ΑΘΗΝΑ
08:17
|
28.09.2024
Παρά τις διαφωνίες στο εσωτερικό, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σφυροκόπησαν ανηλεώς την Γάζα, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο εκπρόσωπος του IDF δήλωσε πως θα πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύση για την εξάλειψη της Χαμάς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απέρριψε τις δηλώσεις του εκπροσώπου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοινώνοντας πως «ο ισραηλινός στρατός είναι αφοσιωμένος στην καταστροφή της Χαμάς».

Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε εχθές πως η Χαμάς είναι «ιδεολογία» που δεν μπορεί να εξαλειφθεί, προειδοποιώντας πως, «εάν δεν υπάρξει εναλλακτική λύση, στο τέλος, θα έχουμε και πάλι τη Χαμάς».

«Το υπουργικό συμβούλιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Νετανιάχου όρισε ως έναν από τους στόχους του πολέμου την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως «ο ισραηλινός στρατός είναι φυσικά δεσμευμένος σε αυτό».

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε αργότερα ότι είναι πράγματι «δεσμευμένος» να εκπληρώσει τους στόχους που είχε ορίσει η κυβέρνηση. Χαρακτήρισε την καταστροφή «των στρατιωτικών δυνατοτήτων και της κυβερνητικής και οργανωτικής υποδομής της Χαμάς στη Γάζα – έναν καθορισμένο στρατιωτικό στόχο».

«Στα λόγια του, ο εκπρόσωπος του IDF αναφέρθηκε στην καταστροφή της Χαμάς ως ιδεολογία και ιδέα και τα λόγια ειπώθηκαν από τον ίδιο με ξεκάθαρο τρόπο», ανέφερε η δήλωση. «Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός βγάζει τα πράγματα εκτός πλαισίου».

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα της Γάζας- Στους 37.000 οι νεκροί

Παράλληλα με τις εσωτερικές διαφωνίες στο Ισραήλ, οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν περιοχές στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του παλαιστινιακού θύλακα, ενώ τα ισραηλινά τανκς βάθυναν την εισβολή τους στη νότια πόλη της Ράφα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Σύμφωνα με το Reuters, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 12, ενώ τανκς βομβάρδισαν περιοχές στους καταυλισμούς Μαγκάζι και Μπουρέιτζ, τραυματίζοντας πολλούς άλλους, σύμφωνα με της αρχές της Γάζας. Το Νουσεϊράτ, το Μαγκάζι και το Μπουρέιτζ είναι τρεις από τους οκτώ ιστορικούς καταυλισμούς προσφύγων στη Λωρίδα.

Στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, μια πόλη γεμάτη εκτοπισμένους στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, έγινε στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, η οποία σκότωσε έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισε πολλούς άλλους την Πέμπτη, δήλωσαν γιατροί στο πρακτορείο.

Από μεριάς του, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις τους συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους σε όλο τον θύλακα στοχεύοντας «μαχητές και στρατιωτικές υποδομές» σε αυτό που περιέγραψε ως «ακριβείς, βασισμένες σε πληροφορίες» στρατιωτικές δραστηριότητες.

Στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, τα ισραηλινά τανκς -τα οποία έχουν παραταχθεί βαθιά στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της πόλης- ενίσχυσαν τους βομβαρδισμούς, αναγκάζοντας περισσότερες οικογένειες που ζούσαν στις παράκτιες περιοχές, να διαφύγουν προς τα βόρεια. Ορισμένοι κάτοικοι ανέφεραν ότι η ένταση της ισραηλινής επιδρομής έχει ενισχυθεί τις τελευταίες δύο ημέρες.

Η Ράφα φιλοξενούσε πάνω από το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας μέχρι τις 7 Μαΐου, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν τη χερσαία επίθεση στην πόλη. Λιγότεροι από 100.000 πιστεύεται ότι έχουν μείνει πίσω, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους να αναζητούν ξανά νέο καταφύγιο στον κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς θύλακα.

Οι νεκροί άμαχοι στη Γάζα από την αρχή του πολέμου του Ισραήλ έχουν ξεπεράσει τους 37.431, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 15.700 είναι παιδιά.

Την Πέμπτη, οι ισραηλινές αρχές απελευθέρωσαν 33 Παλαιστίνιους που είχαν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες από τον ισραηλινό στρατό, σε διάφορες περιοχές του θύλακα. Οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο αλ Άκσα στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αφού κατήγγειλαν βασανιστήρια και κακομεταχείριση από Ισραηλινούς δεσμοφύλακες.

Ανησυχίες για τους ομήρους εκφράζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Μπορεί να έχουν απομείνει μόνο 50 όμηροι ζωντανοί στη Γάζα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο και μεσολαβητές στις συνομιλίες για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal, σε δημοσίευμά της.

Αυτή η εκτίμηση, για την οποία η WSJ είπε ότι βασίζεται εν μέρει σε πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, υπονοεί ότι έως και 66 αιχμάλωτοι μπορεί να είναι νεκροί, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που έχει δηλώσει δημόσια το Ισραήλ.

Η Χαμάς πήρε περίπου 250 αιχμαλώτους στις 7 Οκτωβρίου και έκτοτε έχει απελευθερώσει 109 από αυτούς, κυρίως σε συμφωνίες ανταλλαγής κρατουμένων. Από τότε, ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει πως διέσωσε άλλους επτά ομήρους.

Τον Δεκέμβριο, οι ισραηλινές δυνάμεις παραδέχθηκαν ότι σκότωσαν τρεις αιχμαλώτους, παρόλο που που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους στρατιώτες κουνώντας τα χέρια γυμνόστηθοι και ένας από αυτούς κρατούσε μια λευκή σημαία.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Το Μελάνωμα της Κύπρου»: Ιστορία του παρόντος και του μέλλοντος

Βηρυτός:Ισχυρή ισραηλινή επίθεση με στόχο τα γραφεία της Χεζμπολάχ – Σφοδρή η αντίδραση του Ιράν (upd)

Πάνω από 37 οι νεκροί του τυφώνα Helene στις ΗΠΑ – 4 εκατ. χωρίς ρεύμα

Σε ένα 24ωρο, ξέσπασαν 23 πυρκαγιές, λέει η Πυροσβεστική

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα