ΑΘΗΝΑ
09:33
|
28.04.2024
Η Κίνα ελπίζει ότι οι σχέσεις με τον Καναδά μπορούν να επανέλθουν σε καλό δρόμο, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα ελπίζει ότι οι σχέσεις με τον Καναδά μπορούν να επανέλθουν σε καλό δρόμο, μετά από αρκετά χρόνια τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας το Σάββατο, επικαλούμενο την συνομιλία του υπουργό της με την Καναδή ομόλογό του, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε στην Καναδή υπουργό, Μέλανι Τζόλι, ότι οι χώρες τους δεν ήταν ποτέ αντίπαλοι αλλά εταίροι και ότι η Κίνα δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή αλλά ευκαιρία.

Οι υπουργοί συναντήθηκαν την Παρασκευή στο περιθώριο της συνάντησης της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η ένταση μεταξύ Κίνας και Καναδά επιδεινώθηκε αφότου ο Καναδάς το 2018 συνέλαβε στέλεχος του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei με ένταλμα των ΗΠΑ που συνδέεται με ύποπτη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν.

Η Κίνα, η οποία είπε ότι η κατηγορία ήταν κατασκευασμένη, συνέλαβε στη συνέχεια δύο Καναδούς με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο Καναδάς απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον των δύο.

Η διπλωματική αντιπαράθεση έληξε όταν και οι τρεις απελευθερώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο στη συνάντηση της G20, όπως και η θέση της Κίνας για τη σύγκρουση.

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της G7, συμπεριλαμβανομένου του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, πίεσαν την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία για να τερματίσει την επίθεσή της στην Ουκρανία και να εγκαταλείψει «επεκτατικές» κινεζικές θαλάσσιες διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Επίσης, τον Ιούνιο, ο στρατός του Καναδά κατηγόρησε τα κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη ότι παρενοχλούσαν τα περιπολικά αεροσκάφη του καθώς παρακολουθούσαν αποφυγές των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.

Η Τζόλι είπε σε μια ανάρτηση στο Twitter ότι είχε συζητήσει τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη επισιτιστική κρίση στις συνομιλίες της με τον Γουάνγκ.

«Επανέλαβα τις ανησυχίες του Καναδά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έθεσα προξενικά ζητήματα», είπε, προσθέτοντας ότι συζήτησε επίσης για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Το κινεζικό υπουργείο ανέφερε ότι ο Γουάνγκ είπε ότι η Κίνα ελπίζει ότι ο Καναδάς θα σεβαστεί τα γεγονότα και θα είναι προσεκτικός με λόγια και πράξεις για θέματα που σχετίζονται με την Κίνα και θα εργαστεί για να συναντήσει την Κίνα στα μισά του δρόμου για να επαναφέρει τους δεσμούς σε τροχιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα