ΑΘΗΝΑ
10:37
|
26.04.2024
Σάλος από την απόφαση 16 βουλευτών και τεσσάρων εργαζομένων της βουλής να εμβολιαστούν εκτός πρωτοκόλλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εμβολιασμός ορισμένων Λιβανέζων βουλευτών εκτός πρωτοκόλλου και εκτός σειράς προκαλεί αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, με πρώτη την “Παγκόσμια Τράπεζα” που είχε δώσει δάνειο για τον εμβολιασμό των ασθενέστερων…

Το κακό παράδειγμα έδωσαν όπως αποκάλυψε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Εθνοσυνέλευσης του Λιβάνου, Αντάν Ντάχερ, 16 βουλευτές και τέσσερις εργαζόμενοι της Βουλής που εμβολιάστηκαν, εκτός σειράς, εντός του κτιρίου του Κοινοβουλίου.

Έντονα αντέδρασε και ο Αμπντέλ Ραχμάν Μπιζρί, πρόεδρος κυβερνητικής επιτροπής για το πρόγραμμα εμβολιασμού, που παρατήρησε ότι «δεν μπορούμε να σιωπήσουμε». «Είναι μια απόπειρα ευνοιοκρατίας (…) Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρακάμψει το σχέδιο» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι απέσυρε την παραίτησή του αφού συζήτησε με την ομάδα του και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η είδηση προκάλεσε οργή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το hashtag #NoWasta («καμία ειδική μεταχείριση» στα αραβικά) να οδηγεί στις τάσεις στο twitter στον Λίβανο.

https://pbs.twimg.com/media/Eu6sxr7WYAA0Auu?format=png&name=small

Οι βουλευτές κατηγορούνται κυρίως ότι δεν εγγράφηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού σε ένα ειδικό κέντρο εμβολιασμών.

«Η μητέρα μου είναι 84 ετών, εγγράφηκε και δεν έχει φτάσει ακόμη η σειρά της (…) Όλοι οι πολιτικοί, οι οικογένειες και οι φίλοι τους, θα εμβολιαστούν πριν από αυτήν», είπε οργισμένος ένας χρήστης του twitter.

Σε μια χώρα που μαστίζεται από διαφθορά και πελατειακές σχέσεις, πληττόμενη από μια σοβαρή οικονομική κρίση, η πολιτική τάξη δέχεται συχνά κριτική για καταστροφική διαχείριση δημοσίων υποθέσεων.

Ο Λίβανος ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού του στις 14 Φεβρουαρίου λαμβάνοντας οικονομική βοήθεια 34 εκατομμυρίων δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία είχε διαβεβαιώσει ότι οι παρατηρητές της θα εγγυόντουσαν μια «δίκαιη πρόσβαση» στα εμβόλια.

Η πρώτη φάση εμβολιασμών αφορούσε ιατρικό προσωπικό και άτομα άνω των 75 ετών, που θα έπρεπε να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα.

Περίπου 17.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν, καθώς η χώρα των έξι εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει συνολικά περισσότερα από 355.000 κρούσματα της Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 4.340 θανάτων.

Ο εμβολιασμός των βουλευτών, οι οποίοι είναι άνω των 75 ετών, «δεν συμμορφώνεται με το συμφωνημένο εθνικό σχέδιο» και ίσως αποτελεί μια «παραβίαση των όρων» της συμφωνίας, αντέδρασε στο twitter ο περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σαρόζ Κουμάρ Ζα.

«Μετά την επιβεβαίωση της παραβίασης, η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να αναστείλει τη χρηματοδότηση διανομής εμβολίων», πρόσθεσε. «Απευθύνω έκκληση σε όλους (…) περιμένετε τη σειρά σας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα