ΑΘΗΝΑ
09:15
|
26.04.2024
Μέσα σε έναν χρόνο η Τουρκία από την 11η θέση εξαγωγών προς τη Σαουδική Αραβία έπεσε στην 58η!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αντιπαραθέσεις γεωπολιτικών, οικονομικών και περιφερειακών συμφερόντων ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Τουρκία και το άτυπο εμπάργκο της σαουδαραβικής μοναρχίας στην κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλούν εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία.

Το σαουδαραβικό εμπάργκο που ξεκίνησε πιο εντατικά το περασμένο καλοκαίρι με πρωτοβουλία των εμπορικών επιμελητηρίων της χώρας και την έμμεση στήριξη της κυβέρνησης κατάφερε να μειώσει τις τουρκικές εισαγωγές σε τέτοιο βαθμό ώστε η Τουρκία από εκεί που ήταν η 11η χώρα εξαγωγής προϊόντων στις αγορές της Σαουδικής Αραβίας να γίνει μέσα σε έναν χρόνο η 58η!

Τα στοιχεία που παρουσιάζει σημερινό εκτενές ρεπορτάζ της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Daily Sabah δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.

Ως κυριότερες αιτίες για το σαουδαραβικό εμπάργκο προβάλλονται οι αντιπαραθέσεις των δύο χωρών σε περιοχές σύγκρουσης των συμφερόντων τους και οι οποίες οξύνθηκαν μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβρη του 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Τότε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν είχε κατηγορήσει ως βασικό υπεύθυνο τον Σαουδάραβα πρίγκηπα διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ωστόσο στη συνέχεια πολλαπλασιάστηκαν οι αφορμές για τριβές στις διμερείς σχέσεις ιδιαίτερα σε σχέση με εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη, το παλαιστινιακό, την προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ και τις συμφωνίες του Αβραάμ, την υποστήριξη της σαουδαραβικής κυβέρνησης στην κυβέρνηση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και την ξεκάθαρα εχθρική (λόγω ανταγωνισμού…) στάση του Ριάντ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους που στηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν…

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία των τουρκικών εξαγωγικών εταιριών είναι συντριπτικά! Το Δεκέμβριο του 2020 οι τουρκικές εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ήταν αξίας 50,6 εκατ. ριάλ (13,5 εκατομμυρίων δολαρίων) από 182,2 εκατ. που ήταν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και 1,06 δισ. ριάλ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019.

Η μείωση των τουρκικών εξαγωγών στη Σαουδική Αραβία σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τούρκων Εξαγωγέων (ΤΙΜ) συνεχίστηκε και τον περασμένο Ιανουάριο όπου παρουσίασαν νέο χαμηλό ρεκόρ έτους, καθώς μειώθηκαν κατά 92,5% από τον Ιανουάριο του 2020.

Ο κύριος κερδισμένος από αυτό το άτυπο σαουδαραβικό (αρχικά ανεπίσημο) εμπάργκο που ξεκίνησε το καλοκαίρι και εντάθηκε τον περασμένο Νοέμβρη με την απαγόρευση των τουρκικών εισαγωγών σε νωπά προϊόντα, αυγά και κρέας φαίνεται πως ήταν η Κίνα η οποία είναι πρώτη στην κορυφή της πυραμίδας των εξαγωγέων προς την Σαουδική Αραβία. Κερδισμένες βγήκαν άλλες δύο χώρες: οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που αύξησαν μέσα στον τελευταίο χρόνο περαιτέρω τις εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία.

Η αιμορραγία της τουρκικής οικονομίας από το σαουδαραβικό εμπάργκο ανάγκασε τον περασμένο Νοέμβρη τον Τούρκο πρόεδρο να επικοινωνήσει μετά από καιρό με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν.

Saudi Arabia undermines Turkey's exports to Arab countries by leading  boycott of Turkish goods - Nordic Monitor

Συμφώνησαν να ανοίξουν τους διαύλους επικοινωνίας για να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και να επιλύσουν “προβλήματα”.

Προς το παρόν αυτό έχει μείνει στα χαρτιά.

Και στο μεταξύ, η τουρκική οικονομία εξακολουθεί να αιμορραγεί και εξαιτίας του εμπάργκο της Σαουδικής Αραβίας που στη συνέχεια βρήκε μιμητές σε Μαρόκο, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα