ΑΘΗΝΑ
11:24
|
02.05.2024
Επισήμανε την ανάγκη "συνεχούς παρακολούθησης" της ανθρωπιστικής κατάστασης σε Λιβύη, Συρία και Μιανμάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, όπως ζητά κατά επανάληψη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την παρέμβασή του στις εργασίες του τμήματος υψηλού επιπέδου της 46ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο Νίκος Δένδιας εκτίμησε ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) διαθέτει τα εργαλεία για να συνεισφέρει θετικά στις παγκόσμιες προσπάθειες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσθεσε ότι για την Ελλάδα είναι “η κατάλληλη πλατφόρμα για διεθνή και περιφερειακή συνεργασία” στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη “συνεχούς παρακολούθησης” της ανθρωπιστικής κατάστασης σε Λιβύη, Συρία και Μιανμάρ.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, ο Δένδιας χαιρέτισε την πρόσφατη εκλογή μεταβατικής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας από το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF), θεωρώντας ότι για να επιτευχθούν η πολιτική ενότητα και η αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να αποχωρήσει από τη χώρα το σύνολο των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.

Αναφερόμενος στη Συρία, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους εμπλεκομένους να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους στη βάση “του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Για το πρόσφατο πραξικόπημα στη Μιανμάρ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τις ανθρωπιστικές συνέπειες της κρίσης σε μία χώρα, που συγκλονίζεται σχεδόν καθημερινά από κινητοποιήσεις κατά των πραξικοπηματιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες της Αθήνας στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και στη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στους πρόσφυγες και μετανάστες με δωρεάν υγειονομική φροντίδα, κοινωνική πρόνοια και εκπαίδευση. Πρόσθεσε δε πως η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει πάνω από 319.000 πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στην τελευταία πενταετία.

Με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, είπε πως αντιβαίνει “κάθε έννοια σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών δικαιωμάτων”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα