ΑΘΗΝΑ
23:02
|
26.04.2024
Νέο ναυάγιο στις Βρυξέλλες. Η μεσολάβηση Μπορέλ αποδεικνύεται ανίκανη να άρει το αδιέξοδο στις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέο αδιέξοδο κατέληξαν απόψε οι συνομιλίες που είχε νωρίτερα ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών, Άλμπιν Κούρτι στις Βρυξέλλες.

Kατά τον Σέρβο πρόεδρο οι συνομιλίες αυτές ήταν ακόμη χειρότερες και από αυτές που έγιναν κατά τη συνάντηση του Ιουνίου με τον επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και τον Άλμπιν Κούρτι.

Τι απάντησε ο Σέρβος πρόεδρος

Επέρριψε στον Κούρτι την ευθύνη για το σημερινό ναυάγιο επειδή, μεταξύ άλλων, απέρριψε το δεύτερο σημείο πρότασης της ΕΕ που ανέφερε ότι οι δύο πλευρές (Βελιγράδι και Πρίστινα) θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να επιφέρουν αποσταθεροποίηση.

Εικόνα

Ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι η χώρα του συμφώνησε σε γενικές γραμμές με τις προτάσεις της ΕΕ που ανέφεραν ένταση των κοινών προσπαθειών για τον εντοπισμό των λειψάνων αγνοουμένων, την αποχή από ενέργειες που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν ητν κατάστσαη στο έδαφος και την τακτική συνάντηση διαπραγματευτών των δύο πλευρών και αξιωματούχων της ΕΕ τουλάχιστον μία φορά το μήνα και να προετοιμάζουν συναντήσεις όποτε καταστεί απαραίτητο.

“Αυτοί (σ.σ. εννοούσε την ηγεσία Κοσσοβάρων Αλβανών) έθεταν κάθε τόσο όλο και κάποιους όρους και νέα πολιτικά κριτήρια” προσθέτοντας πως ο Κούρτι επανέλαβε σε βάρος της Σερβίας τον ισχυρισμό πως ήταν “υπεύθυνη” για τρεις γενοκτονίες σε βάρος των Αλβανών, εκ των οποίων η μία το 1878 όταν η Σερβία κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική αυτοκρατορία κατά τη Σύνοδο του Βερολίνου…

“Κατανοούμε ότι έγιναν εγκλήματα και από τις δύο πλευρές, αλλά δεν το καταλαβαίνουν, καθώς βλέπουν τους εαυτούς τους σαν θύματα και τους Σέρβους σαν εγκληματίες” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρόεδρος για τις αιτιάσεις των διαπραγματευτών του Κοσσυφοπεδίου σε βάρος της Σερβίας.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Κοσόβου

Διαφορετική αίσθηση για τις συνομιλίες είχε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι που κατηγόρησε τη Σερβία ότι δεν αποδέχεται πρόταση συμφωνίας έξι σημείων που συνιστούν στην ουσία μία…”διακήρυξη ειρήνης” κατηγορώντας τη σερβική πλευρά ότι την απέρριψε προτού καν διαβαστεί.

Εικόνα

“Αυτό αποδεικνύει την απροθυμία τοιυς να καταλήξουν σε συμφωνία” είπε ο Κούρτι στους δημοσιογράφους μετά το νέο ναυάγιο των μαραθώνιων παζαριών Βελιγραδίου-Πρίστινας που ξεκίνησαν περίπου οκτώ χρόνια μετά την ΝΑΤΟϊκή επίθεση του 1999.

Ο Κούρτι πρόσθεσε πως η ομάδα των Κοσοβάρων διαπραγματευτών με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, Μπέσνικ Μπισλίμι, διάβασε “11 σημεία που αντιπροσωπεύουν 11 φραγμούς που επέβαλε η Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο στον τομέα του εμπορίου και τους ζητήσαμε να τα άρουν, αλλά δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για αυτό”.

Στη συνέχεια παρουσίασε στους δημοσιογράφους την πρόταση 11 σημείων της Πρίστινας…

Τι απάντησε ο Μπορέλ

Πριν την νέα αποτυχημένη διαπραγμάτευση της ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινας, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε αμοιβαίες κινήσεις συνεννόησης λέγοντας πως το “μέλλον είναι πιο σημαντικό από το παρελθόν”. Και κατέληξε: “Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να κλείσουν τελικά το κεφάλαιο του οδυνηρού παρελθόντος τους μέσω μίας γενικής, νομικά δεσμευτικής, συμφωνίας για την ομαλοποίηση των σχέσεων αναζητώντας ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τους πολίτες τους”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα