ΑΘΗΝΑ
05:23
|
23.09.2024
Νωρίτερα η Κίνα εξέδωσε λευκή βίβλο στην οποία επιβεβαιώνει την δέσμευσή της να χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ταϊβάν εάν δεν επιτύχουν τα «ειρηνικά μέσα».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεκίνο ανακοίνωσε τον τερματισμό των στρατιωτικών του ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν, αλλά δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η περαιτέρω «εκπαίδευση και προετοιμασία πολέμου». Η ανακοίνωση έγινε αφού η Κίνα εξέδωσε λευκή βίβλο στην οποία επιβεβαιώνει την δέσμευσή της να χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ταϊβάν εάν δεν καταφέρει να πάρει τον έλεγχο του νησιού «με ειρηνικά μέσα».

Εκπρόσωπος της Ανατολικής Διοίκησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δήλωσε ότι οι ασκήσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και «δοκίμασαν αποτελεσματικά τις ολοκληρωμένες κοινές δυνατότητες μάχης των στρατευμάτων» προειδοποιώντας ότι η Κίνα θα συνεχίσει να παρακολουθεί το Στενό της Ταϊβάν, να περιπολεί τακτικά την περιοχή και να παραμένει έτοιμη για μάχη, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, κατηγόρησε χθες την Κίνα ότι χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές ασκήσεις για να προετοιμαστεί για εισβολή. Σήμερα, η Νάνσι Πελόζι υπερασπίστηκε την επίσκεψή της στην Ταϊβάν, λέγοντας ότι άξιζε «απολύτως» τον κόπο. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κινεζική κυβέρνηση να απομονώσει την Ταϊβάν», δήλωσε η Πελόζι σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. «Δεν πρόκειται να ορίσουν ποιος μπορεί να πάει στην Ταϊβάν».

Σε μια λευκή βίβλο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας επανέλαβε την αποφασιστικότητά της να προσαρτήσει την Ταϊβάν με τη βία εάν τα ειρηνικά μέσα αποτύχουν.

«Θα εργαστούμε με την μεγαλύτερη ειλικρίνεια και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουμε ειρηνική επανένωση», ανέφερε η επίσημη αγγλόφωνη έκδοση του εγγράφου. «Αλλά δεν θα αποκηρύξουμε την χρήση βίας και διατηρούμε την επιλογή να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Με τίτλο «Το ζήτημα της Ταϊβάν και η Επανένωση της Κίνας στη Νέα Εποχή», το επίσημο έγγραφο δεν προσδιορίζει χρονοδιάγραμμα, αλλά αναφέρει πως «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει αυτό το πρόβλημα από την μια γενιά στην επόμενη», προσθέτοντας ότι η χρήση βίας θα ήταν μια «έσχατη λύση υπό επιτακτικές συνθήκες».

Σύμφωνα με το έγγραφο, «Αυτό γίνεται για να προφυλαχθούμε από εξωτερικές παρεμβάσεις και όλες τις αποσχιστικές δραστηριότητες», ενώ η ενοποίηση είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η εισβολή της Ταϊβάν από άλλη χώρα. ‎«Ο αυτονομισμός θα βυθίσει την Ταϊβάν στην άβυσσο και δεν θα φέρει τίποτα άλλο παρά καταστροφή στο νησί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.‎

Πρόκειται για το τρίτο έγγραφο για την Ταϊβάν που κυκλοφορεί από το κρατικό συμβούλιο, μετά από ένα το 1993 και ένα άλλο το 2000. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η υπόσχεση που είχε δοθεί στα δύο προηγούμενα έγγραφα «να μην αποσταλούν στρατεύματα ή διοικητικό προσωπικό που θα εδρεύουν στην Ταϊβάν» μετά την «ενοποίηση» έχει αφαιρεθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Σύλληψη 10χρονου αγοριού κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης

«Λυδία Λίθος» στην ενότητα της Αριστεράς η πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

Κικίλιας: 14.300 στρέμματα δάσους κάηκαν φέτος

Μεξικό: Δεκάδες νεκροί καθώς φατρίες μάχονται για τον έλεγχο του καρτέλ της Σιναλόα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα