ΑΘΗΝΑ
11:41
|
26.04.2024
Με καθυστέρηση συνυπέγραψε την κοινή δήλωση των χωρών που ζητούν δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νόμο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελλάδα αν και με καθυστέρηση, συνυπέγραψε την κοινή δήλωση των χωρών που ζητούν δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νόμο της Ουγγαρίας που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών.

“Η Ελλάδα μετά τις ανεπαρκείς εξηγήσεις της Ουγγαρίας στο χθεσινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συνυπογράφει την κοινή δήλωση των χωρών που ζητούν δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νόμο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας”, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας ότι “η ξεκάθαρη θέση που πήραμε στο χθεσινό συμβούλιο σήμερα αποτυπώνεται και στην συνυπογραφή της σχετικής κοινής δήλωσης”.

Σημειώνεται ότι η κοινή δήλωση υπεγράφη την Τρίτη (22/6) έπειτα από 13 χώρες (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία , Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Σουηδία, Λιθουανία, Λετονία, Ιρλανδία και Ισπανία) στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Στη συνέχεια υπέγραψε και η Ιταλία, αλλά όχι η Ελλάδα.

Ακολούθησε η δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φοντ Ντερ Λάιεν με την οποία χαρακτήρισε “ντροπή” τον ουγγρικό νόμο που απαγορεύει την “προώθηση” της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βέλγο Πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο για το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Βελγίου, ζήτησε από τους αρμόδιους επιτρόπους να γράψουν επιστολή προς τις ουγγρικές αρχές εκφράζοντας την ανησυχία πριν το νομοσχέδιο τεθεί σε εφαρμογή.

“Αυτός ο νόμος ξεκάθαρα εισάγει διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα”, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

“Δεν κάνουμε συμβιβασμούς”, τόνισε και προσέθεσε: “Το έχω ξαναπεί: Πιστεύω σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση όπου είστε ελεύθεροι να είστε αυτό που είστε και να αγαπάτε όποιον θέλετε. Πιστεύω σε μια Ευρώπη που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα”.

“Θα χρησιμοποιήσω όλες τις εξουσίες της Επιτροπής για να διασφαλίσω ότι τα δικαιώματα όλων των πολιτών της ΕΕ είναι εγγυημένα. Όποιοι κι αν είναι και όπου κι αν ζουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, προειδοποίησε.

Τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων έχουν αναδειχθεί σε καυτό θέμα στη χώρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από το λαϊκιστικό υπερσυντηρητικό Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) που πολεμά συστηματικά τους “ΛΟΑΤΚΙ”. 

Με την υποστήριξη της πολωνικής κυβέρνησης και τις ευλογίες Ορμπάν, δεκάδες κοινότητες της Πολωνίας ανακηρύχθηκαν σε “ελεύθερες από την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ ζώνες”, με αποτέλεσμα τα LGBT άτομα που διαβιούν στις συγκεκριμενες περιοχές να βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο επιλογές: τη μετανάστευση ή την σιωπή.

Πρόσφατα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον κατήγγειλε ότι δέχθηκε “πολιτικές πιέσεις” από τις πολωνικές αρχές προκειμένου να αποτραπή η επικείμενη επίσκεψή του σε μία από τις free “ΛΟΑΤΚΙ ζώνες” της χώρας.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι η Πολωνία έχει έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους της ΕΕ για τις αμβλώσεις, αφού ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο τερματισμός της εγκυμοσύνης λόγω εμβρυϊκών ανωμαλιών θεωρείται αντισυνταγματικός . Η ετυμηγορία πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις και διαδηλώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε οποιασδήποτε πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα