ΑΘΗΝΑ
18:02
|
18.05.2024
Ο Τζο Μπάιντεν, ακολουθώντας τη ρότα του Ντόναλντ Τραμπ, τροποποίησε διάταγμα πρόσθετοντας 56 κινεζικές εταιρείες στη "μαύρη λίστα" των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζο Μπάιντεν, ακολουθώντας τη ρότα του Ντόναλντ Τραμπ, πρόσθεσε 56 κινεζικές εταιρείες στη “μαύρη λίστα” των ΗΠΑ, με τον ισχυρισμό ότι υποστηρίζουν στρατιωτικές και κατασκοπευτικές δραστηριότητες του Πεκίνου.

Εφεξής, αυτές οι εταιρείες δεν θα ωφελούνται από αμερικανικές επενδύσεις.

Ο Μπάιντεν τροποποίησε εκτελεστικό διάταγμα που είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, για να συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα εταιρείες που παράγουν ή αναπτύσσουν τεχνολογίες παρακολούθησης, με το πρόσχημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και των αντιφρονούντων.

“Το εκτελεστικό διάταγμαεπιτρέπει στις ΗΠΑ να απαγορεύουν –με στοχευμένο τρόπο– αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες οι οποίες πλήττουν την ασφάλεια ή τις δημοκρατικές αξίες των ΗΠΑ και συμμάχων μας”, επανέλαβε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση Τύπου.

Στον αρχικό κατάλογο που είχε καταρτιστεί από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και είχε δημοσιοποιηθεί τη 12η Νοεμβρίου συμπεριλαμβάνονταν 31 εταιρείες, που θεωρείται ότι προμηθεύουν ή υποστηρίζουν τον στρατιωτικοβιομηχανικό τομέα και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Κίνας.

Πλέον, στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται 59 εταιρείες.

Στους Αμερικανούς ιδιώτες και στις αμερικανικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στις κινεζικές εταιρείες αυτές δίνεται προθεσμία ως τη 2η Αυγούστου για να διακόψουν κάθε σχέση.

Η μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνει μεγάλα ονόματα εταιρειών στους τομείς των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογιών όπως η κατασκευάστρια τηλεφώνων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου CNOOC, η China Railway Construction, η China Mobile, η China Telecom, η κατασκευάστρια συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης Hikvision κ.λ.π..

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκαθαρίζει πως ήθελε να “εδραιώσει και να ενισχύσει” το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου “να απαγορευθούν αμερικανικές επενδύσεις στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα της ΛΔ Κίνας”, οι οποίες “πλήττουν την ασφάλεια ή τις αξίες των ΗΠΑ και των συμμάχων” τους.

Ερωτηθείσα για το ζήτημα την Πέμπτη (4/6), πριν από τη δημοσιοποίηση του εκτελεστικού διατάγματος, η κινεζική διπλωματία κατήγγειλε την απαγόρευση επενδύσεων που είχαν αποφασίσει οι ΗΠΑ επί των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ.

“Οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται την υπεροχή του δικαίου” και να “πάψουν να παίρνουν μέτρα που βλάπτουν την παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά”, τόνισε ο Γουάνγκ Γουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Η Κίνα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει με σθένος τα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών”, δεσμεύθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν τηρεί σκληρή στάση έναντι της Κίνας. Ωστόσο, η εχθρότητα προς την Κίνα είναι στρατηγική στην οποία ταυτίζονται τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι.

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιεί διπλωματικά κανάλια σε μία προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου εναντίον της Κίνας με τους διεθνείς εταίρους των ΗΠΑ.

Την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, οι δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου ενεπλάκησαν σε εμπορικό πόλεμο, που μεταφράστηκε στην ανταλλαγή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών σε εμπορεύματα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, που βάρυναν στην παγκόσμια οικονομία.

Πεκίνο και Ουάσινγκτον υπέγραψαν πάντως διμερή συμφωνία, κηρύσσοντας κατάπαυση του πυρός στον εμπορικό πόλεμο, τον Ιανουάριο του 2020, λίγο προτού ο κόσμος παραλύσει εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου υπάρχουν αρκετά σημεία τριβής: Οι ΗΠΑ επικρίνουν την Κίνα για αθέμιτες κινεζικές οικονομικές πρακτικές, καταδικάζουν την στάση της έναντι του Χονγκ Κονγκ και την πιέζουν για την Ταϊβάν. Από την πλευρά του το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν αποτελούν εσωτερικές υποθέσεις και καταδικάζει κάθε έξωθεν παρέμβαση από τις ΗΠΑ.

Τα εδάφη της Νότιας Κίνας διεκδικούνται από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, του Μπρουνέι, της Μαλαισίας, της Ταϊβάν και του Βιετνάμ. Οι ΗΠΑ εμπλέκονται ενεργά στη διαμάχη, στέλνοντας επανειλημμένα τα στρατιωτικά τους πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να εκπληρώσουν αποστολές “ελευθερίας πλοήγησης”.

Αυτό προκαλεί επικρίσεις από το Πεκίνο που περιγράφει τέτοιες πράξεις ως “προκλήσεις” και συχνά εμπλέκεται στη διεξαγωγή πολεμικών παιχνιδιών στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι επιδιώκει τις συμμαχίες με τις χώρες της περιοχής και πως δεν προτίθεται να αποσυρθεί ως παίκτης από την ευρύτερη περιοχή.

Με πληροφορίες από RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα