ΑΘΗΝΑ
14:38
|
28.04.2024
Τι δείχνει νέα έρευνα για τις προτιμήσεις των πολιτών σε Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί ακόμα να εκκρεμεί η έγκρισή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αλλά οι Ευρωπαίοι σε τρεις γερμανόφωνες χώρες – Αυστρία, Ελβετία και Γερμανία – δείχνουν να πιστεύουν περισσότερο στην αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και λιγότερο στο εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα οι πολίτες σε Αυστρία, Ελβετία και Γερμανία αξιολόγησαν το ρωσικό εμβόλιο δύο φορές πιο θετικά από αυτό της AstraZeneca. Η έρευνα διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Διαχείρισης και Οικονομικών Ερευνών (IMVF) της Αυστρίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία είναι το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαχώρισε τη θέση του εγκρίνοντας και διαθέτοντας για επείγουσα χρήση το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας.

Η ομάδα των ερευνητών του αυστριακού ινστιτούτου ανέλυσε την καταναλωτική συμπεριφορά πολιτών σε τρεις γερμανόφωνες χώρες μελετώντας περισσότερες από 250.000 απόψεις που σχετίζονται με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε μέσα ενημέρωσης, σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστολογία από τις αρχές του έτους μέχρι και τον μήνα Φεβρουάριο.

Η ανάλυση κατέδειξε ότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca, τα οποία χρησιμοποιούνται σε χώρες της Ευρώπης, μονοπωλούν τις συζητήσεις των πολιτών για το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Το εμβόλιο της Pfizer έρχεται πρώτο σε δημοτικότητα με τουλάχιστον 101.000 αναφορές (mentions) στα κοινωνικά δίκτυα ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η AstraZeneca με 67.000 αναφορές. Ωστόσο, η συζήτηση για τα δύο εμβόλια κατά του κορονοϊού επικεντρώνεται κυρίως στις ενδεχόμενες παρενέργειές τους και στα προβλήματα διανομής τους.

Τα περισσότερα παράπονα των πολιτών αφορούν το εμβόλιο της AstraZeneca με αφορμή τη ρήξη της βρετανοσουηδικής εταιρείας με την Κομισιόν εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στη διάθεση των εμβολίων αλλά και την προτεραιότητα που δίνει η εταιρεία στη Βρετανία έναντι της Ευρώπης.

Οι καταναλωτές αξιολογούν πιο θετικά από όλα τα εμβόλια αυτό της Pfizer και ακολουθεί το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Moderna. Ωστόσο, η νέα έρευνα έδειξε ότι οι πολίτες κυρίως σε Αυστρία και Γερμανία διάκεινται θετικά απέναντι στο εμβόλιο Sputnik και μάλιστα πολύ περισσότερο από ό,τι η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης.

Οι αναφορές στα social media για το ρωσικό εμβόλιο είναι διπλάσιες από εκείνες στα επίσημα μέσα ενημέρωσης. “Ο σκεπτικισμός απέναντι στο Sputnik V υποχωρεί στις τάξεις των καταναλωτών παρά το γεγονός ότι αυτό δεν αποτυπώνεται και δεν καταγράφεται από τα μέσα ενημέρωσης”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας στην Αυστρία, Άχελ Μάιρεντερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πλειονότητα του κόσμου δεν ασχολείται με τις ενδεχόμενες παρενέργειες των μη εγκεκριμένων ακόμα εμβολίων, αλλά με την αποτελεσματικότητά τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Γκαμαλέγια και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, χορηγήθηκε σε 19.866 εθελοντές κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών και έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό κατά 91,6%. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι από τη στιγμή που άρχισαν οι κλινικές δοκιμές στη Μόσχα καταγράφηκαν 16 περιπτώσεις με συμπτώματα της COVID-19 μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο και 62 μεταξύ της ομάδας των ατόμων που πήραν εικονικό φάρμακο (placebo). Αυτό έδειξε ότι μια δοσολογία δύο δόσεων του εμβολίου – δύο ενέσεις εμβολίου που βασίζονται σε δύο διαφορετικούς φορείς αδενοϊού, χορηγούμενες με χρονική απόσταση 21 ημερών η μία από την άλλη – ήταν κατά 91,6% αποτελεσματική έναντι των συμπτωμάτων του νέου κορονοϊού.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα