ΑΘΗΝΑ
20:44
|
26.04.2024
"Υπάλληλοι των κυβερνητικών ελίτ, τα μέλη της EBU", στηλιτεύει η Δημόσια Τηλεόραση της Λευκορωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Δημόσια Τηλεόραση της Λευκορωσίας, BTRC, “εκδιώχθηκε” από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (ΕΒU). Η BTRC που εδρεύει στο Μινσκ δεν θα έχει πλέον δικαίωμα πρόσβασης σε ορισμένες υπηρεσίες της EBU, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2022.


Όπως ανέφερε ο το Euroradio της Λευκορωσίας, την Τετάρτη 30 Ιουνίου, η EBU πραγματοποίησε συνάντηση για να συζητήσει το μέλλον της BTRC στην ένωση.

Εκεί η EBU αποφάσισε ότι από την Πέμπτη 1η Ιουλίου, η BTRC δεν θα μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες της EBU. Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την ανταλλαγή ειδήσεων μουσικού περιεχομένου, το δικαίωμα μετάδοσης αθλητικών και μουσικών εκδηλώσεων, τη νομική και τεχνική υποστήριξη κτλ.

Σημειώνεται ότι για να επιτραπεί σε μια χώρα να διαγωνιστεί στη Eurovision, πρέπει να εκπροσωπείται από έναν ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό που συμμετέχει στην EBU. Με την έξοδο της BTRC, η Λευκορωσία δεν εκπροσωπείται από κανέναν τηλοπτικό σταθμό-μέλος στο EBU.

Είναι η πρώτη φορά που μια χώρα δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος στην Eurovision εξαιτίας της αποβολής της από την EBU.


Αν και ξαφνική η “εκδίωξη” της BTRC από την EBU, δεν είναι απροσδόκητη.

Τον Μάιο του 2021, η Εκτελεστική Επιτροπή της EBU αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της BTRC στην ένωση, γιατί έκρινε ότι “σιώπησε” μπροστά στα γεγονότα της σύλληψης του Ρομάν Προτασέβιτς και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα.

“Η EBU παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την καταστολή της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη Λευκορωσία και έχει ζητήσει από την BTRC, ως μέλος της EBU, να διατηρήσει τις βασικές μας αξίες της ελευθερίας της έκφρασης, της ανεξαρτησίας και της λογοδοσίας”, αναφέρει στη δήλωσή της.

“Από τις αμφισβητούμενες εκλογές το περασμένο καλοκαίρι, αγωνιζόμαστε για την προστασία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα. Υποστηρίξαμε δημοσίως δημοσιογράφους στο BTRC που διαμαρτύρονταν για κυβερνητική παρέμβαση. Παρακολουθήσαμε επίσης την κάλυψη της BTRC και κοινοποιήσαμε τις ανησυχίες μας στη διαχείρισή τους. Τις τελευταίες εβδομάδες, ανησυχούσαμε ιδιαίτερα από τη μετάδοση συνεντεύξεων που προφανώς έγιναν υπό πίεση” συνεχίζει.

“Παρακολουθήσαμε επίσης άλλες εκπομπές της BTRC σχετικά με αυτό το ζήτημα, οι οποίες έχουν προκαλέσει άλλες σοβαρές ανησυχίες. Υπό το φως αυτών των ιδιαίτερων εξελίξεων, η Εκτελεστική Επιτροπή δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από το να προτείνει την αναστολή της συμμετοχής της BTRC στην EBU” καταλήγει το κείμενο.

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός αναγκάστηκε επίσης να αποσυρθεί από το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2021 στο Ρότερνταμ, αφού η EBU δήλωσε ότι ο Galasy ZMesta και το τραγούδι “Ya nauchu tebya” παραβίαζε τους κανόνες της Eurovision και αντιτίθεται στον απολιτικό χαρακτήρα του διαγωνισμού. Η επόμενη καταχώρηση του συγκροτήματος “Pesnyu pro zaytsa” περιείχε επίσης φιλοκυβερνητικά μηνύματα, τα οποία τελικά οδήγησαν στον αποκλεισμό της χώρας από το διαγωνισμό του 2021.

BTRC: Υπάλληλοι των κυβερνητικών ελίτ τα μέλη της EBU

Αιχμηρή ήταν η απάντηση της BTRC, η οποία στηλιτεύει την απόφαση της EBU καταγγέλλοντας ότι δεν είχει και δεν θα έχει ποτέ δική της γνώμη.

“Η BTRC με ένα χαμόγελο και κάποια ικανοποίηση χαιρετίζει το πολυαναμενόμενο γεγονός της αναστολής της συνεργασίας με την EBU, έναν οργανισμό που δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει ποτέ τη δική του γνώμη. Έχοντας συμμετάσχει, εδώ και χρόνια, στις Συνόδους Κορυφής της EBU, μέναμε έκπληκτοι που οι άνθρωποι που συγκεντρώνονταν εκεί, δεν ενδιαφέρονται για τίποτα άλλο πέρα από τα ζητήματα ισότητας των φύλων και των απειλών από τη Ρωσία, ενώ η ψηφοφορία στις εκλογές μάς υπενθύμισε τις εκλογές του αγαπητού Λεονίντ Ίλιτς Μπρέζνιεφ κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης.

Ακόμα και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης δεν είχε τέτοια ομοφωνία. Όλοι τάσσονταν πάντα υπέρ εκεί. Φυσικά, αυτό υποδηλώνει ότι η EBU είναι μια δομή όπου όλα αποφασίζονται στο περιθώριο”, υπογραμμίζει η Δημόσια Τηλεόραση της Λευκορωσίας.

“Λυπούμαστε για εσάς, ηγεσία της EBU. Ο πρόεδρος της BTRC μίλησε, πρόσφατα, για αρκετά λεπτά με τον Γενικό Διευθυντή της EBU, Νοέλ Κουράν. Λυπούμαστε γι’ αυτόν και δεν τον κρίνουμε. Έχει καλή δουλειά, εξαιρετική θέση και αξιοπρεπή μισθό. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της συνομιλίας, δεν μπόρεσε να παρουσιάσει κάποιο κατανοητό επιχείρημα εναντίον της BTRC, εκτός από το ότι ‘εμπλέκεστε με αυτό’ και ότι ‘οι γονείς του Προτασέβιτς πιστεύουν ότι κρατείται όμηρος’. Αποδείχθηκε ότι δεν ήμασταν οι πρώτοι που διανείμαμε το βίντεο με τους Τζιάντοκ και Προτάσεβιτς. Είναι σαφές στους ερασιτέχνες ότι δεν τραβήξαμε αυτά τα βίντεο και τώρα ολόκληρος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν υπήρξαν βασανιστήρια. Ο Τζιάντοκ είναι χαρούμενος που έγραψε άλλη μια ηρωική σελίδα στη βιογραφία του υποτροπιάζοντος αναρχικού που έβαλε φωτιά στις πρεσβείες ξένων κρατών. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε για τον Προτασέβιτς. Ο Ρομάν και η φίλη του, Σαπέγκα, ζουν σε διαμερίσματα υπό κατ’ οίκον περιορισμό, περπατούν στα πάρκα του Μινσκ και δίνουν συνεντεύξεις αριστερά και δεξιά. Οι αγριότητες του καθεστώτος έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα!” στηλιτεύει.

“Φυσικά, η EBU γνωρίζει ότι οι δυτικές χώρες συμμετείχαν στην προετοιμασία του πραξικοπήματος στη Λευκορωσία. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μέλη της EBU είναι υπάλληλοι των κυβερνητικών ελίτ” καταλήγει η ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα