ΑΘΗΝΑ
15:38
|
26.04.2024
Ακσόι: Βιώσιμη η διευθέτηση που θα βασίζεται στη βούληση των "συνιδιοκτητών" του νησιού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια καταδίκασε η ΕΕ με ανακοίνωσή της, την ώρα που η Άγκυρα καλεί σε “σεβασμό της βούλησης του τουρκοκυπριακού λαού” και κάνει λόγο για “συνιδιοκτήτες” στα κατεχόμενα.

Tη λύπη της για τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή των Βαρωσίων στην Κύπρο εξέφρασε, για ακόμη μια φορά, η η ΕΕ, μέσω γραπτής δήλωσης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, καθώς

“Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού” αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις “θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως” και επισημαίνοντας ότι “ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς συμφέρον της ΕΕ.”

“Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις” αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ακόμη, σημειώνει πως οι εξελίξεις από πλευράς Τουρκίας στα Βαρώσια έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας χώρου για διάλογο ενώ τονίζει μεταξύ άλλων πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων.

“Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ” καταλήγει.

Ακσόι: Βιώσιμη η διευθέτηση που θα βασίζεται στους “συνιδιοκτήτες” του νησιού

Ο εκπρόσωπος του, Χακίμ Ακσόι, από την τουρκική πλευρά, με ανακοίνωσή του απαντά στον Μπορέλ, χαρακτηρίζοντας την ΕΕ “αποσυνδεδεμένη” από την πραγματικότητα του νησιού γιατί όπως λέει, “αγνοεί την ελεύθερη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε μέσω των εκλογών”.

Τονίζει δε πως μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση είναι δυνατή μόνο εάν βασίζεται στη βούληση των δύο λαών που είναι “συνιδιοκτήτες”, όπως τους χαρακτηρίζει, του νησιού.

“Δεν πρέπει να αναμένεται από την ΕΕ, η οποία δεν αναφέρεται στον τουρκοκυπριακό λαό σε καμία από τις δηλώσεις της, βράβευσε την ελληνοκυπριακή διοίκηση που απέρριψε το σχέδιο διευθέτησης των Ηνωμένων Εθνών το 2004 με ένταξη και δεν εκπλήρωσε καμία από τις υποσχέσεις της προς τους Τουρκοκύπριους, να συμβάλει  στη διευθέτηση” απαντά.

Υποστηρίζει δε πως η απόφαση για τα Βαρώσια στοχεύει στην εξάλειψη των σημερινών παραπόνων και όχι στην πρόκληση νέων.

“Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Ομοίως, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερβαίνουν τη βούληση του λαού. Κατά τις τελευταίες εκλογές, ο Τουρκοκύπριος λαός εξέφρασε σαφώς τη βούλησή του να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης δύο κρατών. Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, πρέπει να σεβαστούν αυτή τη βούληση” τόνισε.

Ακόμη, ο Ακσόι σημειώνει πως το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο διακανονισμού έχει δοκιμαστεί για περισσότερα από 50 χρόνια στην Κύπρο και δεν απέδωσε αποτελέσματα, επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θεωρεί τον τουρκοκυπριακό λαό ως ίσο εταίρο και δεν θέλει να μοιραστείτε τη δύναμη και τον πλούτο.

“Εάν η ΕΕ επιθυμεί να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004” καταλήγει.

“Αυτό το μέρος περιμένει την ημέρα που θα συναντήσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του” δήλωσε από την πλευρά του, χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Βαρώσια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποίησε από το πρωί της Κυριακής επίσκεψη στα Κατεχόμενα για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του “ψευδοκράτους”.

Μετά την παρέλαση που παρακολούθησε και την ομιλία που πραγματοποίησε στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Ερντογάν μετέβη το απόγευμα στα Βαρώσια, για το “πικνίκ” που είχε προαναγγείλει ειρωνευόμενος.

Τον Δεκέμβριο θα αποφασίσουν για τις κυρώσεις

Τη δυσαρέσκειά της για τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια εξέφρασε η ΕΕ, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων ερωτηθείς σχετικά κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Παράλληλα, ο Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου η ΕΕ θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί. Ειδικότερα, ο κ. Στάνο υπογράμμισε ότι “τα τελευταία γεγονότα προστέθηκαν στη σειρά ενεργειών της Τουρκίας, οι οποίες είναι πηγή δυσαρέσκειας για την ΕΕ” και συμπλήρωσε ότι “οι ηγέτες θα επανεξετάσουν όλες τις ενέργειες της Τουρκίας, τη συμπεριφορά της Τουρκίας στις συναντήσεις τους, και τον Δεκέμβριο η ΕΕ θα αποφασίσει πώς θα δράσει υπό το πρίσμα όλων αυτών των εξελίξεων”.

Πέτσας: Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου η τουρκική παραβατικότητα

Στις τουρκικές προκλήσεις με αφορμή τις νέες παράνομες Navtex αλλά και την παρουσία του Εντογάν στα κατεχόμενα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

“Μετά την έκδοση νέας παράνομης Navtex για περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Τουρκία προχώρησε χθες σε νέα πρόκληση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών. Με την παρουσία του στην στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέδειξε την πραγματική διάσταση του Κυπριακού που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακών εδαφών. Και με την επίσκεψή του στο περίκλειστο και ακατοίκητο από το 1974 τμήμα των Βαρωσίων έδειξε προκλητική περιφρόνηση στα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας: «Οι ενέργειες αυτές συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς και θα συζητηθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο. Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, λειτουργική και -άρα- βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα