ΑΘΗΝΑ
10:26
|
25.04.2024
Το Sputnik V παρουσιάζεται σήμερα επίσημα στον ΟΗΕ, σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα Τετάρτη (2/12)ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση αλλά και την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορονοϊού στις χώρες του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

“Επί του παρόντος, οι προμήθειες του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στις χώρες του CSTO και η πιθανή παραγωγή του σε αυτές βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση” ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη με το συμβούλιο ασφάλειας του Οργανισμού.

Ο Ρώσος Πρόεδρος διευρκίνισε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν και σε δύο ακόμα ρωσικά εμβόλια κατά του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου του EpiVacCorona που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό κέντρο Vector και καταχωρήθηκε το φθινόπωρο. 

Σημειώνεται ότι μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειατου (CSTO) είναι η Ρωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε ότι τα ρωσικά εμβόλια κατά του κορονοϊού που προορίζονται για άλλες χώρες θα παραγχθούν στο εξωτερικό.

“Σχετικά με τη ζήτηση για πιθανούς χρήστες του ρωσικού εμβολίου στο εξωτερικό, θα γίνει με τη συνεργασία του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων με τους ξένους εταίρους μας. Αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι προτεραιότητα είναι οι Ρώσοι που θέλουν να εμβολιαστούν” κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Υπενθυμίζεται ότι το Sputnik V αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya της Ρωσίας και είναι το πρώτο καταγεγραμμένο εμβόλιο Covid-19 στον κόσμο.

H αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου αγγίζει το 92% σύμφωνα με τα στοιχεία της δεύτερης ενδιάμεσης ανάλυσης που συλλέχθηκαν, 22 ημέρες μετά από τη χορήγηση της πρώτης δόσης σε εθελοντές, όπως ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF). Παράλληλα, μετά την 42η ημέρα το ποσοστό ξεπερνά το 95%.

Μέχρι στιγμής και παρά το μπλόκο που προσπαθούν να βάλουν στη διανομή και στην παραγωγή του τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, δεκάδες χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να συνεργαστούν για την προμήθεια και την από κοινού παραγωγή του εμβολίου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή συζητά την πιθανή χρήση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V, δήλωσε τη Δευτέρα (30/11), ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στη Μόσχα, Αμπντέλ Χαφίζ Νοφάλ, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή, η σερβική κυβέρνηση δηλώνει πως είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου από κοινού με τη Ρωσία,σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Πράσινο φως” για κυκλοφορία του ρωσικού εμβολίου αποκλειστικά για την Ουγγαρία, εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, έδωσε προχθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας εντούτοις πως αρμόδια αρχή για την έγκριση εμβολίων κατά των κορονοϊών covid19 παραμένει η Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το Sputnik V πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα στον ΟΗΕ, σήμερα Τετάρτη (02/12), σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση από τη Μόνιμη Αποστολή της Ρωσίας στον Οργανισμό και το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

“Την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια και ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) Κιρίλ Ντμιτρίεφ θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση” ανέφερε στο sputnkiknews ο εκπρόσωπος της ρωσικής αποστολής στον ΟΗΕ, Φιοντόρ Στρζιζόφσκι.

Yπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρότεινε στους υπαλλήλους του Οργανισμού να λάβουν δωρεάν το ρωσικό εμβόλιο.

Πηγή: Sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα