ΑΘΗΝΑ
01:42
|
06.05.2024
Το μεταναστευτικό βρίσκεται στον πυρήνα των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και της εξωτερικής συμμαχίας της ΕΕ με τρίτες χώρες, σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μεταναστευτικό βρίσκεται στον πυρήνα των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και της εξωτερικής συμμαχίας της ΕΕ με τρίτες χώρες, σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πριν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Πρέπει να συντονίσουμε την εσωτερική και εξωτερική διάσταση του νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση. Πρέπει να εργαστούμε για μία ασφαλή, δίκαιη και ομαλή μετανάστευση» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ προσθέτοντας ότι «πρέπει να συντονίζουμε καλύτερα τις δραστηριότητές μας, τις πολιτικές μας συνδέοντας τη μετανάστευση με την ανάπτυξη».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο θέμα του ελέγχου των μεταναστών, αλλά αντιμετώπισης των αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση που είναι η υπανάπτυξη, η δημογραφική πίεση, ανισορροπίες στο εμπόριο, τα πάντα είναι μαζί».

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται

H Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό παραμένει σε ισχύ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και πρέπει να είναι το πλαίσιο-κλειδί για τη συνεργασία και τη μετανάστευση».

«Είναι δέσμευση κοινής εμπιστοσύνης» σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι δέχτηκε μεγάλη κριτική (η συμφωνία), «αλλά αυτή η Δήλωση παρήγαγε απτά αποτελέσματα».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «στο μέλλον κάποιας μορφής συμφωνία αυτού του τύπου πρέπει να γίνει. Οι πρόσφυγες είναι ακόμη εκεί».

Ανέφερε ότι η συμφωνία πρέπει να ληφθεί υπόψη στη συζήτηση για τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας που θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου και ότι θα «είναι μέρος της μελλοντικής σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία».

Την ίδια ώρα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ύλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι «χρειάζεται να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την υπάρχουσα Δήλωση».

«Υπάρχει συμφωνία, σύμφωνα με την οποία γίνεται μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε κράτη-μέλη της ΕΕ και η Τουρκία παίρνει πίσω μετανάστες που ήρθαν στα ελληνικά νησιά» προσέθεσε η κ. Γιόχανσον, επισημαίνοντας «ότι αυτό σταμάτησε όταν εμφανίστηκε η COVID πριν από ένα χρόνο. Αλλά τον Αύγουστο η ΕΕ ξεκίνησε ξανά τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία δεν ξεκίνησε τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά κι αυτή είναι μία σημαντική πτυχή από τη δική μας οπτική».

Μ. Σχοινάς: Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελεί νέα αρχή, με σημαντική εξωτερική διάσταση

Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτελεί νέα αρχή, με σημαντική εξωτερική διάσταση τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς προσερχόμενος στην άτυπη κοινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε:

«Την τελευταία φορά που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων συγκεντρώθηκαν ήταν πριν από έξι χρόνια μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα. Αυτή η συνάντηση σήμερα λαμβάνει χώρα κάτω από καλύτερες συνθήκες με πιο διαχειρίσιμες μεταναστευτικές ροές και αντικατοπτρίζει μια ευκαιρία, αλλά επίσης και μία ευθύνη.

Έχουμε επίσης ένα νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τώρα χρειαζόμαστε αυτή τη νέα αρχή. Μέρος αυτής της νέας αρχής είναι μία σημαντική εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής. Γιατί δεν θα είμαστε ικανοί να τη διαχειριστούμε εσωτερικά εάν δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε εξωτερικά επίσης.

Αυτή η κοινή συνάντηση σήμερα των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων είναι μοναδική ευκαιρία να κάνουμε ακριβώς αυτό: να δημιουργήσουμε συμμαχίες win-win με τους γείτονες, τους φίλους και τις χώρες προέλευσης και ενδιάμεσης στάσης των μεταναστευτικών ροών για να επιτύχουμε βασικά έναν διπλό στόχο. Πρώτον να δημιουργήσουμε καλύτερες ζωές για τους ανθρώπους στις χώρες τους, αντί να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους στα χέρια των διακινητών στη Μεσόγειο ή το Αιγαίο και δεύτερον να βοηθήσουμε τις τρίτες χώρες να δημιουργήσουν καλύτερα συστήματα ασύλου, περισσότερο ανθεκτικά και δέσμευση για επανεισδοχή και επιστροφές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι εφικτό και ότι η σημερινή συνάντηση είναι απτή απόδειξη της δέσμευσης της ΕΕ να προχωρήσει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα