπης και ότι όσο περισσότερα όπλα λάβει η Ουκρανία από τη Δύση, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να απελευθερώσει τα ουκρανικά κατεχόμενα από την Ρωσία εδάφη.

Όπως ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου, συζήτησε με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ρουμανίας το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης.

Η Ουκρανία είναι ευγνωμονούσα για τις παραδόσεις όπλων που έρχονται προς βοήθεια κατά της ρωσικής εισβολής και αναμένει να λάβει βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων σύγχρονου πυραυλικού πυροβολικού και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα