ΑΘΗΝΑ
10:01
|
27.04.2024
Κλούβες ΜΑΤ και οχήματα ρίψης νερού έφτασαν το πρωί στο νησί, για το καλό των κατοίκων λέει ο Χρυσοχοΐδης. Εκτός ελέγχου το υγειονομικό ζήτημα παραδέχεται…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άστεγοι, πεινασμένοι, εξαθλιωμένοι, απεγνωσμένοι 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε εκκλησίες, χωράφια, ελαιώνες και νεκροταφεία μετά την καταστροφή του ΚΥΤ, που κατακάηκε ολοσχερώς ύστερα από την τέταρτη πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη το απόγευμα στη Μόρια.

Οι εικόνες είναι τραγικές και σκληρές καθώς οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι και ευάλωτα άτομα παραμένουν έως και αυτή την στιγμή στιβαγμένοι στον υπαίθριο καταυλισμό στο δρόμο που οδηγεί από το ΚΥΤ μέχρι την είσοδο της πόλης με τους δημότες και το δήμαρχο του νησιού να αντιδρούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανασύστασης του καταυλισμού στον οποίον σκέφτεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. “Τώρα είναι η ευκαιρία να τελειώσει μια και καλή το αίσχος της Μόριας” δηλώνουν οι δημότες.

Από το πρωί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται πάνω στο δρόμο, ή σε αύλειους χώρους επιχειρήσεων και κτήματα όπου στήνουν παραπήγματα από καλάμια και σκηνές, πιστεύοντας ότι όσο πιο κοντά είναι στον φραγμό του Καρά Τεπέ τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουν στο λιμάνι και κατόπιν στην Αθήνα.

Το μεγαλύτερο μέρος των αστέγων, βρίσκεται ανάμεσα με μπλόκα της αστυνομίας και στα μπλόκα των κατοίκων, οι οποίοι επιχειρούν να εμποδίσουν τους πρόσφυγες, αλλά και το υλικό (σκηνές κλπ) να περάσει. Η κατάσταση περιγράφεται από τους δημότες ώς “χειρότερη και από το 2015” καθώς στο Καρά Τεπέ ο κεντρικός δρόμος που συνδέει την πόλη με το ανατολικό και άλλο βόρειο νησί έχει κλείσει από κλούβες των ΜΑΤ που έχουν δημιουργήσει φραγμό μη επιτρέποντας την είσοδο στην πόλη.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης παραδέχεται αφενός ότι υπάρχει αδυναμία συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς που αντιδρούν και αφετέρου ότι  το υγειονομικό ζήτημα είναι εκτός ελέγχου, καθώς αγνοούνται και τα 35 άτομα που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊού, καθώς χάθηκαν στο πλήθος και οι οκτώ που είχαν εντοπιστεί χθες.

«Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοϊδης και η ελληνική αστυνομία ψάχνουν τα αίτια», ανέφερε αρχικά. 

«Το πρώτο μας μέλημα ήταν η ασφάλεια, εκκενώθηκε δύο φορές η δομή χωρίς να υπάρχει θύμα. Σήμερα λειτούργησε κανονικά η σύττιση, όπως και χθες. Προσπαθούμε με τον κ. Θεοδωρικάκο να βρούμε λύση», συμπλήρωσε, ερωτηθείς για το ποια λύση θα δώσει η κυβέρνηση στην τραγωδία που είναι πρωτοσέλιδο εδώ και τρεις μέρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, άφησε αιχμές για τη στάση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, η συνάντηση με τους οποίους όπως είπε, απέβη άκαρπη. “Μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους Δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων” δήλωσε. 

ΜΑΤ κλούβες και περιπολικά στο λιμάνι

Το πρωί, ένα καράβι κλούβες ΜΑΤ, θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού «Αίας» και περιπολικά, έφθασαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Ενώ μέσα στη μέρα αναμένεται να επέμβουν συγκεντρώνοντας τους πυρόπληκτους πρόσφυγες και μετανάστες σε άγνωστο προς το παρόν χώρο.

Οι μεν κλούβες οδηγήθηκαν κατά μήκος του τμήματος του δρόμου όπου ζουν μετανάστες και πρόσφυγες, από τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μόρια, τα δε θωρακισμένα οχήματα νερού στάθμευσαν στη βάση της Πυροσβεστικής στον Καρά Τεπέ, ενώ από το πλοίο δεν αποβιβάστηκαν αστυνομικοί, που οι πηγές του stonisi.gr αναφέρουν ότι ήρθαν στη Μυτιλήνη με πτήσεις αεροπλάνων τύπουC 130.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας στο Sputnik, είπε πως έλαβε διαβεβαίωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι η νέα αστυνομική δύναμη ήρθε να προστατέψει τους κατοίκους

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαιώνει ότι η νέα αστυνομική δύναμη ήρθε να προστατέψει τους Μυτιληνιούς. Να δούμε τι θα γίνει, θέλουμε να τον πιστέψουμε» δήλωσε ο κ. Μουτζούρης.

Κλειστές ανενεργές επιχειρήσεις έχουν καταληφθεί από άνδρες, γυναίκες και παιδιά που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο. Από χθες το πρωί δεν λειτουργεί καμία επιχείρηση συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων σούπερ μάρκετ.
Χθες στους πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο διανεμήθηκε νερό και φαγητό.

Ναι μεν, αλλά… από την Ε.Ε.

Το Βερολίνο και το Παρίσι ανακοίνωσαν ότι θα αναλάβουν την μεταγκατάστηαση 400 ανηλίκων από το ΚΥΤ της Μόριας. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε, την έναρξη μιας γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για την υποδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλικων μεταναστών που ζούσαν στο ΚΥΤ, λέγοντας ότι “η Γερμανία και η Γαλλία θα συμμετάσχουν, ελπίζω και άλλες χώρες μέλη» της Ε.Ε.

O υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας της κυβέρνησης Μέρκελ ζήτησε να σχηματιστεί μια συμμαχία προθύμων ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. που το θέλουν, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, διαφορετικά, όπως είπε, αν δεν τα καταφέρει η Ένωση, θα πρόκειται για μια ομολογία αποτυχίας.

Η Ολλανδία πρότεινε να παραλάβει 100 μετανάστες, εκ των οποίων οι μισοί ανήλικοι. «Η ολλανδική κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο αίτημα της Ελλάδας να παραλάβει μια ομάδα ανηλίκων και οικογενειών μετά τα τραγικά γεγονότα στον καταυλισμό της Μόριας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Άνκι Μπρέκερς-Κνολ.

Παρόλα αυτά ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Άνκιε Μπρούκερς-Κνολ δήλωσε χτες κοφτά στο ολλανδικό RTL πως η χώρα της παραμένει σταθερά στη στάση της να μη δεχτεί “κανέναν άνθρωπο”.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε πως θα υποδεχτεί 11 από τα ανήλικα προσφυγόπουλα, ενώ η Σουηδία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Σλοβενία το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία δήλωσαν ότι θα δεχτούν επίσης, ανήλικα προσφυγόπουλα όπως αναφέρει το BBC.

Την υποδοχή από την Αυστρία, προσφύγων από την κατεστραμμένη από τη φωτιά, δομή υποδοχής προσφύγων στη Μόρια, ζητά με αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

“Οι πρόσφυγες στη Μόρια και ιδιαίτερα τα παιδιά χωρίς γονείς, χρειάζονται τώρα τη βοήθεια μας, και η Αυστρία έχει μία μακρά παράδοση να βοηθά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και διαθέτει το μεγαλείο και τον ανθρωπισμό να κάνει τώρα το σωστό» αναφέρει στην ανάρτησή του.

Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την λύπη των ΗΠΑ για την καταστροφή του ΚΥΤ, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε. για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

“Λυπούμαστε βαθιά για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω εκτόπιση χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ανθρωπιστικούς μας εταίρους για την αξιολόγηση των αναγκών και συνεχίζουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης κρίσιμης βοήθειας όπως τροφή, νερό, στέγη και προστασία σε ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα» σημείωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα