ΑΘΗΝΑ
00:36
|
28.04.2024
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε το Ολλανδικό υπουργείο εν μέσω διπλωματικής διαμάχης για το επεισόδιο με την ολλανδική φρεγάτα Evertsen στη Μαύρη Θάλασσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με λιτή ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, διέψευσε το Ολλανδικό υπουργείο εν μέσω διπλωματικής διαμάχης για το επεισόδιο με την ολλανδική φρεγάτα Evertsen, στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ολλανδική φρεγάτα επρόκειτο να παραβιάσει τα ρωσικά σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά εμποδίστηκε από ρωσικά αεροσκάφη που πέταξαν σε ασφαλή απόσταση από το πλοίο, απάντησε η Μόσχα.

Όπως ανέφερε, η ολλανδική φρεγάτα Evertsen, η οποία βρισκόταν σε ουδέτερα ύδατα άλλαξε πορεία και άρχισε να κινείται προς το στενό του Κέρτς. Ταυτόχρονα δημοσιοποίησε και βίντεο από το επεισόδιο.

Προκειμένου να αποφευχθεί η παραβίαση των ρωσικών συνόρων, μαχητικά Su-30 και βομβαρδιστικά Su-24 πραγματοποιήσαν πτήση. Μετά από αυτό, η ολλανδική φρεγάτα άλλαξε αμέσως πορεία, διευκρινίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τονίζοντας πως η πτήση ήταν σε ασφαλή απόσταση από την ολλανδική φρεγάτα και ότι έγινε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τη χρήση του εναέριου χώρου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 24 Ιουνίου, μόλις μια ημέρα αφότου το αντιτορπιλικό HMS Defender του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού παραβίασε τα τα θαλάσσια σύνορα κοντά στη χερσόνησο Φιολέντ στην Κριμαία και άλλαξε την πορεία του μετά από προειδοποιητικά ρωσικά πυρά.

Νωρίτερα, το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας είχε παραπονεθεί πως την Πέμπτη, ένα ακόμα σοβαρό επεισόδιο έλαβε χώρα στα διεθνή ύδατα της περιοχής, καταγγέλλοντας ότι η φρεγάτα τους “Evertsen” ενώ έπλεε νοτιονατολικά της Κριμαίας, ρωσικά μαχητικα αεροσκάφη πέταξαν χαμηλά και κοντά στο πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ζητώντας αντ’ αυτού “πολυμερείς προσπάθειες” με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να ακυρωθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι θα αντιδράσει -αν χρειαστεί- για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι η άσκηση Sea Breeze 2021 θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και σε αυτήν θα συμμετέχουν περίπου 5.000 στρατιωτικοί από το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους, καθώς και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη. Θα λάβουν επίσης μέρος το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Mε πληροφορίες από Tass και RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα