ΑΘΗΝΑ
21:41
|
18.04.2024
Οι αντάρτες συνεχίζουν να προελαύνουν ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κηρύσσει "μονομερή εκεχειρία".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι δυνάμεις του Απελευθερωτικού Μετώπου του Λαού του Τιγκράι (TPLF) κέρδισαν σήμερα έδαφος, μία ημέρα αφού ανακατέλαβαν την Μεκέλε, την πρωτεύουσα της επαρχίας Τιγκράι στην Αιθιοπία, έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες συγκρούσεων με τον ομοσπονδιακό στρατό.

Οι αντάρτες συνέχισαν να προελαύνουν παρά την ανακοίνωση χθες Δευτέρα το βράδυ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αιθιοπίας ότι κηρύσσει “μονομερή εκεχειρία”.

Προηγήθηκε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία του Αιθίοπα πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον τελευταίο να εκφράζει την ελπίδα να πραγματοποιηθεί στην πράξη η ανακοίνωση για εκεχειρία.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους υποδέχθηκαν την ανακοίνωση της εκεχειρίας με επιφύλαξη: “θα μπορούσε να αποτελέσει θετική εξέλιξη, αν ακολουθήσουν αλλαγές επί του πεδίου ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση και οι ωμότητες, αν επιτραπεί η ελεύθερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας”, επεσήμανε ο Νεντ Πράις εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στις 28 Νοεμβρίου 2020 ο ομοσπονδιακός στρατός είχε καταλάβει τη Μεκέλε, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης του ομοσπονδιακού στρατού που ανέτρεψε τις τοπικές αρχές του Τιγκράι, το TPLF.

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ εξαπέλυσε αυτή την επιχείρηση “διατήρηση της ειρήνης” αφού οι δυνάμεις που είναι πιστές στο TPLF –οι Δυνάμεις Άμυνας του Τιγκράι (TDF)- επιτέθηκαν εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού. Παρά την πτώση της Μεκέλε, οι συγκρούσεις δεν σταμάτησαν ποτέ, με τις δυνάμεις της επαρχίας Αμχάρα αλλά και τον στρατό από την Ερυθραία να στηρίζουν τον αιθιοπικό ομοσπονδιακό στρατό.

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη η πρώην κυβέρνηση του Τιγκράι κάλεσε “τον λαό και τον στρατό να εντατικοποιήσει τη μάχη τους μέχρι οι εχθροί να αποχωρήσουν εντελώς από το Τιγκράι”.

Οι τηλεπικοινωνίες είναι κομμένες στο Τιγκράι, καθιστώντας δύσκολη την επιβεβαίωση των κινήσεων των στρατευμάτων. Ωστόσο σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ και ένα έγγραφο αποτίμησης της κατάστασης ασφαλείας, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του AFP, οι TDF εισήλθαν στην πόλη Σίρε, βορειοδυτικά της Μεκέλε.

Οι κάτοικοι της Σίρε, όπως και προηγουμένως αυτοί στη Μεκέλε, γιόρτασαν την άφιξη των TDF. “Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους μαζικά. Τεράστια πλήθη συγκεντρώθηκαν στις κεντρικές αρτηρίες”, ανέφερε το έγγραφο του ΟΗΕ.

Φάρσα” η ανακοίνωση της εκεχειρίας από την κυβέρνηση

Το κέντρο International Crisis Group (ICG) εκτίμησε ότι οι TDF ελέγχουν “πλέον το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, περιλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων”. Ο Γκετάτσιου Ρέντα, εκπρόσωπος των δυνάμεων των ανταρτών, έφτασε χθες Τρίτη το βράδυ στο σημείο να απειλήσει ότι οι TDF “θα φτάσουν” ως τις πρωτεύουσες της Ερυθραίας και της Αιθιοπίας.

“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε το Τιγκράι. Αν χρειαστεί να φτάσουμε στην Ασμάρα για να προστατεύσουμε το Τιγκράι, θα το κάνουμε. Αν χρειαστεί να φτάσουμε ως την Αντίς Αμπέμπα για να προστατεύσουμε το Τιγκράι, θα το κάνουμε. Τίποτα δεν αποκλείεται”, τόνισε, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για εκεχειρία “φάρσα”.

Οι οκτώ μήνες που διαρκεί η σύγκρουση στο Τιγκράι σημαδεύτηκαν από πολλές ωμότητες εναντίον των αμάχων –με καταγγελίες για εθνοκάθαρση, βιασμούς και μαζικού φόνους — ενώ περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι στην επαρχία αυτή είναι αντιμέτωποι με τον λιμό, ενώ 5 εκατομμύρια άλλοι έχουν άμεση ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια, έχει τονίσει ο ΟΗΕ. Πρόκειται για τη χειρότερη παγκοσμίως επισιτιστική κρίση την τελευταία δεκαετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα