ΑΘΗΝΑ
19:23
|
28.04.2024
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διεθνή μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Είχε όμως απαγορευθεί από τις αρχές για λόγους...ασφαλείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες άτομα συνέλαβε απόψε η τουρκική αστυνομία σε διαδήλωση κατά της έμφυλης βίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διεθνή μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Οι διαδηλώτριες και οι νεαροί διαδηλωτές αψήφησαν την απόφαση των αρχών να απαγορεύσουν την συγκέντρωση με πρόσχημα λόγους «δημόσιας τάξης».

Προηγουμένως η αστυνομία είχε αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούσαν προς την οδό Ιστικλάλ όπου στις 13 Νοέμβρη είχε σημειωθεί μία περίεργη βομβιστική έκρηξη με έξι νεκρούς  και 80 τραυματίες που έδωσε το πρόσχημα στην κυβέρνηση Ερντογάν προκειμένου να εξαπολύσει έξι μέρες μετά αεροπορικές επιδρομές σε βορειοανατολική Συρία και στη συνέχεια στο βόρειο Ιράκ κατά Κούρδων μαχητών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γυναικών Τουρκίας, TKDF, οι γυναικοκτονίες εξακολουθούν να είναι μείζον πρόβλημα στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Από την αρχή του χρόνου ως τις 11/11/22 στην Τουρκία καταγράφηκε η δολοφονία 327 γυναικών από άνδρες.

US honors iconic Turkish feminist Canan Güllü among 'Women of Courage'

«Στη χώρα μας, όπου δεν καταλαβαίνουμε την σημασία της προστασίας του δικαιώματος της γυναίκας στη ζωή, γινόμαστε μάρτυρες της σφαγής των γυναικών που είναι μηνιαίως σχεδόν όσες και οι μέρες ενός μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση της οργάνωσης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Από αυτές, οι 116 δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, οι 75 φόνοι γυναικών παραμένουν ανεξιχνίαστοι, άλλες 37 δολοφονήθηκαν από αρσενικά μέλη της οικογένειας  και άλλες 31 ήταν γυναίκες που ήθελαν να χωρίσουν ή να διακόψουν μία σχέση με τον σύντροφο ή σύζυγό τους.

Μερικές ώρες πριν την απαγορευμένη απογευματινή συγκέντρωση στην περιοχή Μπεΐογλου της Κωνσταντινούπολης η Πλατφόρμα Γυναικών 25 Νοέμβρη αποδοκίμασε την απαγόρευση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά της έμφυλης βίας στην Τουρκία τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «δεν χρειαζόμαστε άδεια για μια ζωή δίχως βία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα