Τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα στην Ε.Ε. και η εχθρική στάση που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ προς την Ευρώπη, είναι άμεση συνέπεια της αδυναμίας που επέδειξαν οι ηγέτες της Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα, οι παρατηρήσεις του Πούτιν έγιναν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου της Ρωσίας για τη στρατηγική ανάπτυξη και τα εθνικά έργα.
«Σήμερα, οι ίδιες οι αρχές της Ε.Ε. λένε ότι η πολιτική του κύριου εταίρου τους, των ΗΠΑ, οδηγεί άμεσα στην αποβιομηχάνιση της Ευρώπης. Προσπαθούν ακόμη και να παραπονεθούν για αυτό στον Αμερικανό ηγεμόνα τους. Μερικές φορές εκφέρουν ακόμη και λόγια αγανάκτησης: “Γιατί μας το κάνεις αυτό;” Θέλω να τους ρωτήσω: “Τι περιμένατε;” Τι άλλο συμβαίνει με αυτούς που επιτρέπουν να σκουπίζουν τα πόδια τους πάνω τους;», είπε ο Πούτιν.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομικές πολιτικές των ΗΠΑ, καλώντας την Ε.Ε. να «αναλάβει δράση», εάν θέλει να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί την πράσινη βιομηχανία που επιδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Φον ντερ Λάιεν κατήγγειλε τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους καταναλωτές που αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα, που εισήχθησαν βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), που υπέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο. Προειδοποίησε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να «οδηγήσουν σε αθέμιτο ανταγωνισμό, θα μπορούσαν να κλείσουν τις αγορές και έτσι να κατακερματίσουν κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού».
Άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχία για μια επικείμενη ύφεση και πιθανή αποβιομηχάνιση για δεκαετίες. Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρου, είπε ότι εάν οι Βρυξέλλες δεν διορθώσουν με κάποιο τρόπο την κατάσταση με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, «υπάρχει κίνδυνος μαζικής αποβιομηχάνισης της ευρωπαϊκής ηπείρου με μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να είναι πραγματικά πολύ βαθιές».
Η οικονομική κρίση στην Ε.Ε. πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες της ίδιας, καθώς στοχεύει τη Ρωσία με μια σειρά κυρώσεων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σημείωσε ο Πούτιν.
«Τι ακριβώς πέτυχε η ίδια η Ευρώπη με την επιβολή των περιορισμών; Πρώτα απ ‘όλα, υπήρξε ένα πρωτοφανές, όπως λένε οι οικονομολόγοι, άλμα του πληθωρισμού στο ίδιο τους το σπίτι, την ευρωζώνη. Τον Νοέμβριο, ανήλθε στο 10% στην ευρωζώνη συνολικά, με ορισμένες χώρες να παρουσιάζουν ακραία ποσοστά άνω του 20%, ακόμη και 25%», σημείωσε ο Πούτιν.
Την ίδια στιγμή, η συλλογική Δύση, σε αντίθεση με τη Ρωσία, συνεχίζει τις προσπάθειές της να αρπάξει οποιουσδήποτε πόρους για τον εαυτό της, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες, που ξεδιάντροπα τραβούν όλες τις κουβέρτες για τον εαυτό τους, η Ρωσία βοηθά τα φτωχότερα κράτη στην Αφρική, την Ασία και άλλες περιοχές, παραδίδοντας τρόφιμα και άλλα αγαθά», είπε.