ΑΘΗΝΑ
01:01
|
27.04.2024
Αποδοκίμασε τη στάση χωρών της ΕΕ που αρνούνται συστηματικά να υποδεχτούν αιτούντες άσυλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκκληση στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να μοιραστούν τα βάρη της μεταναστευτικής κρίσης απηύθυνε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» με τίτλο: “Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελλάδας: “Η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών, αλλά και προς τους πρόσφυγες, είναι απαραίτητη”.

“Η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών, αλλά και προς τους πρόσφυγες, είναι απαραίτητη” ανέφερε η Σακελλαροπούλου επισημαίνοντας πως η Ελλάδα εδώ και έξι χρόνια, σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος σε σύγκριση με άλλες χώρες ως προς τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Αποδοκίμασε τη στάση χωρών της ΕΕ που αρνούνται συστηματικά να υποδεχτούν αιτούντες άσυλο ζητώντας να μην ενταφιαστούν οι ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αρχές μπροστά στην άνοδο του εξτρεμισμού. Υποστήριξε ότι “η πρόκληση για την Ευρώπη” είναι η διατήρηση της ενότητάς της, η διαφύλαξη των αξιών της, του κράτους δικαίου, καθώς και των ατομικών ελευθεριών. 

Αναφερόμενη στις προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως η Άγκυρα εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό ζήτημα προσθέτοντας ότι η Αθήνα πέτυχε, με την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, να προστατεύσει τα σύνορά της, τα οποία είναι επίσης και σύνορα όλης της Ευρώπης.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας, «τους σέβεται και αναμένει από τους γείτονές της να πράξουν το ίδιο», ενώ αναφερόμενη στη δεύτερη φάση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων διπλωματών, σημειώνει ότι «εάν η Τουρκία αποδείξει ότι είναι πραγματικά πρόθυμη να συζητήσει και να διευθετήσει τα ζητήματα που προκαλούν συγκρούσεις, τότε είμαστε και εμείς. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Αναφερόμενη στις ελληνογαλλικές σχέσεις, υπογραμμίζει ότι με την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο χώρες έχουν έρθει και πάλι κοντά, επειδή “ο Πρόεδρος Μακρόν, πριν από τους άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς, κατάλαβε πολύ καλά τον κίνδυνο που οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή θα μπορούσαν να έχουν όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη”.

Χαρακτήρισε “πολύ ισχυρούς σε όλους τους τομείς” τις διμερείς σχέσεις, σε πολιτιστικό, πολιτικό, οικονομικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο, θυμίζοντας πως πολλοί Έλληνες βρήκαν καταφύγιο στη Γαλλία μετά τον εμφύλιο πόλεμο, ή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έμαθε γαλλικά στο σχολείο.

Αναφορικά με την πανδημία, τονίζει ότι μια από τις πρωτοβουλίες που πήρε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της, ήταν η δημιουργία λογαριασμών για την Προεδρία σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας με τους πολίτες, καθώς περιορίστηκαν οι δυνατότητες επισκέψεων και μετακινήσεων.

Κληθείσα να σχολιάσει την εκλογή της στο Ανώτατο Πολιτειακό Αξίωμα της χώρα, σημειώνει ότι της προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η υποψηφιότητά της, καθώς όπως λέει: «Δεν ανήκω στην πολιτική τάξη, αλλά αυτό που αναμφίβολα οδήγησε στην επιλογή του πρωθυπουργού που με πρότεινε ως υποψήφια ήταν ότι ήμουν δικαστής για 38 χρόνια. Το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο προήδρευα αποφαίνεται σχετικά με όλα τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα της χώρας, και αυτό ήταν μια πολύτιμη εμπειρία που με καθοδήγησε σε αυτόν τον νέο ρόλο μου ως Προέδρου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα