ΑΘΗΝΑ
19:05
|
08.05.2024
“Ανέκδοτο” τα πρώτα αποτελέσματα λέει ο αντιπολιτευόμενος ποπ σταρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πεποίθηση ότι θα είναι ο νικητής των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Ουγκάντα εξέφρασε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπόμπι Γουάιν, χαρακτηρίζοντας τα πρώτα αποτελέσματα “ανέκδοτο” καθώς δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον απερχόμενο πρόεδρο της αφρικανικής χώρας, Γιουέρι Μουσέβενι.

Η Εκλογική Επιτροπή της Ουγκάντας ανακοίνωσε ότι ο Μουσέβενι, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία για έκτη συνεχόμενη θητεία, διατηρεί ευρύ προβάδισμα με καταμετρημένες τις ψήφους από το 29% των εκλογικών τμημάτων της χώρας της ανατολικής Αφρικής. Συγκεκριμένα ο Μουσέβενι φέρεται να προηγείται με ποσοστό 63% των ψήφων έναντι 28% του κύριου αντιπάλου του, πρώην ποπ σταρ, Μπόμπι Γουάιν. Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου.

Ο 38χρονος πρώην μουσικός νυν πολιτικός Μπόμπι Γουάιν, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Ρόμπερτ Κιαγκουλάνι, δήλωσε: “Έχουμε εξασφαλίσει μια άνετη νίκη. Είμαι πεπεισμένος ότι έχουν νικήσει τον δικτάτορα με διαφορά”. Μιλώντας σε δημοσιογράφους από την πρωτεύουσα Καμπάλα ο Γουάιν πρόσθεσε: “Ο λαός της Ουγκάντας ψήφισε μαζικά υπέρ της αλλαγής της ηγεσίας. Θέλει να τελειώνει με τη δικτατορία και ζητεί μια πιο δημοκρατική κυβέρνηση. Αλλά ο κ. Μουσέβενι προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι προηγείται. Σκέτο ανέκδοτο”.

Νωρίτερα, ο αντίπαλος του Μουσέβενι υποστήριξε ότι η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από κρούσματα “βίας και νοθείας” χωρίς ωστόσο να προσκομίσει κάποια αποδεικτικά στοιχεία. Υποστήριξε πως θα είναι σε θέση να αποδείξει τις εκλογικές παρατυπίες του κυβερνώντος κόμματος μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία των υπηρεσιών ίντερνετ. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αναστολή των υπηρεσιών διαδικτύου στην Ουγκάντα μία ημέρα πριν από το άνοιγμα των καλπών.

“Ας μας αποδείξει με ποιον τρόπο έχουν νοθευτεί τα εκλογικά αποτελέσματα”, δήλωσε αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής απαντώντας στις κατηγορίες του Μπόμπι Γουάιν.

Η κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας Καμπάλα παραμένει ήρεμη, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν ακόμα τους δρόμους μία ημέρα μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας

Πηγή: Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το φοιτητικό κίνημα θα ρίξει τον Μπάιντεν;

Βραζιλία: 100 νεκροί από πλημμύρες-Αυξήθηκαν οι αγνοούμενοι

Επιμένει η Φλέσσα για Τέμπη: «Με αγάπη τα είπα»

Άγιοι Ανάργυροι: ΕΔΕ για τη δολοφονία της 28χρονης-Σε ποιους καταλογίζουν ευθύνες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα