Kosmodromio
2020/02/01 15:20

Μόρια: Δυό νύχτες στην κόλαση

Χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν τη νύχτα στο οδόστρωμα. Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για νερό ή φαγητό. Οι πλέον ευάλωτοι του ΚΥΤ, 1.000 περίπου άτομα διανυκτέρευσαν σε πλοίο που παραχώρησε η Blue Star. Άλλοι μεταφέρθηκαν σε σκηνές εντός του ΚΥΤ. 31 διεθνείς οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να παράσχει άμεση βοήθεια στους πληγέντες. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας και υπό την ηχηρή ευρωπαϊκή σιωπή -πλην Γαλλίας και Γερμανίας.

Δύο ακόμα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσαν για προσωρινή φιλοξενία, για τους υπόλοιπους άστεγους πρόσφυγες, ενώ παράλληλα προσπαθεί να στηθεί μια γρήγορη κατασκευή στο ΚΥΤ, την οποία αυτή την στιγμή μπλοκάρουν ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης με τη συνδρομή κατοίκων, επιτάσσοντας τα μηχανήματα του Δήμου.

Δήμαρχος και δημότες έχουν κλείσει το οδόστρωμα στην περιοχή του Λάρσου και προσπαθούν να εμποδίσουν τη διέλευση μηχανημάτων του στρατού που έχουν προορισμό το ΚΥΤ, εμμένοντας στο δόγμα “καμιά δομή στη Λέσβο”, αναφέρει το lesvosnews.net.

Οι δημότες αντιδρούν στα σχέδια του υπουργού Μετανάστευσης για ανασύσταση του ΚΥΤ που θα μετατραπεί πλέον σε μια περίκλειστη φυλακή, ενώ εκφράζονται φόβοι για επανάληψη των βίαιων γεγονότων του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, έχει στηθεί επιχείρηση με λεωφορεία που φτάνουν από το ΚΥΤ προς τον δρόμο που βρίσκονται οι πρόσφυγες και μετανάστες, με σκοπό να τους μεταφέρουν αρχικά προς το Σίγρι, όπου θα δέσει το πρώτο πλοίο που θα φτάσει για να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής.

Το βράδυ της Τετάρτης, έγιναν επεισόδια όταν μεγάλη ομάδα ατόμων προσπάθησε να κινηθεί προς το κέντρο της πόλης και μπλοκαρίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις. Σημειώνεται ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (09/09), ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ μεταφέρθηκαν στο νησί προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος αιτούντων άσυλο στην πόλη της Μυτιλήνης.

Άνθρωποι ενός κατώτερου Θεού, οι πρόσφυγες της Μόριας, έγιναν πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο, έπειτα από την τραγωδία της πύρινης κόλασης που, σύμφωνα με δεκάδες οργανώσεις, ήταν δεδομένο ότι θα συμβεί.

31 διεθνείς οργανώσεις ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση μεταφορά των προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε ασφαλείς συνθήκες στην ενδοχώρα και καλούν να επικρατήσει η λογική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι της βίας. Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις της Ύπατης Αρμοστίας που έκανε λόγο για αυτοσυγκράτηση αλλά και οι αιχμές της Διεθνούς Αμνηστίας κατά της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που με τις πολιτικές της περιπλέκει επικίνδυνα την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.

«Οι πληγέντες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να μεταφερθούν με προσοχή σε ασφαλείς συνθήκες στην ενδοχώρα” αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

“Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μεταφορά ευάλωτων ομάδων, μεταξύ των οποίων τα ασυνόδευτα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα με ιατρικές και ψυχικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι. Στα άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19, θα πρέπει να δοθεί ασφαλής στέγαση για το διάστημα της καραντίνας, όπως και πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, εάν είναι απαραίτητο” τονίζουν οι οργανώσεις.

“Η μεταφορά των ανθρώπων από τη Λέσβο στην ενδοχώρα απαιτεί έκτακτες λύσεις, σχετικές και με την τρέχουσα κατάσταση πολλών δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα, που είναι υπερπλήρεις. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εργαστούν πάνω σε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα μεγιστοποιεί το σύνολο των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και καλούμε για άλλη μία φορά τις ηγεσίες των κρατών μελών της ΕΕ, να μοιραστούν την ευθύνη για την υποδοχή και υποστήριξη των αιτούντων άσυλο, τώρα, περισσότερο από ποτέ.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, προέχει ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε προσπάθειας ανταπόκρισης στην πυρκαγιά, στη Μόρια και να αποφευχθεί η χρήσης βίας ή εμπρηστικών δηλώσεων. Απεναντίας, θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα αποκλιμάκωσης προς αποφυγή περαιτέρω βλάβης”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Μετά τη φωτιά της Τρίτης, η οποία έκαψε μεγάλο μέρος του κέντρου μεταναστών, ξέσπασε και δεύτερη, ενώ οι αρμόδιες αρχές θεωρούν πλέον δεδομένο ότι η πυρκαγιά προέκυψε από εμπρησμό.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δραματική, καθώς ανάμεσα σ’ αυτούς που εγκατέλειψαν τη Μόρια είναι και τα 35 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, τα οποία και αναμείχθηκαν με το πλήθος. Οκτώ από αυτά έχουν εντοπιστεί και περιοριστεί σε ειδικούς χώρους, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης κ. Μηταράκη.

Σήμερα μεταβαίνει εκτάκτως στο νησί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Την άφιξή του ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρόεδρός της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. “Είμαι βαθιά λυπημένη από τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας. Το Κολέγιο ενημερώθηκε σήμερα το πρωί. Ζήτησα από τον αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά να ταξιδέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, μαζί με τα κράτη-μέλη. Προτεραιότητά μας είναι ασφάλεια όσων έμειναν χωρίς στέγη”.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες», έγραψε στο Twitter ο κ. Σχοινάς.

Γεωργιάδης: Όλοι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια στη Μόρια να απελαθούν αυτομάτως

Τον παλιό του εαυτό θυμήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που προτείνει να απελαθούν αυτομάτως, όλοι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια της Μόριας.

«’Ανθρωποι που δεν σέβονται τους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας και που καταστρέφουν δημόσια περιουσία, δεν δικαιούνται άσυλο στην Ελλάδα. Πρέπει όλοι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια να απελαθούν αυτομάτως: Λαθρομετανάστες: ‘Βye Bye Moria’ την ώρα της φωτιάς» έγραψε στο Twitter.

Ευρωβουλευτές ζητούν από την Ε.Ε. να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα για το προσφυγικό

Άμεση δράση εκ μέρους της Ε.Ε., προκειμένου να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα μετά τα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια, ζητούν με ανακοίνωσή τους 20 ευρωβουλευτές από από τις πολιτικές ομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.

«Τώρα είναι η ώρα η Ε.Ε. να δείξει ισχυρότερη και έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση του προσφυγικού, στηρίζοντας την Ελλάδα και τους πρόσφυγες» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους, ζητώντας από την Ε.Ε. να μην περιορίζεται μόνο στην παροχή κονδυλίων, αλλά να μεριμνήσει για την άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η δράση αυτή, διευκρινίζουν, πρέπει να αφορά όλους τους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

«Έχοντας επίγνωση του κατεπείγοντος του ζητήματος και με το βλέμμα στραμμένο σε μία μακροπρόθεσμη λύση», οι υπογράφοντες ζητούν να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

– Τα ασυνόδευτα παιδιά, οι οικογένειες και οι γυναίκες πρέπει να μετεγκατασταθούν με προτεραιότητα και να τους δοθεί ασφαλές καταφύγιο, ώσπου να μεταφερθούν, το συντομότερο δυνατόν, σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

– Οι αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να τοποθετούνται σε κέντρα κράτησης, αλλά να μεταφέρονται σε ασφαλή, ανοιχτά καταφύγια στην ενδοχώρα και η Ε.Ε. οφείλει να εξασφαλίσει τη μεταφορά τους στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ως έμπρακτη χειρονομία αλληλεγγύης προς τους ίδιους και την Ελλάδα.

– Πρέπει να διενεργηθεί έρευνα ως προς τα αίτια αυτού του σοβαρού συμβάντος.

– Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να προστατεύονται από βίαιες επιθέσεις.

– Οργανισμοί της Κοινωνίας των Πολιτών πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειάζονται, ιδιαίτερα δε σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά

Την ηχηρή σιωπή των Ευρωπαϊκών ηγετών για το δράμα της Μόριας σπάει η ανάρτηση-αλληλεγγύης στους πληγέντες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν

«Ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας τη μεγάλη φωτιά και την καταστροφή της μεταναστευτικής δομής στη Μόρια της Λέσβου.

“Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση. Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγύης προς την Ελλάδα. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη”.

Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται…

Gepostet von Emmanuel Macron am Mittwoch, 9. September 2020

Επιπλέον, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, που πραγματοποιείται σήμερα στην Κορσική, ο πρόεδρος της Γαλλίας στήριξε την Ελλάδα μιλώντας για το πλήγμα που υπέστη η χώρα από το μεταναστευτικό.

Τονίζοντας πως η Ελλάδα επλήγη με πολύ σκληρό τρόπο στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε την ανάγκη «να τής δείξουμε την αλληλεγγύη μας».

Επίσης, έκανε γνωστό πως συζητά με την Γερμανία προκειμένου να δοθεί μια λύση στο ζήτημα της Μόριας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ΕΕ οφείλει να λάβει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Τουρκία.

Στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Μόρια

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε ότι τα 408 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα του ΚΥΤ της Μόριας θα μεταφερθούν αεροπορικώς σε ξενοδοχεία της βόρειας Ελλάδας.

Έπρεπε να καεί το ΚΥΤ ολοσχερώς για να μεταφερθούν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε ασφαλή καταλύματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα πρώτα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έφτασαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.