ΑΘΗΝΑ
20:30
|
18.05.2024
Διέκρινε "απομόνωση" της Τουρκίας επειδή μόνον αυτή επέμεινε πως θα πρέπει να παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα στο λιβυκό έδαφος...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία “απομονώθηκε” στη σημερινή υπουργική διάσκεψη για τη Λιβύη που έγινε στη Ρώμη εξέφρασε το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της “Διεθνούς Συμμαχίας” των ΗΠΑ “κατά του Ισλαμικού Κράτους”.

Ο Δένδιας διέκρινε τη λεγόμενη “απομόνωση” της Τουρκίας επειδή μόνον αυτή επέμεινε πως θα πρέπει να παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα στο λιβυκό έδαφος στο πλαίσιο του γνωστού τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα, η οποία υποστήριξε ότι δεν πρέπει να φύγουν από τη Λιβύη όλα τα ξένα στρατεύματα. Υποστήριξε ότι πρέπει να φύγουν μόνο οι μισθοφόροι. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι μια τελείως λανθασμένη θέση, όπως επίσης είναι και μια λανθασμένη διπλωματική τακτική να απομονωθεί». 

Επανέλαβε την “ξεκάθαρη θέση” της Ελλάδας εκτιμώντας πως αυτή είναι “απολύτως συμβατή με όσα λέει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”.

Εξέφρασε από την άλλη την ικανοποίησή του για την συμμετοχή τού στην υπουργική συνόδο για την Συρία (μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 23 Ιουνίου) εκτιμώντας πως πρόκειται για “ένα βήμα επανόδου μας στις συναντήσεις για τις δύο χώρες που μας ενδιαφέρουν στην ευρύτερη περιοχή, και είναι πηγή προβλημάτων, στη Συρία και τη Λιβύη”.

Ο Νίκος Δένδιας κάνοντας μία έμμεση κριτική στην ΕΕ είπε πως θα πρέπει να αποκτήσει μία ευρύτερη “γεωπολιτική αντίληψη” και να προστατεύσει τα σύνορά της, λέγοντας επί λέξει:

Είναι προφανές ότι συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά πλέον μια αίσθηση της ανάγκης να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία πέραν των συνόρων της.

Είναι προφανές ότι πρέπει να δώσουμε βάρος όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και στην Υποσαχάρια Αφρική.

Ακριβώς γι’ αυτό, πέρα από τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο ασφαλείας, μίλησα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα για την κατάσταση στο Σαχέλ.

Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι τα σύνορά της δεν προστατεύονται επί των συνόρων της. Πρέπει να αποκτήσουμε μια ευρύτερη γεωπολιτική αντίληψη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα