ΑΘΗΝΑ
18:02
|
28.04.2024
Οι αστρονόμοι κατέγραψαν τον γαλαξία GLASS-z13 που εκτιμάται ότι υπήρχε μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον πιο μακρινό γαλαξία που έχει παρατηρηθεί στα χρονικά, ο οποίος υπήρχε πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια, φαίνεται πως εντόπισε το υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ (James Webb)

Αναλύοντας φωτογραφίες που έστειλε το τηλεσκόπιο οι αστρονόμοι κατέγραψαν τον γαλαξία GLASS-z13 που εκτιμάται ότι υπήρχε μόλις 300 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), που φαίνεται πως αποτέλεσε την «αφετηρία» του σύμπαντος. Ο συγκεκριμένος γαλαξίας είναι, δηλαδή, 100 εκατομμύρια χρόνια προγενέστερος από το προηγούμενο ρεκόρ που έχει καταγραφεί.

Ο Ρόχαν Ναιντού από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως το φως από τον γαλαξία GLASS-z13 υπολογίζεται πως εκπέμπεται πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αν και αυτή η μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη, δημοσιεύτηκε ως «προεπισκόπηση» προκειμένου να είναι άμεσα προσβάσιμη από την κοινότητα των ειδικών. Έχει υποβληθεί προς δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση, σύμφωνα με τον Ναϊντού.

Ήδη πολλοί αστρονόμοι εκθειάζουν τη συγκεκριμένη ανακάλυψη σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εκτιμώντας πως από τη λειτουργία του συγκεκριμένου διαστημικού τηλεσκόπιου  και έπειτα «τα ρεκόρ στην αστρονομία ήδη παραπαίουν».

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εκτοξεύτηκε πριν από περίπου έξι μήνες. Κόστισε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια και τα καύσιμά του επαρκούν για περίπου 20 χρόνια. Οι αστρονόμοι φιλοδοξούν να μάθουν πολλά από τα μυστικά του σύμπαντος τα επόμενα χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα