ΑΘΗΝΑ
09:57
|
26.04.2024
Εκεί που το κράτος δαπανά μεγάλα ποσά για αγορές προϊόντων από τη βιομηχανία, εκεί είναι και η ευκαιρία για πλουτισμό από τους μεσάζοντες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Ποιος βρίσκεται να έχει το βάζο με το μέλι και δε βάζει το δάχτυλο μέσα;”, λέγανε οι παλαιοί, τότε που οι γλυκαντικές ουσίες δεν παράγονταν μαζικά. Μάσκες, αντισηπτικά, ατομικά μέσα προστασίας: Όποια βιομηχανία ανά τον κόσμο παράγει αυτά τα αγαθά έχει θησαυρίσει μέσα στην πανδημία, καθώς η ανάγκη για προστασία από τον κορονοϊό έχει καταστήσει την καθημερινή χρήση τους υποχρεωτική. Τα κράτη δε που προχωρούν σε μαζικότατες αγορές αυτών των προϊόντων, προκειμένου να διατίθενται στους κρατικούς υπαλλήλους στους χώρους εργασίας τους, δαπανούν ιλιγγιώδη ποσά. Εκεί που το κράτος δαπανά όμως μεγάλα ποσά για αγορές προϊόντων από τη βιομηχανία, εκεί είναι και η ευκαιρία για πλουτισμό από τους μεσάζοντες. Και καθώς κοινωνίες όπως π.χ. της Γερμανίας ζουν μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύει την υγειονομική, ο πλουτισμός πολιτικών από προμήθειες και η διαπλοκή πολιτικών με επιχειρηματίες για “καλές” μπίζνες γίνεται μεγάλο σκάνδαλο. Εκεί όμως η ασυλία αίρεται γρήγορα και αναλαμβάνει δουλειά η εισαγγελία.

Προμήθειες για μεσολάβηση

Εξακόσιες χιλιάδες ευρώ ως προμήθεια φέρεται να πήρε ο 51χρονος Βαυαρός πολιτικός Δρ. Γκέοργκ Νύσλαϊν (φωτογραφία), ομοσπονδιακός βουλευτής, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης (Union) Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ειδικός σε θέματα υγείας, προκειμένου να μεσολαβήσει υπέρ συγκεκριμένης εταιρείας, ώστε αυτή να πουλήσει μάσκες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, αλλά και σε αυτήν του κρατιδίου της Βαυαρίας. Πέρα από το ύψος της προμήθειας και το ηθικό και νομικό ερώτημα που γεννήθηκε (καθώς στη Γερμανία δεν είναι αναγκαστικά παράνομο να μεσολαβεί η εταιρεία ενός πολιτικού μεταξύ ενός προμηθευτή και του κράτους, φτάνει να μην έχει ο πολιτικός προσωπικό οικονομικό όφελος από τη δουλειά αυτή, όπως υπενθυμίζει ο καθηγητής δημοσίου δικαίου του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, Μάρκους Όγκορεκ) προκύπτει και θέμα φοροδιαφυγής, καθώς το ποσό δεν δηλώθηκε και δεν φορολογήθηκε. Ο Όγκορεκ πάντως επισημαίνει πως ο Νύσλαϊν δεν φαίνεται να κινήθηκε χωρίς να έχει σκοπό το προσωπικό κέρδος. Η ασυλία του υψηλόβαθμου πολιτικού άρθηκε ήδη στις 25 Φεβρουαρίου και η εισαγγελία του Μονάχου προχώρησε σε έρευνες 13 διαφορετικών χώρων στη Γερμανία, αλλά και στο Λίχτενστάιν, με τη συνεργασία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών του πριγκηπάτου. Ανάμεσα στους χώρους που ερευνήθηκαν ήταν και το βουλευτικό γραφείο του Νύσλαϊν στο Βερολίνο. Ο Νύσλαϊν αποχώρησε από την κοινοβουλευτική του ομάδα, ενώ αρνείται τις κατηγορίες του χρηματισμού.

Αντίθετα, ο έτερος πρωταγωνιστής των ημερών, ο 34χρονος Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Νίκολας Λέμπελ, ανταποκρίθηκε στις φωνές από τις γραμμές του κόμματός του που τον καλούσαν να παραιτηθεί και το έπραξε χθες. Αρχικά, ο πολιτικός από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη αποχώρησε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ομοσπονδιακής Βουλής, της οποίας ήταν μέλος, δηλώνοντας πως θα διατηρήσει την βουλευτική του έδρα μέχρι το τέλος Αυγούστου, οπότε και το σώμα θα διαλυθεί για να γίνουν οι ομοσπονδιακές εκλογές. Σκοπός του ήταν να μην κατέβει ξανά υποψήφιος. Μετά όμως από το μπαράζ δηλώσεων εκ μέρους πολιτικών του κόμματός του, που τον πίεζαν να παραιτηθεί αμέσως, υποχώρησε, ενώ παραιτήθηκε και από μέλος του κόμματος της CDU. Ο Λέμπελ, δηλαδή η εταιρεία που έχει, φέρεται να έλαβε προμήθεια 250.000 ευρώ, προκειμένου να μεσολαβήσει ανάμεσα σε κατασκευαστή μασκών και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ώστε η τελευταία να αγοράσει μάσκες. Ο ίδιος δηλώνει πως αυτό που έγινε ήταν λάθος του, ενώ το κόμμα του από πολλές μεριές στέλνει μήνυμα πως τέτοιου είδους πρακτικές είναι ευθέως αντίθετες με τη δεοντολογία εν μέσω πανδημίας.

Το αριστερό κόμμα Die Linke όμως δια στόματος της μιας εκ των δύο νέων συμπροέδρων του, της Γιανίνε Βίσλερ, έχει άλλη γνώμη σχετικά με το ποιόν του συντηρητικού κόμματος: “Η διαφάνεια και τα ανοιχτά χαρτιά είναι φυσικοί εχθροί της Χριστιανοδημοκρατίας”, δήλωσε η 39χρονη πολιτικός από την Έσση, υπενθυμίζοντας ότι, για παράδειγμα, στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου, πάντα για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτέμβρη, εξελέγη ο αμφιβόλου ηθικής σε θέματα χρηματισμού νεαρός πολιτικός Φίλιπ Άμτορ.

Η αγωνία για τις επιπτώσεις αυτών των σκανδάλων είναι προφανής στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών, αν σκεφτεί κανείς την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η κυβέρνηση, κεντρικά και τοπικά. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τον υγειονομικό παράγοντα, καθώς και στη Γερμανία το σύστημα υγείας είναι πολύ επιβαρυμένο, ενώ η ψυχολογία των πολιτών είναι άσχημη, με την ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον να αποτελεί κύριο αίσθημα για μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.

Σκάνδαλο και “κουμπαριές” στην Αυστρία

Στη δημοκρατία των Άλπεων ένα άλλου είδους σκάνδαλο πάλι με μάσκες απασχολεί την κοινή γνώμη. Εκεί η εταιρεία Hygiene Austria έχασε τη δυνατότητα να παράσχει μάσκες, καθώς αποκαλύφθηκε πως αγόραζε μάσκες από την Κίνα, τους άλλαζε ετικέτα και τις πουλούσε στο κράτος ως κατασκευασμένες στην Αυστρία. Η εταιρεία ισχυρίζεται πως αγόρασε κάποιες παρτίδες από την Κίνα μεν, για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση, οι μάσκες αυτές όμως ελέγχθηκαν από μια ελβετική εταιρεία και κρίθηκαν κατάλληλες να φέρουν την ένδειξη CE. Ακόμα όμως και έτσι να έγινε, δεν πρόκειται για μάσκες κατασκευασμένες στην Αυστρία. Ταυτόχρονα η εταιρεία κατηγορείται για απασχόληση ανασφάλιστων εργαζομένων, κάτι που η ίδια αρνείται, καθώς ισχυρίζεται ότι αν συνέβη κάτι τέτοιο αυτό έγινε σε νοικιασμένους εργαζόμενους και όχι σε δικούς της. Το γεγονός παραμένει όμως πως αυτοί οι εργαζόμενοι εργάστηκαν για την συγκεκριμένη εταιρεία, και έτσι η δουλειά με τις μάσκες χάθηκε. Πολιτικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως ο διευθυντής της εταιρείας είναι συγγενής της διευθύντριας του γραφείου του δεξιού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, όπως κατήγγειλε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Σε κάθε περίπτωση και στην Αυστρία οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε έρευνες στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Και στην Ελβετία…

Το ελβετικό ρολόι κάπου κόλλησε. Emix Trading ονομάζεται η εταιρεία από την Ελβετία που με την αρχή της πανδημία βρήκε το… χρυσωρυχείο: να πουλάς μάσκες στο κράτος. Ιδιοκτήτες δύο νεαροί Ελβετοί, ούτε καν 30 ετών. Πλούσιοι, τολμηροί και με τις κατάλληλες διασυνδέσεις, μέλη της νεολαίας του δεξιού και ξενοφοβικού κόμματος SVP, έκαναν δουλειές με τον ελβετικό στρατό πουλώντας μάσκες αξίας 22 εκατ, φράγκων (19,8 εκατ. ευρώ) στην τιμή των 8,50 ευρώ τη μία. Επρόκειτο για μάσκες τύπου FFP2, κατασκευασμένες στην Αίγυπτο. Από αυτές 700.000 ήταν ήδη κατά την παραλαβή τους άχρηστες γιατί είχαν πιάσει μούχλα.

Τα οχήματα Bendley μπροστά από τις κατοικίες των νεαρών “επιχειρηματιών” όμως γέννησαν υποψίες και η εταιρεία τους ελέγχεται από την εισαγγελία της Ζυρίχης για αισχροκέρδεια. Οι νεαροί όμως δεν έμειναν εκεί. Η εταιρεία τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Spiegel πέρασε τα σύνορα και με μεσολάβηση της Αντρέα Τάντλερ, λομπίστριας και κόρης του γενικού γραμματέα του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας, Γκέρολντ Τάντλερ, πούλησε στο βαυαρικό κρατίδιο μάσκες αξίας 15,2 εκατ. ευρώ, και στο κρατίδιο του νέου προέδρου της Χριστιανοδημοκρατίας, Άρμιν Λάσετ, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία μάσκες αξίας 5,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας αγόρασε μάσκες αξίας 350 (τριακοσίων πενήντα, ολογράφως) εκατ. ευρώ στην τιμή των 5,40 ευρώ τη μία, αφού διέκοψε διαγωνισμό που όριζε ανώτατη τιμή τα 4,50 ευρώ. Και όλα αυτά για μάσκες που στην αγορά κοστίζουν λιγότερο από ένα ευρώ στη λιανική της Γερμανίας.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν δεν παραιτήθηκε βέβαια, όπως έκαναν οι δύο βουλευτές. Η ρετσινιά όμως της διαφθοράς, τα στοιχεία για διασπάθιση δημοσίου χρήματος που έφερε στο φως σε όλες τις περιπτώσεις η δημοσιογραφική έρευνα, είναι παρόντα και επηρεάζουν το κλίμα και στις τρεις γερμανόφωνες χώρες, ενώ οι δικαστικές αρχές ενεργούν. Το αν κάποιοι θα οδηγηθούν σε δίκη και θα καταδικαστούν θα φανεί. Σε κάθε περίπτωση, η Ένωση βλέπει τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις της Γερμανίας να πέφτουν κι άλλο: ποσοστό μόλις 30% της ψήφου θα εξασφάλιζαν αν γίνονταν εκλογές προχθές, ενώ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη όπου θα γίνουν τοπικές εκλογές την Κυριακή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Πράσινους στο 35% και τη Χριστιανοδημοκρατία στο 24%.

(Η έρευνα έγινε με πηγές κυρίως από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης Γερμανίας και Αυστρίας. Το σημειώνουμε, για να γίνει μια σύγκριση με την ποιότητα σε σχέση με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης στο ζήτημα της δημοσιογραφικής κάλυψης ζητημάτων που έχουν να κάνουν με διαφθορά κρατικών λειτουργών και πολιτικών).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα