ΑΘΗΝΑ
19:56
|
17.05.2024
Η 36χρονη μετανάστρια, Βικτόρια Σαλασάρ ακινητοποιήθηκε στο έδαφος και πέθανε από ασφυξία κάτω από το γόνατο γυναίκας αστυνομικού στο Τουλούμ την Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Τουλούμ, Νέσγκερ Βισένσιο, παύθηκε από τα καθήκοντά του μετά τον φριχτό θάνατο της 26χρονης μετανάστριας από το Ελ Σαλβαδόρ, Βικτόρια Εσπεράνσα Σαλασάρ κάτω από το γόνατο γυναίκας αστυνομικού στην Κιντάνα Ροο, ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Μεξικού Λούσιο Χερνάντες τη Δευτέρα.

“Θέλω να δείξω την αγανάκτησή μας, την ντροπή και την αποκήρυξή μας για τα ατυχή γεγονότα, όπου σε μια απαράδεκτη πράξη κατά την οποία παραβιάζοντας όλα τα πρωτόκολλα δράσης, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από την αστυνομική παρέμβαση”, δήλωσε ο επικεφαλής της Ασφάλειας της νοτιοανατολικής πολιτείας του Μεξικό.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ από την πλευρά του, καταδίκασε τη Δευτέρα το επεισόδιο του αποτρόπαιου θανάτου της μετανάστριας.

Ο θάνατος της Βικτόρια, τον οποίο διερευνά η Γενική Εισαγγελέα της πολιτείας (FGE) ως ανθρωποκτονία, προκάλεσε οργή μετά από βίντεο που κυκλοφόρησε αυτή την Κυριακή.

Βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Noticaribe καταγράφει τη γυναίκα να συστρέφεται και να φωνάζει καθώς ήταν ακινητοποιημένη, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα με χειροπέδες και το πρόσωπο στο έδαφος, την ώρα που μία αστυνομικίνα είναι γονατισμένη στον αυχένα της. Την αστυνομικό παρακολουθούν συνάδελφοί της χωρίς να επεμβαίνουν.

Όταν συνειδητοποιούν ότι η Σαλασάρ δεν κινείται πλέον, δεν προσπαθούν να την επαναφέρουν, αλλά σηκώνουν τη σωρό της και την τοποθετούν στο πίσω μέρος ενός αστυνομικού οχήματος.

Μετά την ταυτοποίηση του θύματος, ακτιβιστές κοινοποίησαν το hashtag #JusticiaParaVictoria, το οποίο και έγινε γρήγορα βάιραλ.

Ο Ναγίβ Μπουκέλε, πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ζήτησε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι ενώ ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε ότι ένιωθε “ντροπή” για τις ενέργειες της αστυνομίας και διαβεβαίωσε ότι θα επιτευχθεί δικαιοσύνη. ΕΦΕ

Για τον Λόπες Ομπραδόρ, η Βικτόρια Σαλασάρ υπέστη “βάρβαρη μεταχείριση” και “δολοφονήθηκε” κατά τη σύλληψή της το Σάββατο (27/3) στο Τουλούμ.

Η νεκροψία-νεκροτομή έδειξε ότι το θύμα είχε σπασμένο σβέρκο.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στον θάνατο της Σαλασάρ θα αντιμετωπίσουν πολύ γρήγορα τη δικαιοσύνη, διαβεβαίωσε ο Λόπες Ομπραδόρ.

Κατά τα ιατροδικαστικά ευρήματα, η 36χρονη πέθανε εξαιτίας ρήξης της σπονδυλικής στήλης που προκάλεσε η θραύση του πρώτου και του δεύτερου σπονδύλου, γνωστοποίησε η γενική εισαγγελία στην πολιτεία Κιντάνα Ρόο.

Η εισαγγελία άρχισε προχθές Κυριακή να διενεργεί έρευνα για ανθρωποκτονία μετά τον θάνατο της Σαλασάρ. Τρεις αστυνομικοί και μια γυναίκα αστυνομικός συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη για γυναικοκτονία.

“Το επίπεδο της βίας που ασκήθηκε ήταν δυσανάλογο, υπερβολικό και με υψηλό κίνδυνο για τη ζωή” της γυναίκας, εκτίμησε η εισαγγελία.

Η Βικτόρια Σαλασάρ, μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, ζούσε στο Τουλούμ, όπου είχε βρει δουλειά στον τομέα του καθαρισμού ξενοδοχείων, είπε η μητέρα της, η Ροσιμπέλ Αριάσα, σε δημοσιογράφους έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στο Σαν Σαλβαδόρ.

“Οι Αρχές υποτίθεται πως προστατεύουν τον κόσμο με όλες αυτές τις τεχνικές που χρησιμοποιούν για να ελέγχουν κάποιον, αλλά αυτή ήταν κατάχρηση εξουσίας”, στηλίτευσε η μητέρα του θύματος. “Δεν της άξιζε αυτός ο θάνατος”, πρόσθεσε με πόνο και πικρία.

Η Βικτόρια άφησε πίσω δύο κόρες, 15 και 16 ετών, που ζούσαν μαζί της, στο Μεξικό και οι οποίες ήταν και ο βασικός λόγος της μετανάστευσής της.

“Έφυγε για να έχουν καλύτερο μέλλον τα κορίτσια”, είπε η απαρηγόρητη μητέρα.

Ζούσε στο Μεξικό τουλάχιστον από το 2018, όταν της δόθηκε καθεστώς πρόσφυγα για ανθρωπιστικούς λόγους, σύμφωνα με το ινστιτούτο μετανάστευσης του Μεξικού.

Ακτιβιστές συνέκριναν αυτό που συνέβη με τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε από ασφυξία κάτω από το γόνατο αστυνομικού στη Μινεάπολη της Μινεσότα, τον Μάιο του 2020, πυροδοτώντας τις ιστορικές διαμαρτυρίες για φυλετική δικαιοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, αξίωσε τα μέλη της μεξικανικής αστυνομίας να τιμωρηθούν, να αποδοθεί “δικαιοσύνη για τη Βικτόρια”.

Η υπόθεση της Βικτόρια αγγίζει δύο τρέχουσες κρίσεις στο Μεξικό: την σεξιστική και επιδεινούμενη βία κατά των γυναικών που αντικατοπτρίζεται στη δολοφονία περισσότερων από 10 γυναικών την ημέρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και η οποία έχει προκαλέσει πλήθος οργισμένων διαδηλώσεων και την κρίση του μεταναστευτικού όπως αποκαλύπτεται από την κράτηση 34.993 παράνομων μεταναστών έως τις 25 Μαρτίου.

Εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων στο Μεξικό δηλώνουν ότι οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας είναι ο μόνος τρόπος για να ασχοληθεί το κράτος με τα προβλήματά τους και με τα αιτήματά τους. Οι γυναικείες οργανώσεις κατηγορούν τον πρόεδρο της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ για αδιαφορία απέναντι στο πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το θέμα των γυναικοκτονιών το εκμεταλλεύονται μικροπολιτικά οι αντίπαλοί του.

Πηγές: lavanguardia, swissinfo.ch

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Ψηφιακό σχολείο και ψηφιακό φροντιστήριο παρουσίασε ο Πιερρακάκης

Disiecta Membra #13: Το «Λυξόνταρμα» ή «Of Mice and Men»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα