ΑΘΗΝΑ
21:18
|
26.04.2024
Οι φτωχές χώρες θα χρειαστούν έως το 2078 για να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους ενώ οι χώρες της G7 θα τον έχουν ολοκληρώσει το 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως «σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτήρισε η Διεθνής Αμνηστία την πρόταση των ηγετών της G7 να παράσχουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού. «Η δέσμευση για παροχή ενός δισεκατομμυρίου δόσεων είναι μια σταγόνα στον ωκεανό και δεν θα προσέγγιζε καν την κάλυψη του πληθυσμού της Ινδίας, πόσω μάλλον τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού» σημείωσε η Γενική Γραμματέας της οργάνωσης, Agnès Callamard. «Κάτι τέτοιο δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση και δεν αντιμετωπίζει τα βασικά ζητήματα. Όχι μόνο είναι φιλόδοξο, αλλά ενέχει και πολλά προσωπικά συμφέροντα, λαμβάνοντας κυρίως υπόψιν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι χώρες της G7 θα έχουν πλεόνασμα τριών δισεκατομμυρίων εφεδρικών δόσεων έως το τέλος του έτους» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζήτησε από τις χώρες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εμβολιαστεί έως το  10% του πληθυσμού έως τον Σεπτέμβριο και τουλάχιστον 30% έως το τέλος του έτους. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι πλούσιες χώρες πρέπει να αποδεσμεύσουν επιπλέον 250 εκατομμύρια δόσεις έως τον Σεπτέμβριο, εκ των οποίων 100 εκατομμύρια δόσεις χρειάζονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η Διεθνής Αμνηστία σημείωσε επίσης ότι αυτή η επερχόμενη δέσμευση είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι οι ηγέτες της G7 αντί να αντιμετωπίζουν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις με την παραίτηση από τις πατέντες και να μοιραστούν την τεχνολογία των εμβολίων, επιλέγουν να προβαίνουν σε «ανεπαρκείς χειρονομίες» παρά τις υποσχέσεις τους για παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη έως το 2022. «Αυτοί οι ηγέτες πρέπει να απομακρύνουν το προσωπικό συμφέρον και να δεσμευτούν πραγματικά να διασφαλίσουν την πρόσβαση στα εμβόλια, ανεξάρτητα από το πού ζει. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η άμεση αναστολή των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας και η διασφάλιση της μεταφοράς γνώσεων και τεχνολογίας εμβολίων σε όλους τους ειδικευμένους κατασκευαστές εμβολίων στον κόσμο».

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνει η οργάνωση, σύμφωνα με τους έως τώρα υπολογισμούς, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις οι φτωχότερες χώρες δεν θα έχουν εμβολιάσει τον πληθυσμό τους έως το 2078, ενώ την ίδια ώρα «οι χώρες της G7 βρίσκονται σε καλό δρόμο για τον εμβολιασμό των πληθυσμών τους έως τον Ιανουάριο του 2022».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα