ΑΘΗΝΑ
11:47
|
26.04.2024
Τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνταν από το λογισμικό της ισραηλινής εταιρείας, NSO.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, πρόεδροι (Γαλλίας και Ιράκ) αλλά και τα τηλέφωνα που ανήκουν στις πριγκίπισσες Λατίφα και Χάγια Μπιντ αλ-Χουσεΐν βρέθηκαν στη λίστα της Pegasus, του λογισμικού υποκλοπών του ισραηλινού ομίλου NSO που αποκαλύφθηκε ότι αγοράστηκε από “αυταρχικές” κυβερνήσεις προκειμένου να παρακολουθούν και να εξουδετερώνουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Η πριγκίπισσα Λατίφα είναι η κόρη του ηγεμόνα του εμιράτου του Ντουμπάι και η πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ αλ-Χουσεΐν είναι πρώην σύζυγός του.

Στα μέσα Φεβρουαρίου το πρόγραμμα ερευνητικής δημοσιογραφίας “Panorama” του BBC είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο η πριγκίπισσα Λατίφα δήλωνε ότι κρατείται ως όμηρος και ότι φοβάται για τη ζωή της. Η πριγκίπισσα Χάγια εγκατέλειψε το Ντουμπάι το 2019 δηλώνοντας ότι δεχόταν απειλές σε βάρος της ζωής της.

Οι αριθμοί των κινητών τηλεφώνων των δύο πριγκιπισσών συγκαταλέγονται σε μια λίστα με 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς ατόμων που “ενδιέφεραν” τους πελάτες του λογισμικού της ισραηλινής εταιρείας. Η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα από μεγάλους ειδησεογραφικούς ομίλους της Ευρώπης και των ΗΠΑ ενώ η έρευνα ανήκει στον μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού “Forbidden Stories” που έχει την έδρα του στο Παρίσι με τη συνδρομή της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “ο όμιλος NSO εμπλέκεται σε μια σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των δύο εν λόγω γυναικών”.

Το λογισμικό Pegasus, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του σε κάποιο κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων. 

Η ισραηλινή εταιρεία αρνείται ότι έχει διαπράξει κάποια παρανομία και διαβεβαιώνει πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.

Στο μεταξύ το Ισραήλ συγκρότησε μια ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή ανώτερων υπουργών της κυβέρνησης για να αξιολογήσει τις κατηγορίες ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί σε απόπειρες και επιτυχημένες υποκλοπές έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) σε όλο τον κόσμο, ανέφεραν ισραηλινές πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Τη συγκρότηση της ομάδας επιβεβαίωσε και στο BBC ανώτατος μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος του Ισραήλ.



Η πριγκίπισσα Λατίφα είχε δηλώσει στο BBC ότι έπεσε θύμα απαγωγής και κράτησης όταν επιχείρησε να δραπετεύσει από το Ντουμπάι. Κανείς δεν είχε ακούσει κάτι ή είχε δει την πριγκίπισσα Λατίφα για πολλούς μήνες. Η πριγκίπισσα Χάγια έχει κατηγορήσει τον πρώην σύζυγό της για απαγωγή, βασανισμό και εκστρατεία εκφοβισμού της.


Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος ούτε οποιασδήποτε πολιτικός

Η ByteDance δεν υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ για πώληση του TikTok

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα