ΑΘΗΝΑ
15:21
|
28.04.2024
Η αστυνομία της Ισπανίας εισέβαλε σε Πανεπιστήμιο, όπου ο μουσικός είχε καταφύγει για να αποφύγει τη σύλληψη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σάρκα και οστά πήρε ο μουσικός τρομονόμος στην Ισπανία μετά την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στο πανεπιστήμιο της πόλης Γέιδα και τη σύλληψη του ράπερ Πάμπλο Χασέλ, ο οποίος κατηγορείται κυρίως για προσβολή της μοναρχίας μέσω των δημιουργιών του.

Ο 33χρονος Πάμπλο Χασέλ είχε κλειδωθεί μαζί με 20 υποστηρικτές του εντός των εγκαταστάσεων του καταλανικού πανεπιστημίου προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, η οποία κατέστη εφικτή μετά την ψήφιση του μουσικού τρομονόμου στην Ισπανία που εξισώνει τον πολιτικό ριζοσπαστισμό με την προώθηση της τρομοκρατίας.

Οι αρχές της Ισπανίας είχαν δώσει στον μουσικό διορία μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να παραδοθεί μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση εννέα μηνών για εξύμνηση της τρομοκρατίας αλλά και προσβολή της μοναρχίας και των κρατικών θεσμών στους στίχους των τραγουδιών του. “Πρέπει να εισβάλουν στο Πανεπιστήμιο για να με φυλακίσουν”, έγραψε στο Twitter ο Πάμπλο Χασέλ λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του.

Στα social media αναρτήθηκε βίντεο από τη στιγμή της εισβολής των δυνάμεων καταστολής στο πανεπιστήμιο της πόλης Γέιδα.

Ο Χασέλ είχε συγκρίνει τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος με μαφιόζο, ενώ είχε αποκαλέσει ναζί τους δικαστικούς. Ο ράπερ δεν έχει ασχοληθεί μόνο με τη μοναρχία της Ισπανίας. Μέσα από τους στίχους των τραγουδιών του και αναρτήσεων του στο Twitter έχει κατηγορήσει την αστυνομία για βασανιστήρια αλλά και για βιαιότητες κατά διαδηλωτών και μεταναστών.

“Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επίθεση στις ελευθερίας μας, όχι σε εμένα”, δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters).

Ο μουσικός τρομονόμος με τον οποίο διώχθηκε και καταδικάστηκε ο Πάμπλο Χασέλ είναι ο ίδιος που επιχείρησε να περάσει και η ελληνική κυβέρνηση. Στην Ελλάδα, υπό την πίεση των αντιδράσεων, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος, προχώρησε σε τροποποίηση του επίμαχου άρθρου 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά μέσα που έδινε το πράσινο φως στην επιβολή λογοκρισίας στην τέχνη.

Και στην Ισπανία οι αντιδράσεις είναι πολλές. Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ισχυρά ονόματα όπως ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ και η Ζοάν Μανουέλ Σεράτ έχουν υπογράψει αίτηση διαμαρτυρόμενοι για την καταδίκη του Χασέλ.

Το πραγματικό όνομα του Χασέλ είναι Πάμπλο Ριβαντούγια Ντούρο και έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Πηγή: BBC, Εφ.Συν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα