ΑΘΗΝΑ
02:59
|
21.09.2024

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν “μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ΕΕ το 2020 και πολύ πιθανώς […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις με την Τουρκία ήταν “μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ΕΕ το 2020 και πολύ πιθανώς θα ισχύσει το ίδιο και το 2021″ αναφέρει σε ανάρτησή του στο προσωπικό μπλογκ με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, ο Ισπανός διπλωμάτης Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως εξηγεί, οι “προκλήσεις” στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας εξηγούν γιατί απασχόλησαν το τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της περασμένης βδομάδας “αλλά και γιατί παραμένουν ένα από τα κύρια ζητήματα πολιτικής προς συζήτηση”.

Διαπιστώνοντας πως οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας “έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες” εκτιμά πως θα πρέπει να βρεθούν ισορροπίες τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, βάζοντάς τες ουσιαστικά στο ίδιο “κάδρο”.

“Από τη δημιουργία τους η Οθωμανική και η Ρωσική αυτοκρατορία ήταν μέρος αυτής της εξίσωσης . Και σήμερα είναι σαφές πως η ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιτύχει σταθερότητα σε αυτή την ήπειρο εκτός και εάν βρει τη σωστή ισορροπία στις σχέσεις της με την Τουρκία και τη Ρωσική Ομοσπονδία” υποστηρίζει ο Μπορέλ.

Σε επόμενο σημείο αναφέρει πως δική του ευθύνη με την ιδιότητα του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική θα είναι να μετατρέψει τη σημερινή δυναμική “καχυποψίας, αντιπαλότητας ή σύγκρουσης σε σχέσεις στη βάση κοινών συμφερόντων και συνεργασίας”.

Για τις τουρκικές προκλήσεις έναντι Αθήνας και Λευκωσίας

Παραδέχεται πάντως πως η προκλητική τουρκική επιθετικότητα και οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου δημιούργησαν “ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον που εμπόδισε την ανάπτυξη μίας θετικής ατζέντας”.

Χαρακτηρίζοντας τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία “πολύ σύνθετη” και “πολυδιάστατη”, τονίζει πως έφθασε στο συμπέρασμα μετά τις επαφές και τις επισκέψεις που έκανε σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία πως οι ελληνοτουρκικές “διαφωνίες” και “η μη επίλυση του Κυπριακού” παραμένουν κεντρικά στις σχέσεις αυτές.

“Τουρκία, η περιφερειακή δύναμη”

Ακολούθως ο Μπορέλ εκτιμά πως η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη που έχει σημειώσει “αδιαμφισβήτητες επιτυχίες”.

Συνάντηση Μπορέλ - Τσαβούσογλου: Στο επίκεντρο οι ευρωτουρκικές σχέσεις -  CNN.gr

“Ατυχώς σε αρκετές περιπτώσεις η διεθνής ατζέντα της Τουρκίας δεν είναι καλά ευθυγραμμισμένη με αυτή της ΕΕ και οι μέθοδες που χρησιμοποιεί δεν είναι αυτές της ΕΕ” τονίζει θυμίζοντας την αντίσταση και τις κριτικές της Τουρκίας στην ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, “ΕΙΡΗΝΗ” για την επιτήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ έναντι της Λιβύης.

Λιβύη: Τα όρια της επιχείρησης «Irini», οι τουρκικές προκλήσεις και η  αδυναμία της Ευρώπης

Η “σθεναρή τουρκική αντίσταση” στη ναυτική αποστολή Ειρήνη αποκαλύπτει “θεμελειώδεις διαφορές στην κατανόησή μας για το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη” προσθέτει σε άλλο σημείο.

Παρά τις έκδηλες “δυσκολίες” και προκλήσεις ο Μπορέλ θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια “ανακατεύθυνσης” των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Και καταλήγει αναφέροντας: “Η ΕΕ τείνει χέρι στην Τουρκία ελπίζοντας ότι θα το πιάσει. Η ατζέντα που παρουσιάστηκε από τους ηγέτες της ΕΕ είναι καθαρή. Είμαι έτοιμος, συνεργάζομαι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τις χώρες-μέλη, προκειμένου να συζητήσουμε τις προτάσεις μας για μία θετική ατζέντα με την Τουρκία και τη διερεύνηση τρόπων για να προωθήσουμε τις σχέσεις μας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο: Δεκάδες θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα