ΑΘΗΝΑ
11:49
|
28.04.2024
Η μεγάλη νίκη των γυναικών της Αργεντινής αναμένεται να έχει ηχηρό αντίκτυπο σε όλη τη Λατινική Αμερική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αργεντινή έγινε το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής (και μόλις το τρίτο) που νομιμοποίησε τις εκτρώσεις.

Οι ακτιβίστριες και το πλήθος των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν έξω από το νεοκλασικό κτίριο του Κογκρέσου στο Μπουένος Άιρες το πρωί της Τετάρτης (30/12) ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Γερουσίας, η οποία ψήφισε το νομοσχέδιο για τις εκτρώσεις με 38 ψήφους υπέρ, 29 κατά και μία απουσία.

“Ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών είναι πάντα επίπονος και αυτή τη φορά έπρεπε να παλέψουμε εν μέσω πανδημίας, αλλά τα καταφέραμε. Αυτή η νίκη μας γεμίζει χαρά”, δήλωσε η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Ίνγκριντ Μπεκ.

Το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τη διακοπή της κύησης στις πρώτες 14 εβδομάδες μετά τη σύλληψη είχε εγκριθεί στις αρχές του Δεκέμβρη από το κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος πριν από την ψηφοφορία του Κογκρέσου σχολίασε ότι “Στην Αργεντινή υπάρχουν πάντα υποκριτές. Αυτοί αρνούνται το δικαίωμα στην έκτρωση, αυτοί που αρνούνται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων”.

Ο Φερνάντες υποστηρίζει ότι οι εκτρώσεις είναι ένα ζήτημα που “αφορά τη δημόσια υγεία, όχι την αστυνομία” και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο κοινοβούλιο, από το 1983 μέχρι σήμερα περισσότερες από 3.000 γυναίκες έχουν πεθάνει στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια παράνομων εκτρώσεων σε περιθωριακές και συχνά άθλιες συνθήκες.

Μετά την ιστορική σημερινή απόφαση, η Αργεντινή γίνεται μόλις η τρίτη χώρα της Νότιας Αμερικής που επιτρέπει τις εκτρώσεις, μετά την Ουρουγουάη (τις νομιμοποίησε το 2012) και τη Γουιάνα (εκεί οι εκτρώσεις είναι νόμιμες από το 1995).

Στην Κούβα οι εκτρώσεις είναι νόμιμες από το 1965, ενώ στο Μεξικό επιτρέπονται στην πρωτεύουσα (Πόλη του Μεξικού) και στην πολιτεία της Οαζάκα.

Η ακτιβίστρια Ζιζέλ Καρίνο έκανε λόγο για “σπουδαία νίκη στην πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου” που θα έχει ηχηρό αντίκτυπο “σε ολόκληρη την ήπειρο της Νότιας Αμερικής, όπου η Καθολική και η Ευαγγελική εκκλησία είναι πανίσχυρες”.

“Είμαι περήφανη γι’ αυτό που καταφέραμε. Είναι αναμφίβολα μια ιστορική στιγμή για τη χώρα. Αποδείξαμε ότι όσα εμπόδια κι αν υπάρχουν, η πρόοδος είναι πάντα εφικτή. Οι γυναίκες της Αργεντινής και οι αγώνες τους θα αποτελέσουν φάρο για τις γυναίκες σε όλη την ήπειρο και σε ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε η Καρίνο, που είναι η εν ενεργεία πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προγραμματισμένης Πατρότητας.

Σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή βρίσκονται δικαστικές διαδικασίες για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων τόσο στην Κολομβία όσο και στη Βραζιλία, με τη Μαρίνα Μπέλσκι, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αργεντινή, να δηλώνει ότι “ο νόμος που ψηφίστηκε σήμερα εδώ θα θα εμπνεύσει αντίστοιχες κινητοποιήσεις και ενέργειες και στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Αργεντινή έστειλε ένα εκκωφαντικό μήνυμα ελπίδας σε ολόκληρη την ήπειρο”.

Η σημερινή ψηφορία ήταν η κατάληξη ενός αγώνα που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια στην Αργεντινή και γιγάντωσε το γυναικείο κίνημα της χώρας. Η αρχή έγινε στο Twitter, με την καμπάνια #NiUnaMenos (ούτε μία λιγότερη) κατά της έμφυλης βίας εναντίον των γυναικών και η πρώτη μεγάλη διαδήλωση έγινε στις 3 Ιουνίου του 2015 στο Μπουένος Άιρες, ως αυθόρμητη αντίδραση στη δολοφονία της 14χρονης Κιάρα Πάεζ (χτυπήθηκε μέχρι θανάτου από τον σύντροφό της ενώ ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη).

Η ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τον Φερνάντες νομιμοποίησε τα αιτήματα των γυναικών και τα μετέφερε από τους δρόμους στη βουλή και στα θεσμικά όργανα του κράτους, αλλά -όπως σημειώνει η Καρίνο- τα εύσημα για τη σημερινή νίκη ανήκουν “στις ακατάβλητες γυναίκες που δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να μάχονται στους δρόμους και στα κοινωνικά δίκτυα. Κόντρα στην πανδημία, χωρίς δισταγμό και χωρίς υποχωρήσεις. Αυτές έκαναν τη διαφορά”.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

“If anything made the difference, it was this.”

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα