ΑΘΗΝΑ
11:22
|
26.04.2024
Η εξέλιξη προδιαγράφει νέα όξυνση της περιφερειακής αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον-Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αμερικανός υπηρεσιακός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μιλς παρεμβαίνοντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών κάλεσε σήμερα την Τουρκία και τη Ρωσία «να ξεκινήσουν αμέσως την αποχώρηση των δυνάμεών τους» από τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων και των μισθοφόρων!

«Ζητάμε από όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και να σταματήσουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές παρεμβάσεις» είπε ο Μιλς κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

ΗΠΑ: Ζητούν την αποχώρηση τουρκικών και ρωσικών δυνάμεων από τη Λιβύη |  Liberal.gr

Η εξέλιξη συνιστά (σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ) αλλαγή τακτικής στον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Μπάιντεν σκοπεύει να προωθήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον στη Λιβύη. Αξιοποιεί ωστόσο τη συμφωνία εκεχειρίας που ανακοίνωσαν οι εμπόλεμες λιβυκές πλευρές τον περασμένο Οκτώβριο που προέβλεπε μεταξύ άλλων την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Η επιλογή του υπηρεσιακού πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ να καλέσει ξεκάθαρα όχι μόνον τη Ρωσία αλλά και τη σύμμαχό της Τουρκία «να ξεκινήσουν αμέσως την αποχώρηση των δυνάμεών τους από τη χώρα και την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων που στρατολόγησαν, χρηματοδότησαν, ανέπτυξαν και στήριξαν στη Λιβύη» προδιαγράφει νέα όξυνση της περιφερειακής αντιπαράθεσης Ουάσιγκτον-Άγκυρας.

Libyan soldiers complete Turkish army training

Τον Δεκέμβριο ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα έχουν αναπτύξει περίπου 20.000 μισθοφόρους και ξένους στρατιώτες στη Λιβύη. Υπολόγιζε επίσης ότι 10 στρατιωτικές βάσεις στη χώρα αυτή έχουν καταληφθεί, πλήρως ή εν μέρει, από ξένες δυνάμεις.

Corpses sent home as Syrians fight Turkey's war in Libya - Syria Direct

Με βάση τη συμφωνία της 23ης Οκτωβρίου 2020, οι ξένοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τη Λιβύη μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Ωστόσο η καταληκτική ημερομηνία, η 23η Ιανουαρίου, ήρθε και πέρασε χωρίς να υπάρξει καμία ένδειξη για την αποχώρησή τους.

Ο στρατάρχης Χάφταρ στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη ρωσική ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων Wagner ενώ η ρωσική κυβέρνηση αρνείται επισήμως κάθε ανάμιξη.

Από την άλλη η “Κυβέρνηση Γενικής Συμφωνίας” του απερχόμενου πρωθυπορυγού Φαγιέζ Σάρατζ (γνωστή ως GNA) στηρίζεται από την Τουρκία και δεκάδες χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους.

Στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα περισσότερα μέλη του, μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Κίνα και η Βρετανία, ζήτησαν επίσης να αποχωρήσουν οι ξένοι στρατιώτες και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη αλλά και να τηρηθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβληθεί στη χώρα αυτή από το 2011.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα