ΑΘΗΝΑ
00:40
|
28.04.2024
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ άσκησε δριμεία κριτική στους Ευρωπαίους υπογράφοντες του JCPOA, που αγνοούν το πιθανό πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την Τεχεράνη να «δράσει υπεύθυνα» και «να σταματήσει να επιδεινώνει την ακανθώδη πυρηνική κατάσταση με πολλαπλές παραβιάσεις» της κοινής πυρηνικής συμφωνίας του Σχεδίου Δράσης (JCPOA). Το Ιράν αναφέρει ότι θα επιστρέψει στις υποχρεώσεις του βάσει του JCPOA μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες καταργήσουν τις παράνομες κυρώσεις τους.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ πήγε στο Twitter για να ασκήσει δριμεία κριτική στους Ευρωπαίους υπογράφοντες του JCPOA (συλλογικά γνωστό ως E3) για τις εκφράσεις ανησυχίας τους για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, ενώ αγνοούν παράλληλα το πιθανό πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ.

«Για να κατευνάσει ένα τρομοκρατικό καθεστώς με παράνομες πυρηνικές δυνάμεις, η Ε3 καλεί το Ιράν « να ενεργήσει υπεύθυνα ». Αξιολόγηση της πραγματικότητας: Το JCPOA υπάρχει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ λόγω της υπεύθυνης συμπεριφοράς του Ιράν », έγραψε ο Ζαρίφ.

Ο διπλωμάτης πρότεινε ότι «αντί να συντονίζεται με το» Ισραήλ, το οποίο περιέγραψε ως «Νο.1 εχθρό» της πυρηνικής συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ πρέπει οι ίδιοι να «ενεργήσουν υπεύθυνα» και να συμμορφωθούν με τους όρους του ψηφίσματος 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το ψήφισμα του 2015 που εγκρίνει το JCPOA.

Το Ισραήλ ούτε επιβεβαιώνει ούτε αρνείται την κατοχή πυρηνικών όπλων. Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του πυρηνικού του οπλοστασίου κυμαίνονται από 80 έως 400 κεφαλές.

Το tweet του Ζαρίφ έρχεται μετά τις παρατηρήσεις του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη που επιτέθει στο Ιράν για παραβιάσεις του JCPOA. Ο Μακρόν προέτρεψε το έθνος της Μέσης Ανατολής να σταματήσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού του και επανέλαβε τις γαλλικές προτάσεις σχετικά με τη θέσπιση διεθνών ελέγχων στους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν.

Η Τεχεράνη έχει απορρίψει επανειλημμένα κάθε απόπειρα ρύθμισης των συμβατικών οπλοστασίων βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, χαρακτηρίζοντας τα όπλα ως την κύρια εγγύηση αποτροπής έναντι πιθανής επιθετικότητας από μια σειρά αντιπάλων.

Το ιρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την αύξηση των επιπέδων εμπλουτισμού στα τέλη του 2020, μετά τη δολοφονία του ανώτερου πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φακριζαντέχ, για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν απέτυχε να τηρήσει τις υποσχέσεις των προεδρικών εκλογών για να επιστρέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν θα επιστρέψει στη συμφωνία, εκτός εάν το Ιράν μειώσει πρώτα δραματικά τις δραστηριότητες εμπλουτισμού του. Οι ηγέτες του Ιράν δήλωσαν ότι εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να άρει πρώτα τις κυρώσεις, καθώς η αμερικανική πλευρά ακύρωσε τη συμφωνία πρώτη, με την απόσυρσή της το 2018.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σάγιίντ Κατιμπτζαντέχ, δήλωσε στο Sputnik ότι το Ιράν δεν θα είναι η πρώτη πλευρά που θα σηκώσει το τηλέφωνο για να πείσει τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στο JCPOA, λέγοντας ότι εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να το πράξει.

Νωρίτερα την εβδομάδα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε στο Sputnik ότι η Μόσχα «ανησυχεί» για την απόφαση του Ιράν να ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο εργοστάσιο Natanz χρησιμοποιώντας προηγμένα φυγοκεντρικά IR-4, αλλά τόνισε επίσης ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση του Μπάιντεν να κάνει τα πρώτα βήματα για τη διόρθωση της κατάστασης.

«Θα πρέπει τελικά να σημειώσουν πρόοδο στην άρση των κυρώσεων… Αλλά μέχρι στιγμής βλέπουμε μόνο την επέκταση του καταλόγου κυρώσεων που στοχεύει στο Ιράν. Ως εκ τούτου, το Ιράν ακολουθεί την πολιτική σταδιακής μείωσης της συμμόρφωσης με τις εθελοντικές του υποχρεώσεις βάσει του [JCPOA] », εξήγησε ο Ριάμπκοφ.

Το Ιράν είναι πλέον ικανό να εμπλουτίσει το ουράνιο με περίπου 20 τοις εκατό καθαρότητα, πολύ πάνω από το όριο 3,67 τοις εκατό που περιγράφεται από το JCPOA, αλλά επίσης πολύ κάτω από το επίπεδο 90 τοις εκατό που απαιτείται για να θεωρηθεί το ουράνιο όπλο. Το Ιράν άρχισε να λαμβάνει μέτρα για να μειώσει τις δεσμεύσεις του για το JCPOA το 2019, ένα χρόνο αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε τις ΗΠΑ από τη συνθήκη και αφού το E3 απέτυχε να δημιουργήσει μια λύση για την κατάργηση των εξοντωτικών αμερικανικών τραπεζικών και ενεργειακών κυρώσεων.

Παρά το γεγονός ότι συμφώνησε να υπογράψει το JCPOA σε αντάλλαγμα για την ανακούφιση των κυρώσεων το 2015, το Ιράν υποστήριζε πάντοτε ότι δεν προτίθεται να επιδιώξει πυρηνικά όπλα ή όπλα μαζικής καταστροφής οποιουδήποτε είδους και έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να εγκαταλείψουν τέτοια όπλα. Η πυρηνική πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας ρυθμίζεται από φετβάς (θρησκευτικές αποφάσεις) που εκδίδονται από τους ανώτατους ηγέτες της.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα