ΑΘΗΝΑ
14:35
|
04.05.2024
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την ΠτΔ, κατέθεσε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας κατηγορώντας τη ΝΔ για ανεπάρκεια στη διαχείρησή…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας κατηγορώντας την κυβέρνηση της ΝΔ για ανεπάρκεια στη διαχείρηση και την καταπολέμησή της.

 «Ήθελα να καταθέσω την ανησυχία μου για την εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως για την αδυναμία, ανεπάρκεια ενός ικανού σχεδίου να περιοριστούν οι συνέπειές της. Η χώρα μας έχει έναν τραγικό απολογισμό μέχρι τώρα, πάνω από 5.000 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Αυτό που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι πως σχεδόν οι 4.500 νεκροί είναι από τον Νοέμβρη και μετά” είπε ο κ. Τσίπρας.

“Γνωρίζω ότι στο πλαίσιο της δυτικής δημοκρατίας ο κλασικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ωστόσο όσο τα θέματα αγγίζουν την υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής, ευθύνη μας είναι να καταθέσουμε και προτάσεις” συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι “ήρθα εδώ για να καταθέσω τις σκέψεις και τις προτάσεις μου. Προτάσεις με την έννοια του επείγοντος για να αντιμετωπίσουμε αυτό που οι ειδικοί λένε ένα τρίτο πιο σφοδρό κύμα.”

“Κι εσείς συμμερίζεστε την ανάγκη όλοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και την δημοκρατία και κυρίως οι αναγκαίοι περιορισμοί των ελευθεριών να μην γίνουν συνήθεια. Η λογοδοσία πρέπει να είναι παρούσα παρά τους αναγκαίους περιορισμούς”, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης μίλησε η ΠτΔ

Με τη σειρά της, η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι η πανδημία είναι μια πρόκληση για όλους τους Έλληνες αλλά και το πολιτικό σύστημα, τονίζοντας ότι αυτές τις ώρες πρέπει να υπάρξει ένα «μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας» πέρα από τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, καθώς προέχει η προστασία των πολιτών.

Παραθέτουμε τις δηλώσεις τηκ ΠτΔ:

“Η πανδημία και η εξέλιξή της είναι μια πρωτοφανής κατάσταση και μια πρόκληση για όλους μας. Για όσους τη διαχειρίζονται, για την κυβέρνηση πρωτίστως αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα. Και βέβαια για τους πολίτες,  που δοκιμάζονται, αγωνιούν έχουν κουραστεί, κυρίως λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί.

Είναι όμως αναγκαίο να συνεχίσουμε να τους τηρούμε, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε αυτή  τη δοκιμασία. Είναι θέμα ατομικής ευθύνης του καθενός από μας, όσο και των συλλογικών φορέων, που πρέπει κάθε φορά  να δίνουν το σωστό μήνυμα.

Είναι μια πρωτόγνωρη δοκιμασία  για όλο τον κόσμο, καθώς λόγω των χαρακτηριστικών που έχει και των συνεχών μεταβολών των δεδομένων, παρατηρούνται λάθη και παραλείψεις. Βλέποντας, όμως, και τις άλλες χώρες νομίζω ότι μπορούμε να  διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει δυστυχώς ευθεία οδός για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Βεβαίως κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής είναι μοναδική, δεν είναι ένας απλός αριθμός, έχει τη δική της μοναδική  σημασία. Καλό είναι όμως να θυμόμαστε ότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Ελλάδα μέχρι τώρα τα έχει πάει αρκετά ικανοποιητικά ως τώρα στη διαχείριση της πανδημίας. 

Αυτή την ώρα προέχει νομίζω η προσπάθεια να εμβολιασθούν το ταχύτερο δυνατόν όσο γίνεται περισσότεροι συνάνθρωποί μας, και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι. Βλέπουμε όλοι ότι υπάρχει κόπωση και αγωνία των πολιτών η οικονομία μας δοκιμάζεται. Χρειάζεται όμως να αντέξουμε, για να ξεπεράσουμε  αυτή την περιπέτεια, να μπορέσουμε να κοιτάξουμε το αύριο με περισσότερη αισιοδοξία.

Και ο καλύτερος τρόπος  για αυτό  είναι να υπάρξει ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης  και ομοψυχίας. Γιατί πέρα από τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, αυτό που έχει σημασία τούτη την ώρα, είναι να προστατέψουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Θα ακούσω κ. Πρόεδρε με ενδιαφέρον τις  προτάσεις σας, ιδιαιτέρως για κάποια θέματα όπως των σχολείων. Αν νομίζετε ότι ετούτη την ώρα πρέπει ή όχι να ανοίξουν γιατί υπάρχει αυτή η δυσκολία. Είναι πολύ αναγκαίο ψυχολογικά για τα παιδιά να ξαναβρεθούν στο χώρο τους, αλλά παρατηρώ και στο διεθνή διάλογο αντίστοιχα φαινόμενα, δεν πρωτοτυπεί η Ελλάδα, με διαφωνίες και στους επιστήμονες. Επομένως είναι χρήσιμο να ακούσω όχι μόνο εγώ –φαντάζομαι θα τις θέσετε και στη δημοσιότητα– και τις δικές σας προτάσεις».



Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι υπάρχει η ανάγκη εκπόνησης ενός συγκεκριμένου σχεδίου που θα ενισχύσει το ΕΣΥ και το οποίο θα συμπεριλαμβάνει την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, την συνταγογράφηση και την διενέργεια μαζικών τεστ.

«Οι δόσεις δεν επαρκούν και αργεί η ανοσία. Κατέθεσα την πρόταση να αναλάβει η χώρα πρωτοβουλία η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες των εταιρειών και να μπορέσουν να παρασκευαστούν οι δόσεις από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι αργεί πάρα πολύ ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε σε περίπτωση που η πρωτοβουλία δεν ευοδωθεί, η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες με εταιρίες και χώρες που παράγουν το εμβόλιο.

Τέλος, ζήτησε εκ νέου σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή της Επιτροπής των Επιστημόνων για την εκπόνηση έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης της κατάστασης.

ΚΙΝΑΛ: Δεν είναι θέμα συμβουλίου η πανδημία 

Tο Κίνημα Αλλαγής, απέρριψε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τη διαχείριση της πανδημίας.

 «Δεν είναι θέμα συμβουλίου πολιτικών αρχηγών η πανδημία. Ο φυσικός χώρος είναι η Βουλή», επεσήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, τονίζοντας ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τη διαχείριση της πανδημίας.

«Δεν είναι θέμα συμβουλίου πολιτικών αρχηγών η πανδημία. Ο φυσικός χώρος για αυτή τη συζήτηση είναι η βουλή και για αυτό όσο μας αφορά καταθέτουμε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου του Κινήματος Φώφης Γεννηματά, προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα» ανέφερε ο Π. Χρηστίδης

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα