ΑΘΗΝΑ
14:14
|
30.04.2024
Έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην Έκθεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, παιδί προσφυγικής οικογένειας από το Ιράν, ήρθε δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις με 18,25.

Ο 19χρονος μαθητής της θετικής κατεύθυνσης του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου έφτασε στην Ελλάδα με βάρκα που προσάραξε στις ακτές της Λέσβου.

Έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική, 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην Έκθεση. «Λογικό είναι», δήλωσε γελώντας, αφού τρία χρόνια πριν δεν ήξερε ούτε μια ελληνική λέξη! Όπως αναφέρει ο μαθητής, θέλει να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Ο 19χρονος έφυγε από το Ιράν μαζί με τους γονείς του και τον κατά τέσσερα χρόνια νεότερο αδερφό του, ο οποίος είναι φέτος μαθητής της Γ’ Γυμνασίου. Η οικογένεια «στις 15 Αυγούστου του 2019» πέρασε στη Λέσβο από την Τουρκία.

Η πορεία για κάθε πρόσφυγα των τελευταίων χρόνων γνωστή. Πρώτα στο ΚΥΤ και στον καταυλισμό της Μόριας και έπειτα από εκεί στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. Τους τελευταίους μήνες «που πήραμε χαρτιά νοικιάσαμε σπίτι και ζούμε εδώ κανονικά», όπως αναφέρει ο ίδιος. Οι γονείς του εργάζονται ως μεταφραστές σε ΜΚΟ.

«Με τη βοήθεια των καθηγητών μου τα κατάφερα», δήλωσε ο μαθητής. «Έμαθα ελληνικά σε τρία χρόνια γιατί ζούσα σε ένα περιβάλλον που μιλούσαν ελληνικά. Όλοι οι πρόσφυγες μπορούμε να μάθουμε ελληνικά και να ενταχθούμε στις τοπικές κοινωνίες. Φτάνει να μας δοθεί η ευκαιρία», τόνισε.

Φορώντας μια άσπρη μπλούζα με το Πυθαγόρειο θεώρημα, ανέφερε πως «Την αγόρασα από την Αθήνα και είπα να τη βάλω σήμερα για τον καθηγητή μου στα Μαθηματικά, τον κ. Κουτσκουδή, που με βοήθησε τόσο πολύ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Νέες συλλήψεις για την Greek Mafia

Σερβιτόροι εναντίον μαγείρων

Εισβολή της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια-Χημικά και βία κατά διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα