Η Μοντάνα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγόρευσε το TikTok καθώς ο κυβερνήτης της υπέγραψε νομοθεσία που απαγορεύει στα καταστήματα εφαρμογών για κινητά να προσφέρουν την εφαρμογή εντός της πολιτείας μέχρι τον επόμενο χρόνο.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μια από τις πιο δραματικές σε μια σειρά κλιμακώσεων των ΗΠΑ κατά της TikTok, η οποία ανήκει στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance. Το TikTok τίθεται υπό ολοένα και πιο ασφυκτικό κλοιό, σχετικά με τους δεσμούς του με την Κίνα, εν μέσω ανησυχιών ότι αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ, έχουν ήδη απαγορεύσει την εφαρμογή σε κυβερνητικές συσκευές και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απειλήσει με εθνική απαγόρευση, αν οι μετοχές της εταιρείας δεν περάσουν σε αμερικανικά χέρια.
Από την πλευρά της η εταιρεία αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει μοιραστεί δεδομένα της πλατφόρμας με την κινεζική κυβέρνηση και έχει υποστηρίξει ότι δεν θα το κάνει, ακόμα και αν της ζητηθεί.
Σχετικά με την απαγόρευση στην Μοντάνα, η TikTok ανέφερε σε δήλωσή της ότι «παραβιάζει τα δικαιώματα των κατοίκων της Πολιτείας που απορρέουν από την πρώτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος» προσθέτοντας ότι σκοπεύει να «υπερασπιστεί τα δικαιώματα των χρηστών της πλατφόρμας εντός και εκτός της Μοντάνα».
Ο νέος νόμος της Μοντάνα, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, απαγορεύει την διάθεση της εφαρμογής του TikTok στην Πολιτεία προβλέποντας πρόστιμο 10.000 δολαρίων σε κάθε κατάστημα εφαρμογών για κάθε φορά που σε κάποιον «προσφέρεται η δυνατότητα» πρόσβασης στην πλατφόρμα ή το κατέβασμα της σχετικής εφαρμογής, με τις κυρώσεις όμως να μην αφορούν τους χρήστες.
Η απαγόρευση της Μοντάνα αναμένεται να αντιμετωπίσει δικαστικές διαμάχες, αλλά σίγουρα θα λειτουργήσει ως δοκιμαστικός σωλήνας για μια Αμερική χωρίς TikTok, όπως πολλοί την οραματίζονται.
Οι πολέμιοι θεωρούν το μέτρο ως κυβερνητική υπέρβαση και λένε ότι οι κάτοικοι της Μοντάνα θα μπορούσαν εύκολα να παρακάμψουν την απαγόρευση χρησιμοποιώντας ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, μια υπηρεσία που προστατεύει τους χρήστες του Διαδικτύου κρυπτογραφώντας την κίνηση των δεδομένων τους, εμποδίζοντας τους άλλους να παρατηρούν την περιήγησή τους στον Ιστό.
Εν τω μεταξύ, οι υποστηρικτές της ελευθερίας του Διαδικτύου και άλλοι επέκριναν το μέτρο ως λογοκρισία με στέλεχος της ισχυρής οργάνωσης για την υπεράσπιση των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων ACLU να αναφέρει: «Με αυτή την απαγόρευση, ο κυβερνήτης Τζιανφόρτε και το κοινοβούλιο της Μοντάνας καταπατούν την ελευθερία της έκφρασης εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της πολιτείας που χρησιμοποιούν αυτή την εφαρμογή για να εκφραστούν, για να βρίσκουν πληροφορίες και να προωθούν τις μικρές επιχειρήσεις τους, εν ονόματι του αντικινεζικού αισθήματος».