ΑΘΗΝΑ
05:27
|
28.04.2024
Η ανακοίνωση έρχεται παρά την δήλωση των ΗΠΑ ότι οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν «χωρίς να σημειωθεί πρόοδος».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι μια αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις παραμένει εφικτή παρά την αρνητική εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις συνομιλίες στο Κατάρ με σκοπό την επανεκκίνηση των στάσιμων διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης «χωρίς να σημειωθεί πρόοδος».

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι συνομιλίες ήταν «θετικές» και θα μπορούσε ακόμη να επιτευχθεί συμφωνία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μέχρι να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμφωνία», ανέφερε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι, ο οποίος φιλοξένησε τις έμμεσες συνομιλίες.

«Η εκτίμησή μας για τον πρόσφατο γύρο συνομιλιών στη Ντόχα είναι θετική», είπε.

«Επιμένω στο γεγονός ότι καταβάλλουμε σοβαρές προσπάθειες για να επιτύχουμε μια καλή, σταθερή και διαρκή συμφωνία», δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν. «Μια συμφωνία είναι εφικτή αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ρεαλιστικές», πρόσθεσε.

Οι δύο ημέρες συνομιλιών, κατά τις οποίες οι διαμεσολαβητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταξίδεψαν μεταξύ ιρανικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών, είχαν ως στόχο να επανεκκινήσουν τις ευρύτερες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων στη Βιέννη, οι οποίες έχουν σταματήσει από τον Μάρτιο.

Οι συνομιλίες έχουν ως στόχο να επαναφέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια συμφωνία του 2015 που εγκατέλειψε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το 2018, αίροντας τις σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε με αντάλλαγμα την επιστροφή του Ιράν στην πλήρη συμμόρφωση με τα όρια που έχουν τεθεί στις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Η Ουάσινγκτον «κατέστησε σαφή την ετοιμότητά μας να ολοκληρώσουμε γρήγορα και να εφαρμόσουμε μια συμφωνία για την αμοιβαία επιστροφή στην πλήρη συμμόρφωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Κατάρ.

«Ωστόσο, στη Ντόχα, όπως και πριν, το Ιράν έθεσε ζητήματα που δεν σχετίζονται καθόλου με την JCPOA (πυρηνική συμφωνία με το Ιράν) και προφανώς δεν είναι έτοιμο να λάβει μια θεμελιώδη απόφαση για το αν θέλει να αναβιώσει τη συμφωνία ή να την θάψει».

Οι διαφορές μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον περιλαμβάνουν κυρίως την απαίτηση του Ιράν να αφαιρεθούν οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης από μια λίστα τρομοκρατών των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα