ΑΘΗΝΑ
19:14
|
28.04.2024
Τέταρτη εκλογική διαδικασία σε δύο χρόνια εν μέσω πανδημίας και της επερχόμενης δίκης του Νετανιάχου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες προσέρχονται οι περίπου 6,6 εκατομμύρια πολίτες του Ισραήλ για τέταρτη φορά μέσα σε διάστημα δύο ετών ενώ η νέα εκλογική αναμέτρηση δείχνει να έχει λάβει τη μορφή δημοψηφίσματος για τον πρωθυπουργό της χώρας και επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος “Λικούντ”, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.   

Στις τρεις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής. Η κυβέρνηση ενότητας, η οποία σχηματίστηκε για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στο Ισραήλ, κατέρρευσε τελικά τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ένα ακόμα πολιτικό αδιέξοδο και για την τέταρτη προσφυγή των Ισραηλινών στις κάλπες. Ο κύριος αντίπαλος του Νετανιάχου είναι ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ.

Οι εκλογές διενεργούνται ενώ η χώρα ετοιμάζεται να βγει από το τρίτο λοκντάουν της πανδημίας κι ενώ ο Νετανιάχου οδηγείται εκ νέου ενώπιον της Δικαιοσύνης κατηγορούμενος για διαφθορά. Ο αρχηγός του Λικούντ θα εμφανισθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για υποθέσεις “διαφθοράς”, “κατάχρησης εμπιστοσύνης” και “ατασθαλιών”. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει πρόκειται για μια δίωξη με πολιτικά κίνητρα.

Οι κάλπες στα περίπου 13.700 εκλογικά τμήματα του Ισραήλ άνοιξαν νωρίς το πρωί.  Τον Μάρτιο του 2020, η συμμετοχή είχε φθάσει το 71,3%.Τα πρώτα exit polls αναμένονται λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 22:00, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται αργότερα το βράδυ.

Το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου προβλέπεται ότι θα αναδειχθεί ξανά ισχυρότερη δύναμη στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να ηγηθεί ενός συνασπισμού της δεξιάς με 61 έδρες. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κόμματα του ακροδεξιού μπλοκ και πρόθυμα να συνταχθούν με το Λικούντ για τον σχηματισμό μιας ακόμη κυβέρνησης συνεργασίας δεν δείχνουν να συγκεντρώνουν το απαραίτητο ποσοστό για την είσοδό τους στην Κνεσέτ.

Μαζική διαδήλωση κατά του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές

“Είναι η πρώτη φορά στις ισραηλινές εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια, που έχουμε εκστρατείες κατά του Νετανιάχου οι οποίες προέρχονται από τη σκληροπυρηνική δεξιά, οπότε αυτό είναι κάτι το διαφορετικό. Επομένως, εάν ο Νετανιάχου κληθεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, αυτή τη φορά μόνο οι πιο ακραίοι δεξιοί θα πάνε με τον Νετανιάχου”, εκτιμά η πολιτική αναλύτρια Γκαγίλ Ταλσίρ. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός βασίζει τις ελπίδες του για επανεκλογή στην επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

“Πολλά θα εξαρτηθούν από το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Γιαμίνα, με επικεφαλής τον Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος θεωρείται μεν κομμάτι του μπλοκ υπέρ του Νετανιάχου, όμως έχει αφήσει τη θέση του ασαφή και διφορούμενη, ώστε να διατηρήσει τη δυνατότητα να στηρίξει το μπλοκ της αντιπολίτευσης”, λέει η πολιτική αναλύτρια Ντάλια Σάιντλιν.

Το σενάριο μιας πέμπτης προσφυγής στις κάλπες θεωρείται το πιο πιθανό για το Ισραήλ.

Ανάλυση του Economist για τις εκλογές του ισραήλ

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα