ΑΘΗΝΑ
08:51
|
06.05.2024
Το ζήτημα έχει δημιουργήσει μια σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών της ελευθερίας του λόγου και των ομάδων για τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Google πρέπει να αφαιρέσει προσωπικά δεδομένα από τα αποτελέσματα αναζήτησής της, εάν οι χρήστες μπορούν να αποδείξουν ότι είναι λανθασμένα, αποφάσισε την Πέμπτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Η υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου αφορούσε δύο στελέχη επιχειρήσεων που ζήτησαν από τον γίγαντα της αναζήτησης να αφαιρέσει αποτελέσματα που συνδέουν τα ονόματά τους με άρθρα που επικρίνουν το επενδυτικό μοντέλο των εταιρειών τους. Ζήτησαν επίσης την αφαίρεση των μικρογραφιών φωτογραφιών από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

«Ο χειριστής μιας μηχανής αναζήτησης πρέπει να καταργήσει τις πληροφορίες που βρίσκονται στο αναφερόμενο περιεχόμενο, όταν το άτομο που ζητά την κατάργηση αναφοράς αποδεικνύει ότι αυτές οι πληροφορίες είναι προδήλως ανακριβείς», ανέφερε το δικαστήριο.

Προηγουμένως, η Google είχε αρνηθεί να αφαιρέσει τις πληροφορίες, με το επιχείρημα ότι δεν γνώριζε αν ήταν ακριβείς.

Το δικαστήριο είπε ότι η απόδειξη δεν χρειάζεται να προέρχεται από δικαστική απόφαση και οι χρήστες χρειάζεται μόνο να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία που εύλογα μπορεί να τους ζητηθεί να προσκομίσουν.

Το ζήτημα έχει δημιουργήσει μια σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών της ελευθερίας του λόγου και των ομάδων για τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, οι οποίες συζητούν πού πρέπει να βρίσκεται η ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος στη λήθη και του δικαιώματος στην ελευθερία της πληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Το δικαστήριο είχε ήδη κατοχυρώσει το «δικαίωμα στη λήθη» στο διαδίκτυο το 2014, αποφασίζοντας ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να ζητήσουν από τις μηχανές αναζήτησης να αφαιρέσουν άσχετες ή ανακριβείς πληροφορίες από τα αποτελέσματα της αναζήτησης των ονομάτων τους.

«Από το 2014, έχουμε εργαστεί σκληρά για να εφαρμόσουμε το δικαίωμα στη λήθη στην Ευρώπη και να επιτύχουμε μια λογική ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων πρόσβασης των ανθρώπων στις πληροφορίες και του απορρήτου», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Google.

Περαιτέρω κανόνες της Ε.Ε. για την προστασία της ιδιωτικής ζωής εφαρμόστηκαν το 2018, οι οποίοι δηλώνουν ότι το δικαίωμα στη λήθη μπορεί να παραβιαστεί, όταν η επεξεργασία προσωπικών πληροφοριών είναι απαραίτητη για την άσκηση του δικαιώματος στην ενημέρωση.

Το 2020, επιβλήθηκε στην Google πρόστιμο 600.000 ευρώ από την αρχή προστασίας δεδομένων του Βελγίου επειδή δεν συμμορφώθηκε με τον κανόνα του δικαιώματος στη λήθη, αφού απέτυχε να αφαιρέσει συνδέσμους από τα αποτελέσματα αναζήτησης που η υπηρεσία είπε ότι ήταν «παρωχημένα» και βλάπτουν ένα υψηλού προφίλ πρόσωπο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα