ΑΘΗΝΑ
21:47
|
27.04.2024
Η αστυνομία του Βερολίνου κατηγορείται για υπερβολική βία που οδήγησε στον θάνατο 64χρονου Αφρικανού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διεξοδική έρευνα για τον θάνατο του Kupa llunga Medard Mutombo, που όπως υποστηρίζουν έπεσε θύμα αστυνομικής βίας, την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, ζητά η οικογένειά του, απαιτώντας να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.

Ο 64χρονος έγχρωμος, με καταγωγή από την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πέθανε σε νοσοκομείο, τρεις εβδομάδες αφότου αντιμετωπίστηκε με βάναυσο τρόπο από αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να τον μεταφέρουν από μια μονάδα ψυχικής υγείας σε μια κλινική.

Ο αδερφός του θύματος, καταγγέλλει ότι άνθρωποι που ήταν μάρτυρες του συμβάντος ανέφεραν πως οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν υπερβολική βία εναντίον του.

«Η νοσοκόμα του αδερφού μου στεκόταν δίπλα στην πόρτα και είδε τους αστυνομικούς να ασκούν βία επάνω του. Όπως είπε, ένας από τους αστυνομικούς πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του αδελφού μου. Άρχισε να φτύνει αίμα και να αιμορραγεί από τη μύτη» ανέφερε ο αδελφός του θύματος, περιγράφοντας ένα σκηνικό που φέρνει στη μνήμη την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, πριν δύο χρόνια στις ΗΠΑ.

Σχεδόν 16 αστυνομικοί μετέβησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κέντρο ψυχικής υγείας εκείνη την ημέρα για να πάρουν βίαια τον Μουτόμπο από το δωμάτιό του, με αυτόπτες μάρτυρες να λένε ότι δεν του παρείχαν γρήγορες πρώτες βοήθειες όταν κατέρρευσε.

Ο ειδικός σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Diplab Basu ανέφερε πως μόλις ο 64χρονος είδε τους αστυνομικούς να ανοίγουν την πόρτα «πανικοβλήθηκε και προσπάθησε να την κλείσει», προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί τον έριξαν στο έδαφος και κάποιος κάθισε πάνω στον λαιμό του.

Ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει ότι η αστυνομική βία και ο ρατσισμός συχνά ταξινομούνται εσφαλμένα ή δεν αναφέρονται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Γερμανίας.

Σύμφωνα με μελέτη από ειδικούς της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Reach Out, οι οποίοι παρακολουθούν τέτοια περιστατικά στη χώρα, περισσότεροι από 160 ύποπτοι θάνατοι τα τελευταία 20 χρόνια οφείλονται στην αστυνομική βία. Όμως, σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει κατηγορηθεί αστυνομικός για φόνο ή ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα